Podržite zakonsku zaštitu prvog društvenog vrta EkoEkipa Prečko i formiranje javnog organskog voćnjaka u Prečkom

Nakon deset godina postojanja, društveni vrt EkoEkipa Prečko postao je simbol zajedništva i suradnje među građanima u Zagrebu. Međutim, kako bi se osigurala dugoročna zaštita ovog vrijednog resursa za zajednicu, potrebno je donijeti zakonske mjere kojima će se regulirati njegov status.

U skladu s tim, udruga Zeleni klik! zajedno s vrtlarima društvenog vrta poziva nadležne institucije da omoguće korištenje gradskog prostora na kojemu se nalazi vrt za isključivu namjenu organskog i inkluzivnog vrtlarenja te promociju volonterstva.

To bi se moglo postići kroz davanje koncesije ili dugoročnog zakupa prostora udruzi Zeleni klik!, koja bi zajedno s vrtlarima EkoEkipe Prečko osigurala njegov održivi razvoj.

Osim toga, udruga Zeleni klik! kao dugogodišnji upravitelj društvenog vrta, poziva da se osigura kvalitetno upravljanje vrtom koje bi provodili isključivo članovi udruge Zeleni klik! koji su višegodišnji članovi EkoEkipe Prečko. Time bi se osiguralo kontinuirano održavanje vrta te razvoj novih projekata i programa u njegovom okviru.

Zaštita društvenog vrta EkoEkipa Prečko kroz zakonsko uređenje njegovog statusa ne samo da bi osigurala dugoročnu zaštitu ovog vrijednog resursa za zajednicu, već bi poslala snažnu poruku o važnosti razvoja održive i inkluzivne zajednice u gradu.

Stoga, pozivamo sve građane da nam se pridruže u nastojanju da zaštitimo društveni vrt i potpišu peticiju koju ćemo predati nadležnima u Gradu Zagrebu.

Nakon prvih 10 godina organskog vrtlarenja i razvoja lokalne zajednice, cilj nam je u neposrednoj blizini vrta zasaditi i javni organski voćnjak, koji bi služio građanima za organsko vrtlarenje i edukacije s područja permakulture i srodnih vrtlarskih metoda, ali i za kvalitetan boravak u prirodnom okruženju te za umjetničke aktivnosti (likovne, glazbene, plesne, dramske) ili kao vanjska učionica za obližnje škole i dječje vrtiće s kojima udruga ostvaruje višegodišnju suradnju.

Više o vrtu...

Društveni vrt EkoEkipa Prečko nastao je prije 10 godina samoorganiziranjem građana, potaknutih na okupljanje i uređenje prvog društvenog vrta od strane članova udruge Zeleni klik! 

Vrt se nalazi se na gradskom zemljištu u Prečkom, koje je bilo zapušteno, prepuno otpada te je 2013. godine radom i zalaganjem građana pretvoreno u društveni vrt na kojem već 10 godina vrtlari oko preko 40 organskih vrtlara svih dobi i društvenih skupina.

Na vrtu postoji zajednički dio vrta, na kojemu se provode edukativne radionice za pedesetak djece godišnje i oko trideset osoba s intelektualnim teškoćama, a razvija se i kvalitetan volonterski vrtlarski program u kojemu mogu sudjelovati svi građani. Do sada je ostvarena suradnja sa Udrugom za podršku osobama s intelektualnim oštećenjima Grada Zagreba "Vjeverica", Udrugom za autizam Grada Zagreba, Dječjim vrtićem Prečko, OŠ Prečko, OŠ Nikola Tesla te je u vrtu volontiralo dvadesetak volontera iz Hrvatske i inozemstva.

Podržite nas i potpišite peticiju koju ćemo predati nadležnima u Gradu Zagrebu i zatražiti legalizaciju statusa prvog društvenog vrta u Zagrebu. Hvala vam na podršci!ekoekipa.jpg

Potpišite ovu peticiju

By signing, I authorize Zeleni klik! to hand over the information I provide on this form to those who have power on this issue.

We will not display your email address publicly online.

We will not display your email address publicly online.

We will not display your phone number publicly online.
Plaćeno oglašavanje

Oglasit ćemo ovu peticiju kod 3000 ljudi.

Saznajte više...