Spasimo vizuru Komiže i uklonimo stupove s Rive


Gost

/ #30

2016-02-06 18:05

Nisam upoznat sa procedurom koja generalno prethodi prihvaćanju ili odbijanju projekata ka njihovoj realizaciji u urbanim sredinama.Upoznat sam sasvim slučajno sa činjenicom da za određene zone starih gradova, postoje propisi, koji kažu da se u tim zonama bilo kakvi građevinski radovi moraju vršiti poštujući građevinsku regulativu, koja treba respektirati i mišljenje zavoda za zaštitu kulture ili se ta meritorna institucija tako nekako slično naziva.

 Komiška riva je svojom dugovječnošću zaslužila status i kulturne baštine i civilizacijskog spomenika, a svojom dražesnošću i divljenje generacija namjernika i putnika.Ne znam dali je i službeno registrirana kao zaštićeni dio grada, ali samo zbog gore navedenih činjenica, ne gledajući nikakve službene statuse ili zakonske odredbe, koji su izmišljeni radi uzurpatora i devastatora, osoba koja je razmišljala o darivanju umivenog izgleda rivi je trebala i sama razmišljati o tome da se njena autentičnost nikakvim zahvatom ne mijenja.

Postavlja se pitanje: Dali je ta osoba, ili možda više njih, koji su se odlučili 

" okititi " rivu ovim nakaradnim izratcima bravarskog zanata, znadu da je za tako nešto trebalo konzultirati arhitekte koji razmišljaju ili se bave zaštitom baštine, ili su možda samostalno odlučile svoj neukus instalirati na uvid građanima na rivi?

 Ukoliko nisu samostalno odlučili o trošenju novca siromašnog naroda na za Komižu neprimjerene troškove,već je trošenje odobreno od neke državne institucije, onda, s pravom, građani trebaju tražiti da država popravi stvar, na način da Komiži prepoznatljivoj i kao turistički interesantnoj ( zahvaljujući baš posebnosti rive) bude vraćen stari izgled.

U slučaju da ta državna institucija, koja izdaje dozvole za zahvat u prostoru, nije odobrila ovaj zahvat, tada trebaju za nepoštivanje zakona i procedure odgovarati svi upleteni u realizaciju ovog projekta.

 Potpisujem ovu peticiju za akciju koja pokušava spasiti Komižu od estetske devastacje.

 Usput naglašavam da žalim što se netko ranije nije sjetio da pokrene akcije puka protiv već izvršenih zahvata na rivi koji su je već devastirali uz blagoslov nadležnih gradskih službi.

 Nažalost Komiža je i na kopnu i na i u moru krenula putem samouništenja.

Iskonska ljepota i tradicija se uništava u svrhu trenutačnih i prevelikih materijalnih apetita pojedinaca.

Zar se na rivi nije moglo spriječiti divljanje u izboru nadstrešnica nad ugostiteljskim objektima?To su rugla izborom i materijala i boja kao i odabirom inventara.