PETICIJA - NE kamenolomu u Siljevcu: Potpiši peticiju protiv otvaranja kamenoloma na obroncima Ivanščice i nedaleko vodozaštitnog područja.

D7627549-8AF3-45E3-8466-8324457DF014.png

Potpišite ovu peticiju kojom se zahtjeva obustava svih poduzetih radnji za otvaranje "Kamenoloma" na predjelu Siljevec na obroncima Ivanščice. Na tom su istražnom prostoru tehničko-građevinskog kamena, sukladno zakonom propisanoj proceduri, odobreni istražni radovi na istraživanju mineralne sirovine. Nakon provedbe istražnih radova, zainteresirani rudarski gospodarski subjekt dužan je provesti zakonsku proceduru vezanu uz zaštitu okoliša i prostornog uređenja, koje su preduvjet za određivanje moguće eksploatacije mineralne sirovina. Eksploatacija je moguća isključivo nakon izrade Studije utjecaja na okoliš, dobivene Lokacijske dozvole i potpisanog Ugovora o koncesiji.

Stoga, zahtijevamo da se odmah obustave sve do sada poduzete radnje, izvan snage stavi Rješenje o odobrenju za istraživanje mineralnih sirovina koje je Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja izdalo 7. lipnja 2021. godine, te eventualno do sada prostor devastiran istražnim radnjama "vrati u prvobitno stanje".

Podsjetit ćemo, Siljevec se nalazi na obroncima Ivanščice i na administrativnom području Općine Budinščina, no prijevoz cjelokupne buduće eksploatirane količine kamena prevozio bi se novom "šumskom prometnicom" preko predjela Stara Željeznica prema Pokojcu, a to je prostor gdje se nalazi i vodozaštitno područje.

Uz to, samo mjesto eksploatacije kamena nalazi se nadomak posljednjih kuća u naselju Ivanečka Željeznica na području Varaždinske županije, te je smanjenje kvalitete života tog stanovništva neupitna, kao i smanjena vrijednost njihovih nekretnina.

Zato, potpišite peticiju i spriječite nastavak radnji na otvaranju Kamenoloma na predjelu Siljevec.

Potpišite ovu peticiju

Potpisivanjem prihvaćam da će Sjeverni.info moći vidjeti sve informacije koje navedem u ovom obrascu.


Dajem privolu za obradu informacija koje dostavim u ovom obrascu za sljedeće svrhe:
Plaćeno oglašavanje

Oglasit ćemo ovu peticiju kod 3000 ljudi.

Saznajte više...