Hitna rekonstrukcija tramvajskih pruga Branimirova - Krešimirac - Šubićeva - Zvonimirova - Vlaška - Draškovićeva - Jurišićeva - Kneza Mislava - Medveščak - Maksimirska

Kontaktirajte pokretača peticije

Podrška za Radio 101

2021-05-28 17:50:49

Radio 101 jedan je od medija koji je pokazao interes za naš problem i pomogao ga učiniti vidljivijim.

Na udaljenosti većoj od 25 metara od tramvajskih pruga vibracije su neznatne (prema mjerenjima Građevinskog fakulteta) i ljudi koji ne stanuju unutar 25 metara od pruga teško mogu pojmiti problem vibracija, možda tek čuju buku koja dopire s tračnica. Teško da nas mogu razumjeti, ako im mediji ne prenesu naša svjedočenja o težini problema.

Nažalost, Radio 101 ponovo se našao u problemima sa zadržavanjem koncesije na frekvenciju koju koristi i s 31. svibnja bi moglo prestati emitiranje programa Stojedinice. O tome možete čitati u očitovanju na internet stranici radija http://radio101.hr/radiju-101-prijeti-gasenje/

Pružimo zato podršku ovom nezavisnom radiju koji redovito izlazi u susret građanima!


Dejan Glišić, za lokalnu inicijativu građana "Aktivni susjedi"

Odgovori političkih kandidata na otvoreni upit od 26.4.2021.

2021-05-14 21:29:18

Do 14. svibnja 2021. dobili smo odgovore 5 kandidata odnosno lista ili stranaka na naš otvoreni upit.  

Prvi kratak odgovor dobili smo od Marine Pavković i nezavisne liste Obnovimo Zagreb, koja se povukla s izbora, ali je dala zanimljiv prijedlog nove regulacije tramvajskog prometa u užem središtu Zagreba. Njihov prijedlog možete vidjeti na Facebook stranici Obnovimo Zagreb, https://web.facebook.com/obnovimozagreb/ u objavi od 1. travnja 2021.  

Drugi kratki odgovor stigao je od nezavisne liste Agrameri, a potpisao ga je predsjednik stranke Goran Jelić: "U kontaktu sa radnicima i inženjerima koji rade u ZET po njihovim procjenama problem vibracije je u tome da niskopodni tramvaji nisu prilagođeni sadašnjim prugama. Preteški su, kada se kupovalo pretpostavljam da se nije napravila studija. Zalažemo se za što manje korištenja buke po gradu i vidimo budućnost u električnim autobusima. Ukoliko bi se išlo u rekonstrukciju postojećih pruga trebalo bi izračunati cijenu i da li se isplati. Agrameri se zalažu za što manji promet u centru grada".  

Slijedili su odgovori tri liste koje su odgovorile na svako pojedino pitanje: Zvonimir Troskot (Most), Možemo! - politička platforma (Tomislav Tomašević) i Domovinski pokret (Miroslav Škoro).  

1. Smatrate li da problem širenja vibracija s tramvajskih pruga na okolne zgrade značajno narušava kvalitetu života građana?   

Zvonimir Troskot: Smatramo da narušava kvalitetu i sigurnost građana i poduzet ćemo mjere za učinkoviti razvoj javnog prijevoza u Zagrebu s naglaskom na tramvajski i autobusni promet ZET-a.  

Možemo: Da. Ovaj problem smo shvatili ozbiljno te smo ga problematizirali na Vijećima gradskih četvrti. Konkretno, na Trešnjevci sjever su naši vijećnici kao točku dnevnog reda stavili problem stanja tračničke infrastrukture, predajući više od 400 potpisa stanovnika i korisnika prostora duž Ozaljske i Tratinske, te su na zahtjev naših vijećnika došle i predstavnice ZET-a. Na žalost, taj susret samo nam je dokazao kako je stanje u ZET-u daleko od zadovoljavajućeg, a konkretne odgovore na konkretna pitanja nismo dobili. Podržali smo i akcije vezane uz problem pruge bez vibracija te smo u kontunuiranoj komunikaciji s građanima.  

Domovinski pokret: Na temelju dopisa kojeg ste uputili, jasno je se radi o ozbiljnom problemu sustavne prirode te nemamo dvojbe da ovakvo stanje narušava kvalitetu građana koji su izloženi širenju vibracija s tramvajskih pruga.  

