NE DAMO OBLIK / STOP KAMENOLOMU

Peticija_Vrsine_Kamenolom_Slika.jpg

PRIKUPLJANJE POTPISA VEZANO UZ 

najavu i realizaciju Projekta izgradnje kamenoloma na području naselja Vrsine u općini Marina, a koje bi se prema Prostornom planu Općine Marina trebao pozicionirati na kat. česticama: 8701/615, 8826/2, 8831/3, 8832/3, 8838/8, 8830, 8827/2, 8833, 8834, 8829, 8828, 8835/3, 8836/5, 8836/3, 8837/4 i 8701/83 (sve u kat. općini Marina, katastarski i mjesni naziv je "Za Oblik"). Navedeno područje je prema Prostornom planu Općine Marina proglašeno kao industrijska zona (oznaka E1) ne imajući u vidu da se ono nalazi u području stoljetnih suhozida i prizida gdje su se uzgajale kulture divljeg pelina, vinove loze i maslina. Sada je dio tog područja (kao i dio okolnog područja) u nasadima stoljetnih i mladih stabala rodnih maslina. Isto tako područje industrijske zone je zračne linije udaljeno svega par stotina metara od prvih naseljenih kuća naselja Vrsine pri čemu bi najavljeni Projekt izgradnje kamenoloma radikalno negativno utjecao na kvalitetu života mještana zbog buke koju takva industrija producira kao i neprekidni transport teških vozila kroz naselje i uske ulice i to svega par metara od vrtića u naselju Vrsine. Svakako i prašina koju takva industrija stvara tijekom eksploatacije kamena dodatno bi štetno utjecala na okoliš.

Treba napomenuti kako u predjelu sela Vrsine već postoji kamenolom u vlasništvu kineskog konzorcija, a koji se nalazi oko 800 m sjeveroistočno od ovog područja te je stavljen u eksploataciju u vrijeme kada se nije moglo demokratskim putem utjecati na njegovu realizaciju.

Stavljanje u funkciju još jednog kamenoloma na tako malom prostoru dodatno bi pojačao egzodus stanovništva sela Vrsine koji također kao i velika većina sela u Dalmaciji ali i Hrvatskoj bilježi sve veći demografski pad i odlazak stanovništva u veće gradove ili inozemstvo. To bi svakako odvratilo i potencijalno naseljavanje novih stanovnika.

Naselja Vrsine i Poljica žele se baviti poljoprivredom, stočarstvom i ribarstvom kao i stoljećima prije, te turizmom i svim onim gospodarskim granama koje ne narušavaju kvalitetu života mještana i njihovih gostiju te nemaju štetnog utjecaja na okoliš.

Zbog svega gore navedenog Udruga "Eco selo Vrsine" uz pomoć mještana naselja Vrsine, Poljica kao i mještana cijele Općine Marina putem ove peticije želi spriječiti realizaciju Projekta izgradnje kamenoloma na navedenom području. Isto tako tražimo od Općine Marina i Splitsko-dalmatinske županije prenamjenu tog područja iz industrijske zone u poljoprivrednu.

Potpišite ovu peticiju

By signing, I authorize Eko selo Vrsine to hand over the information I provide on this form to those who have power on this issue.

We will not display your email address publicly online.

We will not display your email address publicly online.Plaćeno oglašavanje

Oglasit ćemo ovu peticiju kod 3000 ljudi.

Saznajte više...