Lipa po lipa milijun

NEMOJMO VIŠE DOPUSTITI DA NAS TRGOVCI VARAJU,
Godišnje trgovci na račun cijena koje završavaju na 98 ili 99 lipa zarade milijun do dva milijuna kuna.
ZAŠTO BI IM ŠENKALI 1 LIPU, TO JE JEDNA VRSTA PREVARE,
ZAUSTAVIMO OVU PREVARU SVIH GRAĐANA, POTPIŠI PETICIJU!

Zrno po zrno – pogača, kamen po kamen – palača, lipa po lipa – milijun kuna, i to u džepovima trgovaca. Jednostavno i legalno, a sve zahvaljujući cijenama artikala koje završavaju famoznim “devetkama” (3,99, ili 2,39, ili 1,99, ili 25,39... kuna), te plaćanjem gotovinom. Legalnu zaradu trgovcima omogućavaju, dakako, kupci nereagiranjem na samovoljno zaokruživanje cijene na blagajni u korist trgovaca. I financijska inspekcija koja bi češće morala provjeravati stanje u blagajnama trgovina.

U “Kauflandu” je cijena paštete od 3,99 kuna zaokružena na četiri kune, ali ne na računu, nego u vraćanju kusura.

Na upit da vrati i jednu lipu, blagajnica je zbunjano iz blagajne, baš kao i ona u “Preradi”, izvadila pet lipa.

Blagajnica u “Konzumovoj” trgovini u Splitu uzviknula je “pet kuna” za čokoladu koja je koštala 4,99 kuna te, na traženje, iz blagajne izvadila jednu lipu i stavila je na pult sve vrijeme demonstrativno gledajući ravno ispred sebe.

U “Tommyjevoj” prodavaonici u Splitu opet se mora tražiti lipa jer paketić žvakaćih guma košta 4,99 kuna. Blagajnica odgovara da nema jednu lipu, a ni dvije, da ih kupci i ne traže, ali da ni ona ne pravi pitanje ako netko nema deset lipa.

Slično kazuje i blagajnica u “Studencu” gdje boca vode od pola litre košta 4,29 kuna. “Kupci ne pitaju, a ni ja kad njima nedostaje do desetak lipa, pa smo otprilike na istome”, prokomentirala je.

Veliki trgovački lanci, naravno, imaju puno više kupaca i artikala na policama s nama zanimljivim cijenama. Primjerice, veliki maloprodajni lanac ima 650.000 kupaca dnevno. Pretpostavimo da ih 30 posto (195.000) plaća gotovinom i neka svaki od tih 195.000 na blagajni “ostavi” dvije lipe, dobit ćemo ukupno 3900 kuna dnevno. Ako uzmemo za izračun pet dana u tjednu, tada dolazimo do godišnjeg iznosa od 1,014.000 kuna. Računica je jednostavna: 3900 kuna x 5 dana = 19.500 kuna. Godina ima 52 tjedna x 19.500 kuna = 1,014.000 kuna godišnje.

Građani se ne tuže

“Za takva ponašanja trgovaca nema pritužbi građana”, potvrdio nam je kazivanje blagajnica Alen Ćurin, predsjednik udruge “Dalmatinski potrošač”, odgovarajući na upit jesu li potrošači zatražili zaštitu svojih prava i u ovom dijelu. Možda nam je u naravi da prelazimo preko toga, pokušao je Ćurin obrazložiti ponašanje kupaca, naglašavajući da u svakom slučaju ovakvo ponašanje trgovaca nije etično.

Ćurinovo je mišljenje da bi zakonodavac mogao povući iz uporabe apoene od jedne, dvije i pet lipa kad ionako gotovo da nisu u uporabi.

Postavlja se, međutim, drugo pitanje. Ako trgovci ne žele, a može im se pa i ne moraju, imati lipe u blagajni, zašto onda namjerno stavljaju cijene po kojima bi kupcu morali vratiti jednu li dvije lipe. “I tu bi naša udruga mogla reagirati”, složio se Ćurin, “i pokrenuti inicijativu da se trgovcima odredi da ne mogu na taj način određivati cijene.”