2. Treba li problem širenja vibracija s tramvajskih pruga na zgrade hitno rješavati?   

Zvonimir Troskot: Obzirom da ste prepoznali problem novih teških tramvaja, teško je reći da će se ovaj problem hitno rješavati, jer bi to bilo samo gašenje požara, skupo i kratkog daha. Međutim, ovaj problem treba rješavati u najbržem mogućem roku prema procjeni rizika za sigurnost zdravlja i života građana Zagreba.  

Možemo: Da. Nažalost, zbog obimnosti potrebnih zahvata nije odgovorno najavljivati da će sve problematične dionice pruga biti sanirane u kratkom roku. No, osim smanjenja brzine koju građani zahtjevaju, i koja se djelomično i nedovoljno provodi, smatramo da je početak rješenja problema komunikacija s građanima koja je u ZETu prvo potpuno izostala, a nakon priitiska bila nedostatna.  

Domovinski pokret: Apsolutno da, očito se radi o akutnom prioritetnom problemu te njegovom  rješavanju treba pristupiti odmah, dakle hitno.  

3. Kako biste rješavali problem širenja vibracija s tramvajskih pruga na zgrade?   

Zvonimir Troskot: Tražit ćemo prijedlog rješenja od stručnjaka za tračničku infrastrukturu, a ne kroz polovična rješenja.  

Možemo: Smatramo da su prijedlozi koje ste naveli u dopisu ZET-u dobar početak. Uz to, postoje i specifičnosti određenih područja kao što su udaljenost pruge manja od 5 metara ili učestalost tramvajskog prometa (primjer Remize), za koje su rješenja još kompliciranija od samih popravaka, brušenja ili zamjene infrastruktura. Svjesni smo problema, ali i kompleksnosti rješavanja. No, svakako ćemo inzistirati na trenutnom poštivanju smanjenja brzine i pažljivije vožnje, kao i hitnoj dijagnostici i planu popravka.  

Domovinski pokret: Sustavan problem traži sustavan pristup, smatramo da prijedlog koji ste uputili na ZET i Grad Zagreb već sadrži bitne elemente takvog sustavnog pristupa. U svakom slučaju, angažirat će se kompetentni  stručnjaci i definirati plan aktivnosti. Očito će se raditi o višegodišnjoj realizaciji pa je važno na temelju jasnih kriterija definirati listu prioriteta pojedinih dionica za sanaciju, odnosno rekonstrukciju. 

4. U kojim biste rokovima rješavali problem širenja vibracija s tramvajskih pruga na zgrade? Možete li procijeniti u kojim biste rokovima poduzeli pojedine korake?   

Zvonimir Troskot: Od plana do realizacija godinu dana.  

Možemo: Dok ne preuzmemo upravljanje ZET-om i Holdingom ne bi bilo odgovorno davati paušalne ocjene rokova. Ipak, uz ocjenu stanja financija ZET-a, ocjena stanja tramvajske infrastrukture bit će jedan od prvih koraka. Budući da stavljamo veliki naglasak na atraktivnost i pouzdanost javnog prijevoza u kontekstu rješavanja prometnih problema u Zagrebu, svima nam je u interesu da se problemi riješe brzo i učinkovito.  

Domovinski pokret: Teško je govoriti o rokovima bez jasne prethodne analize stanja stvari. Za prve korake kao što je mjerenje vibracija, izrada ekspertnih mišljenja od više stručnjaka ne smije i neće biti odgode. Tome se mora pristupiti odmah, kako bi se što prije utvrdilo stanje i definirao sveobuhvatni projekt rekonstrukcije u smislu utvrđivanja ukupnog troška i vremena za realizaciju. Partikularne mjere kao promjena režima održavanja (brušenja) tračnica se može napraviti odmah.  

5. Što bi vaša stranka / nezavisna lista mogla učiniti u Skupštini Grada Zagreba radi rješavanja problema širenja vibracija s tramvajskih pruga na okolne zgrade?  

Zvonimir Troskot: Javni prijevoz je prioritet Mosta u Zagrebu i tražiti ćemo rješavanje ovog problema u Skupštini Grada. Tražit ćemo sustavno i održivo rješenje za razvoj javnog prijevoza.  

