Podržite sufinanciranje boravka djece u obrtima za čuvanje - jednaka prava za SVE karlovačke roditelje!

Svake godine roditelji se suočavaju s istim problemom – nedostatkom mjesta u gradskim vrtićima!

Činjenica da je Grad Karlovac započeo sa sufinanciranjem (jedinog) privatnog dječjeg vrtića nije ostala nezamijećena, ali je nažalost nedostatna jer se i taj objekt vrlo brzo popunio, a značajan broj djece ostao je bez mjesta u dječjem vrtiću gdje je boravak subvencioniran od Gradske uprave. Ovakvu situaciju problematičnom smatraju mnogi, ali ponajprije:

  • roditelji djece koja nisu dobila svoje mjesto u gradskom vrtiću unatoč ispunjavanju svih traženih uvjeta, a takve je ove godine bilo ukupno 138

  • roditelji djece rođene nakon 31. kolovoza (što je ustaljeni rok za upis u vrtić) jer za njih nema upisa sve do sljedeće godine ili im je upis u najmanju ruku nesiguran do iduće godine te ovisi gotovo isključivo o popunjenosti grupa, a koje su često punih kapaciteta

  • mlade i/ili socijalno ugrožene obitelji jer gradu nedostaje kvalitetnih demografskih mjera, što potvrđuje i nemali broj takvih obitelji koje su u proteklom desetljeću napustile grad

U Karlovcu dakle nema dovoljno smještajnog kapaciteta za svu djecu s prebivalištem ili boravištem na području grada. Ove je godine ponovimo, bez mjesta u gradskom vrtiću ostalo 138 djece, ne računajući onu koja su ostala neupisana jer do datuma upisa ne bi imala navršenih godinu dana. Obzirom na osjetnu potrebu, u gradu djelatnost aktivno obavlja čak devet (9) obrta za čuvanje djece koji su nerijetko alternativa roditeljima iz gore navedenih skupina. 

Za smještaj jednog djeteta u obrtu za čuvanje, karlovački roditelj mora mjesečno izdvojiti minimalno dvije tisuće (2000) kuna, što je trećina medijalne plaće u Hrvatskoj (podaci za srpanj 2021., DZS). U pitanju je minimalna ekonomska cijena uz koju jedan obrt uopće može financijski opstati. Stoga, okupljeni zajedničkim ciljem, Inicijativa roditelja ROKAJ i karlovačka podružnica Hrvatske udruge dadilja snažno apeliraju da Grad Karlovac u svoj proračun i financijski plan uvrsti sufinanciranje smještaja djece u obrtima za čuvanje djece.

Poznato je da su prijašnji pokušaji ovakvih dogovora propali, no situacija uzrokovana pandemijom virusa COVID-19 dodatno je pogoršala stvar te poljuljala već samu po sebi slabašnu socio-ekonomsku sigurnost građana. Brojni su roditelji doživjeli promjene na radnim mjestima, nekima su umanjene plaće, a nekima prihodi više nisu redovni te im obveza plaćanja minimalno dvije tisuće kuna (2,000 HRK) mjesečno po djetetu, (p)ostaje neostvariva.

Podsjetimo da obrti, iako nisu institucionalizirana ustanova kao dječji vrtići, imaju istu zadaću – skrb o djeci dok roditelji rade. Trenutno u Republici Hrvatskoj aktivno djeluje 125 obrta, od kojih je čak devet (9) u Karlovcu. Prepoznavši potrebe roditelja i svojih građana, većina gradova i općina sufinancira ovu djelatnost to jest boravak djece u obrtima, prema istim kriterijima koji postoje za gradske i privatne dječje vrtiće. Prema dostupnim podacima, 70% jedinica lokalne samouprave u Hrvatskoj podržava svoje građane na taj način. 

Nadalje, sukladno Konvenciji o pravima djeteta, čiji je potpisnik i Republika Hrvatska, svaki roditelj ima pravo birati oblik skrbi za svoje predškolsko dijete, koje najbolje odgovara njegovim i djetetovim potrebama. No bez obzira na to “zajamčeno” pravo, mogućnosti nisu uvijek usklađene pa tako nekim roditeljima ovo nije odabir nego nužda. Obzirom da roditelji koji daju svoje dijete na skrb u obrt za čuvanje djece: 

  • koriste legalan oblik skrbi o djeci jednako kao i ostali roditelji
  • plaćaju porez i prirez Gradu jednako kao i ostali roditelji
  • građani su Karlovca jednako kao i ostali roditelji

tražimo da im Grad Karlovac pruži jednaka prava kao i ostalim roditeljima, čija djeca pohađaju gradske dječje vrtiće, te da ih se po tom pitanju ne diskriminira.

Želimo da Grad Karlovac, koji već dugi niz godina nosi titulu „Grad - prijatelj djece“, prepozna potrebu i pravo na sufinanciranje obrta za čuvanje djece, odnosno obrta za usluge dadilje, te da iste uvrsti u svoj financijski plan, sufinanciranjem iz sredstava proračuna Grada Karlovca za 2022. godinu te na taj način učini prava i mogućnosti svih roditelja grada Karlovca - jednakim.

 

Inicijativa roditelja ROKAJ - roditelji Karlovca jednaki
&
Hrvatska udruga dadilja - karlovačka podružnica

 

ROKAJ_logo_inicijative1.png

HUD_logo.png


Leo Staković, koordinator inicijative    Kontaktirajte pokretača peticije

Potpišite ovu peticiju

By signing, I authorize Leo Staković, koordinator inicijative to hand over the information I provide on this form to those who have power on this issue.


ILI

We will not display your email address publicly online.

We will not display your email address publicly online.

We will not display your phone number publicly online.Plaćeno oglašavanje

Oglasit ćemo ovu peticiju kod 3000 ljudi.

Saznajte više...