Ogranicavanje marže na pelet i ogrjevno drvo jer su to osnovne životne potrepštine

Pelet i ogrjevno drvo predstavljaju osnovnu životnu potrepštinu, nešto bez čega se u zimskom periodu ne može. Bez zagrijavanja prostorija u kojima se boravi u toku zimskih mjeseci nastupaju štetne posljedice po zdravlje i život ljudi. Dakle, nije riječ o luksuzu, nije riječ o nečemu bez čega se može.

 

 

Nažalost, vlast ovu osnovnu potrebu nije adekvatno tretirala propisima, prepustila je na milost ili nemilost privatnicima da određuju cijene i pravila ponude ogrjevnog drveta i peleta.

 

Takvu situaciju su privatnici zloupotrijebili i podigli cijene ogrjevnog drveta i peleta bezobrazno visoko.

 

Ogrjevno drvo i drvo za proizvodnju peleta siječe se u šumama koje su vlasništvo države, dakle svih građana BiH, i nedopustivo je da ti isti građani plaćaju nemoralno visoku cjenu za iste. Privatnici koji proizvode pelet i prodaju ogrjevno drvo sirovinu od šumskih preduzeća dobijaju po niskim cijenama a onda to prodaju građanima po višestruko višim cjenama. (Cjenovnici javnih šumskih preduzeća su javno objavljeni na njihovim web stranicam i vidi se da je ta cijena niska i da godinama NIJE ZNAČAJNIJE mjenjana.)

 

Vlast mora da radi u interesu građana, da zaštiti građane od samovolje i bezobzirnosti privatnika koji koriste naše zajedničko dobro-šumu da bi se bezobrazno brzo bogatili.

 

Zbog toga tražimo da Vlada Federacije BiH i druge vlade u BiH hitno ogrjevno drvo i pelet počnu tretirati kao osnovnu životnu potrepštinu i da:

 

NA HITNOJ SJEDNICI DONESU ODLUKU KOJOM ĆE OGRANIČITI MARŽE PELET I OGRJEVNO DRVO!

 

Dosadašnje mjere koje su usvojene od strane vlada i Vijeća ministara BiH nisu dale pozitivan efekat za građane te je potrebno da se HITNO interveniše kako bi se zaštitili građani.

 

Obaveza vlada prema građanima je da otklone poremećaje na tržištu do kojih je došlo a koji nisu posljedica realnih okolnosti nego posljedica samovolje pojedinaca/privatnika.

 

Građani ovo stanje više ne mogu, a i neće da trpe. Ako šume koje rastu po našoj zemlji ne budu korištene u interesu samih građana nećemo dozvoliti da one budu izvor bogatstva za pojedince/privatnike i njihove partnere u vlasti. Smatramo da u takvoj situaciji imamo pravo zaštititi šume od zloupotrebe, zaustaviti neodgovornu i nepravednu sječu šume i njeno davanje u bescjenje pojedincima/privatnicima.

 

MI DOLJE POTPISANI GRAĐANI TRAŽIMO DA VLADE ODMAH:

 

1. DONESU ODLUKU O OGRANIČAVANJU MARŽI NA OGRJEVNO DRVO I PELET. CIJENA PELETA I OGRJEVNOG DRVETA ZA KRAJNE KUPCE/GRAĐANE MOŽE BITI VIŠA MAKSIMALNO 30% U ODNOSU NA TROŠKOVE PROIZVODNJE.

 

2. DA SE NA SVE ZALIHE OGREVNOG DRVETA I PELETA KOD PROIZVOĐAČA I TRGOVACA PRIMJENI TA NOVA OGRANIČENA MARŽA. NEMA OPRAVDANJA ZA TAKO VISOKU CIJENU PELETA I OGRJEVNOG DRVETA KOJU SU NA ZALIHAMA.

 

3. DA SE ZABRANA IZVOZA OGREVNOG DRVETA I PELETE PRODUŽI JER POSTOJI VELIKA POTRAŽNJA NA DOMAĆEM TRŽIŠTU.

 

4. DA SE ONIMA KOJI NE BUDU POŠTOVALI NOVE MARŽE ZABRANI OBAVLJANJE DJELATNOSTI A NE DA SE NOVČANO KAŽNJAVAJU JER SE TO POKAZALO KAO NEUČINKOVITO.

 

Ne dozvolimo da građani ispaštaju zbog neodlučnosti i nespremnosti vlada da zaštite građane, ne dozvolimo da šume koje su naše vlasništvo budu izvor bezobrazno drskog bogaćenja pojedinaca! 

 

Ukoliko vlade hitno ne reaguju ne isključujemo druge načine borbe za zaštitu građana, njihovog zdravlja, zaštitu zajedničkog bogatstva-šuma.

 

Svako kopiranje i širenje ovog teksta je poželjno!


Vrijem je da vlade reaguju!    Kontaktirajte pokretača peticije

Potpišite ovu peticiju

By signing, I authorize Vrijem je da vlade reaguju! to hand over the information I provide on this form to those who have power on this issue.


ILI

We will not display your email address publicly online.

We will not display your email address publicly online.

We will not display your phone number publicly online.Plaćeno oglašavanje

Oglasit ćemo ovu peticiju kod 3000 ljudi.

Saznajte više...