Možemo: a) U prilogu dostavljamo kartu ograničenja brzine ZET-ovih tramvaja koju smo dobili neslužbeno. To je vrsta informacija koja ne bi trebala biti skrivena od javnosti.
b) Mjerenje stvarne brzine i položaja tramvaja i autobusa trebalo bi biti moguće pratiti putem satelitskih uređaja te se sukladno tome mogu sankcionirati vozači koji prekoračuju dopuštene brzine. Namjeravamo omogućiti otvaranje podataka javne uprave i gradskih tvrtki pa će i aplikacije poput zabranjene ZETcheck ponovno biti dostupne građanima. Time ćemo osim praćenja vremena dolaska tramvaja, omogućiti i građanski nadzor brzine vozila. Svjesni smo da to nije zadovoljavajuće rješenje na dugi rok i da su nužni građevinski zahvati na gradskoj prometnoj infrastrukturi. Ipak, dok se to ne realizira, ovakvim mjerama može se spriječiti ili usporiti oštećenja na zgradama uzrokovana vibracijama zbog prebrzog prolaska tramvaja.  

Domovinski pokret: Inzistirati na brzoj provedbi i sustavnosti pri rješavanju ovog problema, ali bez klijentelizma i korupcije što je do sada u Zagrebu uglavnom neizostavan dio svakog projekta.  

Zagreb, 14. svibnja 2021.


Dejan Glišić, za lokalnu inicijativu građana "Aktivni susjedi"

Aktualni Radio 101, nedjelja 9.5. u 18:00 sati

2021-05-08 13:15:29

Radio 101 u nedjelju 9. svibnja od 18:00 sati u emisiji Aktualni 101 za temu ima problematiku vibracija i buke s tramvajskih pruga.

Emisiju možete poslušati na vašem radio prijemniku ili na internet stranici Radio 101 http://radio101.hr/


Dejan Glišić, za lokalnu inicijativu građana "Aktivni susjedi"

Odgovori kandidata i članak u Večernjaku

2021-05-01 09:17:31

U prvome tjednu od slanja našeg upita 26.4.2021. kandidacijskim listama i kandidatkinjama/kandidatima za gradonačelnika Zagreba odgovore su nam poslali kronološkim redoslijedom:
- tim Marine Pavković - lista OBNOVIMO ZAGREB,
- nezavisna lista AGRAMERI,
- tim Zvonimira Troskota - MOST nezavisnih lista,
- tim Tomislava Tomaševića - politička platforma MOŽEMO!
Odgovore možete vidjeti u otvorenoj grupi na Facebooku "Hitna rekonstrukcija / sanacija tramvajskih pruga", poveznica https://www.facebook.com/groups/327070515391902 ili zatražite da vam ih pošaljemo putem elektonske pošte.

U petak 30.4.2021. u Večernjem listu je izašao članak novinarke Hane Ivković, s naslovom "Susjedi iz centra: Sredite pruge, vibracije su postale neizdržive". Članak možete pročitati i na internetu, poveznica je https://www.vecernji.hr/zagreb/susjedi-iz-centra-sredite-pruge-vibracije-su-postale-neizdrzive-1488739

Zajedničkim snagama pokrenio institucije!

zet-karta-2021rez.jpg


Dejan Glišić, za lokalnu inicijativu građana "Aktivni susjedi"

Otvoreni upit kandidatkinjama, kandidatima i listama na izborima u Zagrebu

2021-04-26 10:02:32

Poštovani,
obraćamo vam se zbog već duže vrijeme prisutnog problema buke i prenošenja vibracija s tramvajskih pruga na okolne stambene zgrade u Ulici kneza Branimira, Trgu kralja Petra Krešimira IV, Šubićevoj, Zvonimirovoj, Draškovićevoj, Kneza Mislava, Jurišićevoj, Vlaškoj i na Kvaternikovom trgu. U tim smo ulicama pokrenuli potpisivanje peticije i do danas ju je putem interneta potpisalo preko 440 vlasnika nekretnina i stanara, a po zgradama uz posredovanje predstavnika još preko 320 vlasnika i stanara. U kontaktu sa stanovnicima Ulice Franje Račkoga, Trga žrtava fašizma, Ribnjaka, Ilice, Savske, Frankopanske, Tratinske, Ozaljske, Jukićeve, Vodnikove, Mihanovićeve, Maksimirske, Avenije Dubrava i drugih ulica, doznajemo da i oni trpe slične probleme zbog vibracija i da su već ostvarivali kontakte sa ZET-om i mjesnom samoupravom u Zagrebu radi konstruktivnog rješavanja problema.

