Spasimo vizuru Komiže i uklonimo stupove s Rive
Kontaktirajte pokretača peticije
Komiška riva je svojom dugovječnošću zaslužila status i kulturne baštine i civilizacijskog spomenika, a svojom dražesnošću i divljenje generacija namjernika i putnika.Ne znam dali je i službeno registrirana kao zaštićeni dio grada, ali samo zbog gore navedenih činjenica, ne gledajući nikakve službene statuse ili zakonske odredbe, koji su izmišljeni radi uzurpatora i devastatora, osoba koja je razmišljala o darivanju umivenog izgleda rivi je trebala i sama razmišljati o tome da se njena autentičnost nikakvim zahvatom ne mijenja.
Postavlja se pitanje: Dali je ta osoba, ili možda više njih, koji su se odlučili
" okititi " rivu ovim nakaradnim izratcima bravarskog zanata, znadu da je za tako nešto trebalo konzultirati arhitekte koji razmišljaju ili se bave zaštitom baštine, ili su možda samostalno odlučile svoj neukus instalirati na uvid građanima na rivi?
Ukoliko nisu samostalno odlučili o trošenju novca siromašnog naroda na za Komižu neprimjerene troškove,već je trošenje odobreno od neke državne institucije, onda, s pravom, građani trebaju tražiti da država popravi stvar, na način da Komiži prepoznatljivoj i kao turistički interesantnoj ( zahvaljujući baš posebnosti rive) bude vraćen stari izgled.
U slučaju da ta državna institucija, koja izdaje dozvole za zahvat u prostoru, nije odobrila ovaj zahvat, tada trebaju za nepoštivanje zakona i procedure odgovarati svi upleteni u realizaciju ovog projekta.
Potpisujem ovu peticiju za akciju koja pokušava spasiti Komižu od estetske devastacje.
Usput naglašavam da žalim što se netko ranije nije sjetio da pokrene akcije puka protiv već izvršenih zahvata na rivi koji su je već devastirali uz blagoslov nadležnih gradskih službi.
Nažalost Komiža je i na kopnu i na i u moru krenula putem samouništenja.
Iskonska ljepota i tradicija se uništava u svrhu trenutačnih i prevelikih materijalnih apetita pojedinaca.
Zar se na rivi nije moglo spriječiti divljanje u izboru nadstrešnica nad ugostiteljskim objektima?To su rugla izborom i materijala i boja kao i odabirom inventara.
Amerikanci se dive kulturnoj baštini starih europskih (i drugih) nacija, a moji američki prijatelji su impresionirani kad im kažem da u mojoj Komiži crkvu koja je izgrađena prije nekih 500 godina još uvijek zovemo "Nova crkva". Ovdje, u Kaliforniji, zgrade koje se izgrađene koncem 19. i početkom 20. stoljeća proglašene su kulturnom baštinom (a i mnoge novogradnje imaju "starinski" stil), i nikome ne pada na pamet u tom dijelu grada staviti uličnu rasvjetu
modernog izgleda.
točno Re:
točno tako, po sredini rive bit će razbijenih glava, neka poglavarstvo ugovori policu osiguranja od odgovornosti, tebati će im možda i za neke druge neodgovornosti. Jadno more ko ih s....
Premjestite lampe na glanvoj gradskoj plazi.
Lampe uopce nisu lose ali tu im svakako nije mjesto! Kako kod da okernes i pogledas nemaju veze sa nicim pogogotovo kontekstom nase lipe komiske rive. Svaka cast onima sta se trude da nesto naprave za nase lipe misto ali "what were they thinking"? Nisu mogli napravit gore nego sta je! Kad su novci vec ulozeni, ja predlazem da bi se te lampe lipo uklapale na glavnoj gradskoj plazi pored puta medju borove.
Spasimo vizuru Komiže i uklonimo stupove s Rive
Vidim ima puno komentara u svezi komiške rive, no na žalost bez jaja ( ono tipa ,ja bih ali da se nezna)
Dragi moji anonimusi budite svoji i samosvjesni i potpišite se svojim punim imenom i prezimenom, sve ostalo je pišanje uz vjetar.
Ništa osobno, zdravi und veseli bili!
Branko Gracin
Obožavam Komižu i pučinske otoke upravo zato jer ih nije uništilo turizam i komercijalizam.
Ovo je naprosto narušavanje izgleda gradića kojeg volim baš bez tih "svjetskih" bedastoća.
Učinite sve, da se ovo makne.
Hvala.
What made Komiza unique was its isolation during Communist times. Well good riddance to those days, but year by year Komiza's quaintness slips away and It more and more resembles the hundreds of other tourist-infested seaside villages on the Adriatic coast. Nothing so special any more.
It's pretty obvious that the lamp posts will provide power to the inevitable double row of kiosks that will be constructed between them next summer. What a pity.
| This discussion has been closed. |