Izmjena predloženog zakona o osobnim asistentima

Vlada je prihvatila izvješće o novom zakonu o osobnim asistentima i uputila ga u saborsku proceduru. Prijedlog novog zakona dobio je 1283 komentara, od kojih je samo par prihvaćeno. Važno je napomenuti da ako ovaj zakon stupi na snagu, to će značiti gubitak nekih vrlo važnih prava koje bi trebao imati svaki slobodni čovjek. Osobe s invaliditetom (OSI) koje imaju roditelja njegovatelja, ovim novim zakonom izgubit će dosadašnje pravo na osobnog asistenta. Predložena satnica osobnih asistenata za OSI koje nemaju njegovatelje nije dostatna za samostalni život, te se time potiče institucionalizacija OSI, nasuprot inkluziji u društvo. Djeca s teškoćama u razvoju koja nisu nigdje uključena, nemaju socijalne usluge u zajednici, nisu u sustavu odgoja i obrazovanja nisu obuhvaćena ovim novim zakonom, te im je uskraćena mogućnost socijalizacije. Stoga ovom peticijom zahtjevamo da se novim zakonom o osobnim asistentima omogući:

  1. Osobna asistencija svim osobama s invaliditetom koje imaju roditelja njegovatelja ili njegovatelja, a nisu uključeni u poludnevni boravak;
  2. Povećanje satnice svim korisnicima osobne asistencije;
  3. Osobna asistencija i za djecu s teškoćama u razvoju. 

Udruga Kolibrići    Kontaktirajte pokretača peticije

Potpišite ovu peticiju

By signing, I authorize Udruga Kolibrići to hand over the information I provide on this form to those who have power on this issue.

We will not display your email address publicly online.

We will not display your email address publicly online.Plaćeno oglašavanje

Oglasit ćemo ovu peticiju kod 3000 ljudi.

Saznajte više...