PETICIJA HP-mali paketi

Peticija-ukinimo plaćanje malih paketa! Ovo je samo jos jedan način kako kradu novce od nas!

Hrvatska pošta na svojim je stranicama početkom ovoga tjedna objavila obavijest za korisnike koja se tiče uručenja malih paketa. Riječ je o paketima koji na adrese hrvatskih primatelja stižu iz inozemstva, a najčešće su naručeni putem Interneta.

U Hrvatskoj pošti su primijetili sve veći broj takvih paketa iz inozemnih internetskih trgovina, pa su osjetili potrebnim dodatno pojasniti način njihova uručenja.

Iako se ne radi o novoj poslovnoj politici, ovaj je potez izazvao brojne reakcije korisnika. O čemu se zapravo radi?

Prema aktualnom važećem cjeniku Hrvatske pošte usluga uručenja "malog paketa" naplaćuje se 4,50 kuna. "Mali paket" odnosno "small package" usluga je koja postoji u međunarodnom poštanskom prometu u okviru dostave pismovnih pošiljki do dva kilograma. Za takve male pakete je poštarina u polazištu niža od ostalih pismovnih pošiljaka i stoga se trgovci/pošiljatelji češće odlučuju za tu vrstu pošiljaka. Hrvatska pošta pak nema utjecaja koju će vrstu pošiljke trgovac/pošiljatelj odabrati, pojasnili su.

Ukoliko je pošiljatelj iz inozemstva, bez obzira šalje li robu iz zemalja EU ili ostalih zemalja u svijetu, prilikom slanja odabrao vrstu pismovne pošiljke "small package", a što je vidljivo s oznake na adresnoj strani pošiljke, Hrvatska pošta prilikom uručenja takve pošiljke od primatelja naplaćuje 4,50 kn – sve prema važećem cjeniku.

Sukladno istom cjeniku ovaj iznos od 4,50 kn za uslugu uručenja Hrvatska pošta naplaćuje bilo pri uručenju na adresi primatelja ili prilikom uručenja u poštanskom uredu. U praksi smo se uvjerili da je posljednjih mjeseci naplata izvršavana samo prilikom uručenja paketa na adresi primatelja, dok u poštanskim uredima ovu naknadu nisu naplaćivali. O tome vjerojatno može posvjedočiti svatko tko češće naručuje robu s Interneta.

"Free shipping" s eBaya i sličnih internetskih trgovina u Hrvatskoj, dakle, više nije što je nekad bio. Ukoliko pošiljatelj pošiljku označi kao "small package" primatelj će uz cijenu naručenog proizvoda prilikom uručenja istoga (bilo kod svoje kuće ili u poslovnici) Hrvatskoj pošti morati platiti dodatnih 4,50 kuna, piše Bug.hr.