Izmjene Zakona o sportu - podrška Zdravku Margitić

Mi, niže potpisani šahisti i građani, ponukani pokretanjem apsurdnog prekršajnog postupka protiv našeg kolege, šahovskog majstorskog kandidata Zdravka Margitić, diplomiranog inženjera elektrotehnike u mirovini i Šahovskog kluba "Ericsson Nikola Tesla" iz Zagreba, obraćamo se Državnom uredu za sport, Saboru Republike Hrvatske, Vladi Republike Hrvatske i javnosti sa zahtjevom da se što prije uklone neke apsurdne formulacije u Zakonu o sportu.

Zašto je pokrenut prekršajni postupak protiv našeg kolege i njegovog šahovskog kluba?

U optužnom prijedlogu od 13. siječnja 2017. koji je podnio Gradski kontrolni ured Grada Zagreba (Sportska inspekcija) protiv okrivljenog Zdravka Margitića kao odgovorne osobe i ŠK Ericsson Nikola Tesla kao pravne osobe navodi se:

  1. da kao pravna osoba koja obavlja sportsku djelatnost ne izvršava obveze i zadaće propisane Zakonom o sportu, obzirom da nisu ugovorili obavljanje stručnih poslova sa zato odgovarajuće školovanom odnosno osposobljenom osobom već su te poslove ugovorili naknadno tijekom nadzora 5. 01. 2017. čime su počinili prekršaj iz članka 21 stavka 1 alineje 2. Zakona o sportu (..........) kažnjiv po članku 86. stavku 1. točki 7. I stavku 2. istog zakona,
  2. da su dopustili sportašima Kluba – seniorima .......... sudjelovanje na sportskim natjecanjima u 2016. godini – zadnjem kolu druge lige Centar održanom 6. 11. 2016. u Velikoj Gorici i kadetima .......... sudjelovanje na sportskom natjecanju – zadnjem kolu I kadetdske lige Centar održanom 23. 04. 2016. u Sisku, a da im nije bila utvrđena opća zdravstvena sposobnost u razdoblju od 6 mjeseci prije tih sportskih natjecanja, čime su počinili prekršaj iz članka 71. stavak 1. Zakona o sportu (..........) kažnjiv po članku 86. stavku 1. točka 3. I stavak 2. istog zakona.

Prema optužnom prijedlogu, Gradski kontrolni ured traži da se zbog neugovaranja volonterskog trenerskog rada s djecom, te zbog neposjedovanja liječničkih svjedodžbi naših kadeta i prve ekipe, klub kazni s 60.000 do 200.000 kuna, a Zdravko Margitić s 10.000 do 30.000 kuna.

IMG_2585.JPGNaš kolega Zdravko Margitić volonterski vodi za polaznike besplatnu šahovsku školu u klubu od jeseni 2005. godine. Kroz tu je školu prošlo mnogo djece koja su vrlo uspješno nastupala na kadetskim prvenstvima Zagreba i Hrvatske kao i na drugim kadetskim takmičenjima. Kako je akcent rada stavljen na masovnost, da se privuče što više polaznika i da se ne odbija niti jedno dijete koje dođe, to su s talentiranijim kadetkinjama i kadetima radili i drugi šahovski učitelji/treneri. Margitić je cijelo vrijeme organizaciono vodio rad sa djecom u klubu i davao im osnovne poduke. Zahvaljujući tom radu u Šahovskom klubu "Ericsson Nikola Tesla" formirala se najjača kadetska grupa u Zagrebu.

U 2015. i ponovno u 2016. godini od ukupno 8 titula kadetskih prvaka Zagreba po 5 titula osvojili su članovi ovog kluba! Od 2013. do 2016. godine kadetkinje i kadeti ovog kluba osvojili su ukupno 15 titula kadetkih prvaka/prvakinja Zagreba (a bilo je i drugih i trećih mjesta) i 4 titule kadetskih prvaka/prvakinja Hrvatske. 

Mi, niže potpisani smatramo da je to bio hvalevrijedan posao, a ne kažnjivo kriminalno djelo.

Jedna od vrlina šaha je da ga igraju invalidi, ček i oni nepokretni u kolicima koji i za igranje šaha moraju koristiti asistenta, igraju ga slijepe osobe, djeca, neka već od pete godine, mladost, ljudi zrele dobi pa sve do staraca u dubokoj starosti. Igraju ga zajedno pripadnici oba spola, žene odvojeno, ali i zajedno s muškarcima. Nigdje u svijetu se za šahiste ne traže liječničke svjedodžbe, ni na ovim se prostorima ranije nikad nisu tražile. Šah pomaže dubljoj integraciji u društvo "ranjivijim skupinama" t.j. invalidima, slijepima, starcima. Ako će ga moći igrati samo osobe koje mogu dobiti ozbiljnu i istinitu liječničku svjedodžbu, onda vršimo pritisak na getoizaciju "ranjivih skupina", izoliramo ih iz društva. Ili se licemjerno ide na praktično kupovanje tih svjedodžbi kojima je onda jedina svrha da se određenim ustanovama uplaćuje po 40 HRK za fiktivne liječničke preglede.

Mi, niže potpisani tražimo da se u Zakon o sportu, kada se radi o šahu, unesu izmjene kojima bi se:

  • ukinuo monopol stručnog rada isključivo ljudima školovanim na Kineziološkom fakultetu koji nema obuke za šahovske trenere ni šahiste,
  • omogućilo organiziranje tečajeve za šahiste za dobivanje licenci šahovskog trenera i instruktora (zadužiti Kineziološki fakultet i HŠS po uzoru na FIDE licence),
  • tražimo da se i kroz Zakon vrednuje volonterski i amaterski rad; udruge gdje su svi članovi amateri i volonteri i nema zaposlenih profesionalaca osloboditi obaveze sklapanja ugovora o volontiranju,
  • tražimo da se u zakon o sportu uvedu specifičnosti šaha i da se za šah ukine obaveza pribavljanja liječničkih svjedodžbi.

 

ŠK Ericsson Nikola Tesla
www.skent.hr
www.facebook.com/sahklubent/