NE DAMO JABLAN

IMG_20201129_224713.jpgDok europske metropole ubrzano sade drveće s ciljem prilagodbe klimatskim promjenama i zaštite zdravlja svojih građana, zagrebačka gradska uprava uporna je jedino u njihovom rušenju. Sada namjeravaju ukloniti i posljednje stablo jablana u Čerininoj ulici.

Ukupno je posječeno 11 stabala, a posljednje stablo jablana u ovom dijelu grada Zrinjevac je pokušao srušiti već u dva navrata. U Inicijativi „Zagreb te zovu“ ističu kako su nadležnima u gradskoj upravi uputili dopis te im je stigao već dobro poznat odgovor kako su „stabla bolesna i slijedi zamjenska sadnja“.

https://www.ekovjesnik.hr/clanak/3510/i-jablane-ubijaju-zar-ne

https://www.jutarnji.hr/life/zivotne-price/ne-dirajte-nam-nas-jablan-dvaput-sam-sprijecila-rusenje-stabla-a-imam-i-golemu-podrsku-15034169

 

U akciju za očuvanje zadnjeg stabla jablana u Čerininoj ulici, uključile su se mnoge građanske inicijative i udruge – Inicijativa Zagreb Te Zove, udruga građana Siget, Zeleni odred – forum braniteljske udruge Vidra – veterani i društvena akcija, 1 posto za grad te Građani-čuvari prirode zapadnog dijela grada Zagreba, te smo pokrenuli i on-line peticiju, kako bi prikupili što više potpisa, s obzirom da smo zbog Covida i privremeni mjera zaštite spriječeni organizirati potpisivanje u živo. 

 

      Gordana Pasanec - 0915798786

 

 


Photo_1594626014157.jpgOd danas je obavezno nošenje maske u svrhu zaštite i preventive zbog Corona virusa u svim trgovinama, poštama, prijeviznim sredstvima..

S obzirom da je odluka Stožera obvezujuća , smatram da je s njihove strane obaveza da te iste maskice budu javno dostupne na svim tim mjestima 

Cijena maskice je od veljače ove godine porasla sa 20 lipa na 8 kn po komadu. 

Iz toga se može zaključiti jedino  to da se ponovno u kriznoj situaciji pune nečiji džepovi. 

Dok maskice ne budu javno dostupne i osigurane za građane, Stožer, a tako i Država koja je odgovorna za građane, ne može donositi odluku koja obvezuje. 

 

 


Gordana Pasanec - Inicijativa Zagreb Te Zove    Kontaktirajte pokretača peticije