Majka ima pravo znati!

Rodilište sisačke OB dr. Ivo Pedišić obnovljeno je 2010. godine kao županijsko rodilište koje budućim majkama Sisačko-moslavačke županije omogućuje porođaj u izvrsnim uvjetima, uz vrhunske doktore i medicinsko osoblje, cjelodnevni boravak novorođenčadi uz majke (rooming-in), a kao ustanova koja potiče dojenje, ponijelo je i status rodilišta prijatelja djece.

Međutim, unatrag 2-3 godine, otkako je u OB Sisak zaposlena kao neonatolog dr. Milica Ikonomova, sve više žena iz Sisačko-moslavačke županije traže način kako bi rodile u Zagrebu (ili negdje drugdje) jer  su se županijom proširile priče mladih rodilja o neugodnim iskustvima sa navedenom liječnicom Milicom Ikonomovom. Prema saznanjima do kojih smo došli, spomenuta doktorica otišla je i korak dalje: omalovažava kolege sa kojima radi (dovodi u pitanje stručnost kolega omalovažavajući njihov rad pred rodiljama, izmišlja nalaze i prepravlja tuđe nalaze - Apgar score i slično, ginekolozima, kao niti majkama ne daje točne informacije o stanju djece, novorođenčad rutinski izvrgava često i vrlo invazivnim, a kasnije se ispostavlja potpuno bespotrebnim pretragama (višestruko vađenje krvi za nalaze novorođenim bebama koje uopće ne pokazuju nikakvih znakova bolesti nakon čega su dječje ručice i nožice izbadane više puta, vađenje hemokultura, urinokultura, brisova zvukovoda, aspirata želuca i drugih kojekakvih uzoraka) – što nanosi bol, patnju i nelagodu bebama, ugrožava njihovo zdravlje i sigurnost te uznemirujući djeluje na njihove majke, a u ova teška vremena bespotrebno dodatno opterećuje i troši ionako nikad dovoljna financijska sredstva bolnice. Uz to sve zajedno izrazito je neljubazna, u komunikaciji pokazuje nedostatak profesionalnog ophođenja s pacijenticama (pacijentice ne persira jer su mlađe od nje, govori im „ti“ koristi pogrdne izraze i nerijetko psuje, ponižava majke i obraća im se na način koji nikako nije primjeren niti u privatnim odnosima, a kamoli u odnosu liječnik-pacijent).

Svi ginekolozi i neonatolozi sisačkog rodilišta još su u ožujku 2012. (prije više od dvije godine!) potpisali i urudžbirali ravnatelju Pritužbu na rad i ponašanje Milice Ikonomove, kojom su željeli potaknuti nadležne institucije (prvenstveno Upravu bolnice) da se ispita opravdanost i stručnost postupanja Milice Ikonomove pri liječenju i zbrinjavanju novorođene djece. Žalile su se i sestre i ostalo osoblje (mnogobrojni dopisi upućeni su također u Upravu bolnice kao i na druge različite instance), te smo obavješteni o brojnim pojedinačnim pritužbama koje su službenim putem proslijeđene u Upravu bolnice i od liječnika i od roditelja novorođenčadi. Svoje mišljenje o potrebi Zakonom o zdravstvenoj zaštiti propisanog stručnog nadzora nad radom doktorice Milice Ikonomove obzirom na pritužbe kolega kao i ostalih radnika te roditelja djece, preporučili su i Hrvatski liječnički sindikat i Radničko vijeće OB Dr. Ivo Pedišić još prije dvije godine. Do danas nema saznanja da su od strane Uprave bolnice poduzete bilo kakve za to Zakonom predviđene mjere. Također, tijekom protekle 2-3 godine otkad navedena liječnica radi u OB Sisak, mnoge su pacijentice koje su imale kontakt sa navedenom liječnicom opisale svoja neugodna iskustva u Knjigu žalbe, obraćale su se pritužbama na njezin rad i profesionalnost Ministru zdravlja, UNHCR-u, Hrvatskoj liječničkoj komori, Sisačko-moslavačkoj županiji, ravnatelju sisačke bolnice dr. D. Pahiću i drugima. Sve je do danas nisu dobile nikakav konkretan odgovor.

No, kako nije bilo nikakvih konkretnih reakcija i sankcija spram sporne doktorice, pokrenuta je građanska inicijativa „Majka ima pravo znati“. U tek nekoliko dana grupa je okupila više od 3000 članova i na facebook stranici grupe (https://www.facebook.com/groups/majka.ima.pravo.znati/) možete pročitati cijeli niz zastrašujućih svjedočanstava majki i očeva djece rođene u sisačkom rodilištu kojima je kao neonatolog zadužen za zbrinjavanje njihove djece bila nadležna Milica Ikonomova.

Ovim putem od mjerodavnih institucija tražimo da se ODMAH pokrene postupak istrage cjelokupnog rada i postupanja dr. Milice Ikonomove u struci te utvrdi da li je njezino postupanje u skladu sa etičkim i medicinskim načelima struke. Tražimo od mjerodavnih stručnih tijela da pokrenu postupak revizije liječenja svih pacijenata u OB Sisak koje je zbrinjavala dr. Milica Ikonomova od trenutka zapošljavanja (tražimo da se usporede statistički podaci o broju malih bolesnika koje je liječnica Ikonomova liječila antibioticima, sa podacima iz literature i statistikom u drugim bolnicama u Hrvatskoj, da li broj učinjenih mikrobioloških pretraga odgovara broju pretraga koje se rade u drugim rodilištima, da li se uopće zbrinjavanje novorođenčadi od strane dr. Ikonomove u svim segmentima podudara sa onim koje se primjenjuje u drugim ustanovama kao i preporukama iz literature).

Također tražimo da se do dovršetka temeljite stručne provjere rada od za to predviđevih institucija onemogući Milici Ikonomovoj pristup novorođenoj djeci u sisačkom rodilištu. U slučaju da stručni nadzor pokaže da su pritužbe roditelja i medicinskog osoblja utemeljene, isto tako tražimo sankcioniranje odgovornih za toleriranje njenog štetnog postupanja, kao i zanemarivanje pritužbi unatoč višestrukim upozorenjima na ugrožavanje zdravlja i života novorođene djece.

 


Građanska inicijativa "Majka ima pravo znati"    Kontaktirajte pokretača peticije