Peticija za uvođenje sveobuhvatnog seksualnog obrazovanja u škole kao obveznog nastavnog predmeta

Peticija2.png

 

Kampanja 'Nisam tražila' razotkrila je razmjere seksualnog uznemiravanja i nasilja u obrazovnim ustanovama, na radnim mjestima, na ulicama naših gradova. Nebrojena bolna svjedočanstva, deseci prijava seksualnog uznemiravanja i nasilja upućenih na adrese hrvatskih akademija i fakulteta, svjedoče o dva ključna problema: nekažnjavanju seksualnog nasilja i nedostatku sustava prevencije.

Sveobuhvatno seksualno obrazovanje u okviru obrazovnog sustava jedan je od najvažnijih alata u prevenciji seksualnog uznemiravanja i nasilja. Unatoč jasnim znanstvenim dokazima da sveobuhvatno seksualno obrazovanje štiti djecu i mlade te koristi društvu u cjelini, u Hrvatskoj 2021. godine djeca i mladi nemaju pristup sustavnom i sveobuhvatnom seksualnom obrazovanju u školama, što podrazumijeva programe koji promiču informiranost, usvajanje pozitivnih stavova i vrijednosti, kod mladih razvijaju poštovanje socijalnih i seksualnih odnosa i odgovorno ponašanje. Svjetske evaluacijske studije ovih programa utvrdile su da ti nastavni programi imaju pozitivan učinak na seksualno i reproduktivno zdravlje mladih tako što smanjuju rizike neplaniranih trudnoća i infekcija spolno prenosivih bolesti.

Odgođen ulazak u seksualne odnose, smanjenje rizičnog ponašanja, povećana uporaba kontracepcije i pozitivan stav o brizi za seksualno i reproduktivno zdravlje su prednosti takvog  seksualnog obrazovanja.

Ono što trenutno imamo  u školama je neučinkovit oblik zdravstvenog obrazovanja u vidu međupredmetne teme Zdravlje uvedene šk.god 2019/20  koji se ne provodi, a istovremeno imamo pokazatelje koji govore u prilog potrebe za ovakvim vidom obrazovanja. Više od 80 posto mladih i preko 70 posto njihovih roditelja podupire ideju školskog programa seksualne edukacije. Posljednje nacionalno istraživanje mladih o  seksualnoj edukaciji govori da 83,8 posto mladih smatra kako bi seksualnu edukaciju trebalo uvesti u hrvatske škole, a kao dva najvažnija razloga navode usvajanje znanja o  spolno prenosivim infekcijama i zaštiti i prepoznavanje seksualnog uznemiravanja i zlostavljanja i zaštiti.

Danas velik broj mladih dobiva netočne, nepotpune ili moralizirajuće informacije o seksualnosti  koje utječu na njihov razvoj. Ovakav neadekvatan pristup doprinosi ranjivosti i izloženosti mladih osoba iskorištavanju i ostalim štetnim posljedicama, ali predstavlja i neuspjeh društva da mladima osigura podršku i pomoć.

Država je dužna osigurati djeci i mladima kvalitetno,  sveobuhvatno i kontinuirano obrazovanje o seksualnosti koje će im pomoći da se zaštite od seksualnog uznemiravanja i nasilja.

Na inicijativu portala Reci.hr te uz podršku inicijativa Platforma za reproduktivnu pravdu, Pravda za djevojčice, Jedna od nas, Spasime, Građanska inicijativa STOP NASILJU Šibenik, organizacija civilnoga društva CESI - Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje, Ženska soba - Centar za seksualna prava, RODA - Roditelji u akciji, PaRiter, Domine, Nepokorne - grupa za nenasilje i ženska prava, Zagreb Pride, SOS Rijeka - Centar za nenasilje i ljudska prava, Zaklada Solidarna, Dugine obitelji, U dobroj vjeri, GOOD Inicijativa, Savez Roma u Republici Hrvatskoj "KALI SARA", Udruga za razvoj civilnog društva Bonsai, Slobodni Filozofski, B.a.B.e. - Budi aktivna. Budi emancipiran…

Pozivamo  sve građanke i građane da PODRŽE I POTPIŠU peticiju za uvođenje sveobuhvatnog seksualnog obrazovanja kao obveznog nastavnog predmeta u osnovne i srednje škole!

Potpišite ovu peticiju

By signing, I authorize Reci.hr to hand over the information I provide on this form to those who have power on this issue.

We will not display your email address publicly online.

We will not display your email address publicly online.Plaćeno oglašavanje

Oglasit ćemo ovu peticiju kod 3000 ljudi.

Saznajte više...