  Problem prenošenja vibracija na stambene zgrade intenzivirao se nakon potresa 23. ožujka i 29. prosinca 2020. i smatramo da značajno narušava kvalitetu života stanara zgrada uz tramvajske pruge. Učestale vibracije postupno oštećuju zgrade uz pruge pa pasivnošću ZET-a i Grada dolazi i do oštećivanja privatnog vlasništva. Nakon potresa vidjeli smo tek sporadične sanacije kraćih dionica pruga od strane ZET-a.

  Moramo primijetiti da tramvajske pruge na nekim dionicama nisu rekonstruirane i više od 25 godina. Na stare pruge došli su novi teži niskopodni tramvaji koji su i prije potresa utjecali na stanje tračnica i podlogu, te pojačali vibracije koje se šire na okolne zgrade, o čemu svjedoče brojni vlasnici i predstavnici suvlasnika.

  Mi potpisnici smatramo bitnim tražiti od vas odgovore na sljedeća pitanja:

  1. Smatrate li da problem širenja vibracija s tramvajskih pruga na okolne zgrade značajno narušava kvalitetu života građana?

  2. Treba li problem širenja vibracija s tramvajskih pruga na zgrade hitno rješavati?

  3. Kako biste rješavali problem širenja vibracija s tramvajskih pruga na zgrade?

  4. U kojim biste rokovima rješavali problem širenja vibracija s tramvajskih pruga na zgrade? Možete li procijeniti u kojim biste rokovima poduzeli pojedine korake?

  5. Što bi vaša stranka / nezavisna lista mogla učiniti u Skupštini Grada Zagreba radi rješavanja problema širenja vibracija s tramvajskih pruga na okolne zgrade?


Dejan Glišić, za lokalnu inicijativu građana "Aktivni susjedi"

Dopis ZET-u, Gradu i medijima, 14. travanj 2021.

2021-04-14 13:42:25

Danas smo uputili dopis ZET-u i Gradu Zagrebu kojim smo zatražili:
- da započnu pripreme za temeljitu rekonstrukciju tramvajskih pruga u svim navedenim ulicama/koridorima,
- da razmotre mogućnosti sufinanciranja rekonstrukcije tramvajskih pruga iz Europskih strukturnih fondova te pripreme projekte;
- da do tada redovito i temeljito pregledavaju tramvajske tračnice, podlogu, spojeve tračnica i podloge, betonske kocke, prihvate kontaktne mreže učvršćene na pročelja zgrada - radi saniranja i preveniranja problema;
- da vanjski stručnjaci izmjere vibracije tramvaja u stanovima na adresi Kneza Branimira 53 i 47 te na drugim lokacijama u navedenim ulicama (bez da vozači tramvaja znaju da se izvode mjerenja);
- da redovito održavaju tračnice brušenjem, otklanjajući nastale neravnine tj. "rifle" koje dijelom također uzrokuju vibracije,
- da tračnice počnu variti suvremenom metodom lijevanja u kalupe, ako će pomoći da varovi budu izdržljiviji i ne uzrokuju lupanja kod prolaska tramvaja,
- da osiguraju od strane Službe za nadzor i kontrolu tramvajskog prometa ZET-a stalnu kontrolu poštivanja, nadziranje postavljenih i sankcioniranje vozača koji prekrše ograničenja brzine kretanja tramvaja u navedenim ulicama/koridorima (Napominjemo da povremeni dolasci kontrolora na lice mjesta ništa ne mijenjaju. Kao niti mjera „vozači se stalno upozoravaju“, jer tada par tramvaja prođe uz ograničenje brzine po koridoru, a čim kontrolori odu, mnogi sljedeći tramvaji protutnje brzinom većom od dopuštene),
- da nam pošalju ili javno objavite važeću kartu ograničenja brzine vožnje tramvaja kakva je izdana 2011. godine,
- da redovito informiraju našu Inicijativu i javnost o poduzetim radnjama, o planiranim terminima rekonstrukcije odnosno temeljite obnove pojedinih dionica.

