Otvoreno pismo predsjedniku Republike Hrvatske Zoranu Milanoviću

Otvoreno pismo predsjedniku Republike Hrvatske Zoranu Milanoviću  

Poštovani Predsjedniče,

osim što stalno upozoravate i javno govorite o štetnosti mjera Stožera, neustavnosti donesenih Zakona i odluka, neustavnosti COVID potvrda, jeste li ste spremni koristiti i svoje predsjedničke ovlasti u obrani Ustava? Jer mi upravo to tražimo od Vas.

Prema Ustavu, Članak 94.,  Predsjednik Republike brine o poštivanju Ustava, osigurava opstojnost i jedinstvenost RH i redovito djelovanje državne vlasti. Iz uzajamnosti članka 89. i 94. Ustava nedvojbeno proizilazi zaključak da Predsjednik, ne samo da može, već bi mu to bila i dužnost, odbiti proglašenje zakona koji smatra neustavnim.

Ustavna obveza predsjednika Republike da ''brine o poštivanju Ustava'' ne može ga lišiti obveze  razmotriti bi li takvim činom - proglašenjem neustavnog zakona, upravo on postupio suprotno ustavnoj brizi o poštivanju Ustava i omogućio primjenu neustavnog zakona, u slučaju kada se od njega očekuje djelovanje koje bi omogućilo provesti u djelo određene obveze proizasle iz donesena zakona. To vrijedi i za sada važeći tekst članka 89. Ustava. Iz navedenoga slijedi  zaključak da bi predsjednik Republike povrijedio Ustav u obavljanju svoje dužnosti proglašenjem zakona iz članka 89. Ustava kada bi proglasio zakon za koji zna da je neustavan te bi za tu povredu, jer je počinjena u obavljanju njegove dužnosti, bio odgovoran prema članku 105. Ustava.

Pozivamo Vas, predsjedniče Milanoviću, počnite djelovati u okviru svojih ovlasti i obveza i NE potpisujte proglašenje ovih novih Izmjena i dopuna Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, koje će vladajući HDZ danas, 15.12.2021.,  donjeti u Saboru, te za taj, ali i za sve već prije, s Vaše strane potpisane i proglašene zakone (kao  Zakon o sustavu Civilne zaštite kojim su Stožeru CZ RH dane ovlasti za koje ste javno izjavili kako su neustavne), zatražite ponovnu ocjenu ustavnosti od Ustavnog suda zbog izmijenjenih okolnosti, posebno u trajnosti i proširenju donesenih mjera, a time i sve većih uskrata ljudskih prava.  

Pozivamo Vas predsjedniče Milanoviću, da djelom u okviru svojih ustavnih ovlasti i obveza potvrdite sve što se posljednjih mjeseci javno izgovorili o Covid putovnicama, Stožeru i neustavnim odlukama i Zakonima!

S poštovanjem,

Građani RH Inicijative i Udruge

15. prosinca, 2021.

naslovnica_crnić.JPGSmerdel-kod_crnića.JPG105kod_crnića.JPG


Vladimira Mascarelli JavnoJeDobro    Kontaktirajte pokretača peticije

Potpišite ovu peticiju

By signing, I authorize Vladimira Mascarelli JavnoJeDobro to hand over the information I provide on this form to those who have power on this issue.

We will not display your email address publicly online.

We will not display your email address publicly online.Plaćeno oglašavanje

Oglasit ćemo ovu peticiju kod 3000 ljudi.

Saznajte više...