Laura Mikić nije zaslužila diskvalifikaciju

LAURA MIKIĆ, nadarena maturantica iz Zagreba, proživljava najgore trenutke u životu nakon što joj je poništen državni ispit na maturi iz Hrvatskog jezika jer se na esej potpisala punim imenom i prezimenom. Naime, ispit iz Hrvatskog jezika sastoji se od dva dijela, a Mikić se greškom potpisala na esej. Ipak, Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja (NCVVO) odlučio joj je poništiti cjelokupni ispit.

Konkretno, NCVVO je donio odluku da je Mikić potpisom na esej pokazala "nedopušteno ponašanje učenice" te je - diskvalificirana.

Odjednom se svi drže pravila kad je u pitanju dijete koje nije iz "povlaštene obitelji " a s druge strane djeci povlaštenih se poklanjaju ocijene, opraštaju kazne i brišu se iz kaznenih prijava.

Ponovno dokaz kako nismo svi isti pod suncem.

Najveći dokaz tome je intervju Ministra Radovana Fuscha u kojem je iznio niz laži i nepodudarnost  , čime se narugao ne samo Lauri i njenim roditeljima, već svima nama.

Stoga tražimo da se diskvalifikacija Laure Mikić poništi kako bi spriječili da jedna nadarena i vrijedna učenica izgubi akademsku godinu.

 

Za sve one koji misle da sam Peticiju za Lauru Mikić pokrenula kako bi se "nekome" progledalo kroz prste neka pročitaju izjavu Ministra obrazovanja Radovana Fuscha ‼️
Prvo, On koji je pisao izmjene Pravilnika i potpisao ga , nema pojima što piše u njemu ⁉️
Drugo, zbog čega je Laura diiskvalificirana, umjesto da je taj dio okvalilificiran isto kao da je predala prazan papir.
Svi oni koji su predali prazan list papira dobili su nula bodova i mogućnost da osvoje dovoljan broj bodova na drugom dijelu ispita iz Hrvatskog jezika i prođu maturu.

"Problem za ministra je u činjenici što su pravilnici i interni akti NCVVO-a već dovoljno jasni. Naime, ondje se definira da se Školski esej neće vrednovati ako se pristupnik potpisao punim imenom i prezimenom, ali i ako nema dovoljan broj riječi.

No, NCVVO je odlučivao suprotno. Tako je 1200 učenika predalo prazan list eseja, za što su ocijenjeni s nula bodova. Od njih 1200, 625 učenika ipak je prošlo ispit iz Hrvatskog jezika jer su u drugom dijelu ispita imali dovoljno bodova.

Suprotno Pravilniku, NCVVO je one koji bi se potpisali na esej kažnjavao diskvalifikacijom, odnosno automatskim padom iz predmeta Hrvatski jezik. Umjesto traženja ostavki, ministar Fuchs naglasio je kako se neće miješati u rad NCVVO-a i da od njega očekuje, pazite sada - analizu!? "

NCVVO ili neko drugo tijelo je mogao reagirati i direktnom primjenom Ustava riješiti ovu situaciju. U drugom stavku Članka 16. Ustava piše da ‘svako ograničenje slobode ili prava mora biti razmjerno naravi potrebe za ograničenjem u svakom pojedinom slučaju’. Ja ovdje ne vidim da je poništenje cijelog ispita iz Hrvatskog jezika bez mogućnosti žalbe bilo potrebno u situaciji kada se učenica potpisala na esej. To ograničenje njezinog prava nije razmjerno onome što je ona napravila”, tvrdi profesorica Barić podsjećajući da maturanti koji predaju prazan list eseja ipak mogu proći maturu.- Sanja Barić - pročelnica katedre za Ustavno pravo na Pravnom fakultetu 

 

kontakt za info 

Gordana,091 579 8786
IMG_20220722_172302.jpg

 

 


Gordana Pasanec ispred grupe građana    Kontaktirajte pokretača peticije

Potpišite ovu peticiju

Potpisivanjem prihvaćam da će Gordana Pasanec ispred grupe građana moći vidjeti sve informacije koje navedem u ovom obrascu.

Nećemo prikazivati vašu e-mail adresu javno online.

Nećemo prikazivati vašu e-mail adresu javno online.


Dajem privolu za obradu informacija koje dostavim u ovom obrascu za sljedeće svrhe:
Plaćeno oglašavanje

Oglasit ćemo ovu peticiju kod 3000 ljudi.

Saznajte više...