Dopis, neke stručne i video priloge koji svjedoče o problemu proslijedili smo i novinarima.
Broj potpisnika peticije na dan 14.4.2021. u 15:30 je 397 online i 302 po zgradama, ukupno 699.


Dejan Glišić, za lokalnu inicijativu građana "Aktivni susjedi"

Novosti od 25.-28. ožujka 2021.

2021-03-28 18:17:40

Nakon ponovljenog i dopunjenog dopisa mjesnim odborima i gradskim četvrtima Donji grad i Gornji grad - Medveščak od 25. ožujka, našem zahtjevu za rekonstrukciju pruga podršku je dala i inicijativa građana "Zagreb te zove".

Potpisivanje peticije na zahtjev susjeda proširili smo 27. ožujka na Ulicu kneza Mislava.

Podršku nam je izrazilo i Vijeće mjesnog odbora Kralj Zvonimir koje je već upućivalo dopise nadležnim gradskim službama radi problema s vibracijama i bukom s tramvajskih pruga na križanju Zvonimirove i Šubićeve.

U vijestima televizije Z1, 28. ožujka u emisiji ZIP,  ipred naše inicijative je problem s vibracijama predstavio aktivni susjed Mijo Radovčić.

Za utorak 30. ožujka smo dogovorili snimanje informativnog priloga za Mrežu TV.

U pripremi je dopis ZET-u i nadležnim gradskim službama.

Zajedničkim snagama pokrenimo institucije!


Dejan Glišić, za lokalnu inicijativu građana "Aktivni susjedi"

Ponovljeni i dopunjeni dopis mjesnim odborima, GČ Donji grad i GČ Gornji grad - Medveščak

2021-03-25 09:52:44

Poštovani,

želimo vam skrenuti pozornost na problem vibracija, drmanja i buke koje i dalje proizvodi tramvajski promet zbog neurednog stanja tramvajskih pruga Branimirova - Šubićeva - Zvonimirova - Vlaška - Draškovićeva.

Poznato nam je da su neki mjesni odbori i gradske četvrti već reagirale i poduzimale aktivnosti radi otklanjanja problema. No kako stanari nisu zadovoljni jer problem nije riješen, odlučili smo rješavanje pogurati i peticijom građana. Prikupljanje potpisa građana odvija se putem interneta i po zgradama, posredstvom predstavnika stanara, uz poštivanje mjera zaštite od pandemije. Građani ne žele površne i "kozmetičke" sanacije tramvajskih pruga, već ozbiljnu rekonstrukciju koja će doista rješavati problem. Do rekonstrukcije tražimo da se na kritičnim dionicama uspori brzina kretanja tramvaja.

Lokalna inicijativa građana "Aktivni susjedi" pokrenula je isprva akciju u Branimirovoj ulici, ali su nam se javljali susjedi iz Šubićeve, Zvonimirove, Vlaške i Draškovićeve pa smo aktivnost proširili i na te ulice.

Aktivnosti usmjerene na rješavanje problema namjeravamo nastaviti dok se god ne počne kvalitetno i aktivno rješavati problem.

U tome očekujemo i vašu podršku, kao izabranih predstavnika građana.
 
Povratnu informaciju na naš prethodni dopis dobili smo od mjesnih odbora Petar Krešimir IV. i Matko Laginja koji su podržali naše zahtjeve.  

Dejan Glišić, za lokalnu inicijativu građana "Aktivni susjedi"



Podijelite ovu peticiju

Pomozite da ova peticija dosegne više potpisa.

Kako promovirati peticiju?

  • Podijelite peticiju na svome zidu na Facebooku i u grupama povezanima s temom vaše peticije.
  • Kontaktirajte svoje prijatelje
    1. Napišite poruku u kojoj objašnjavate zbog čega ste potpisali ovu peticiju, budući da je veća vjerojatnost da će ljudi potpisati ukoliko razumiju važnost teme.
    2. Kopirajte i zalijepite web adresu peticije u svoju poruku.
    3. Pošaljite poruku koristeći e-mail, SMS, Facebook, WhatsApp, Twitter, Skype, Instagram i LinkedIn.



Plaćeno oglašavanje

Oglasit ćemo ovu peticiju kod 3000 ljudi.

Saznajte više...