Otvoreno pismo predsjedniku Republike Hrvatske Zoranu Milanoviću

Otvoreno pismo predsjedniku Republike Hrvatske Zoranu Milanoviću  

Poštovani Predsjedniče,

osim što stalno upozoravate i javno govorite o štetnosti mjera Stožera, neustavnosti donesenih Zakona i odluka, neustavnosti COVID potvrda, jeste li ste spremni koristiti i svoje predsjedničke ovlasti u obrani Ustava? Jer mi upravo to tražimo od Vas.

Prema Ustavu, Članak 94.,  Predsjednik Republike brine o poštivanju Ustava, osigurava opstojnost i jedinstvenost RH i redovito djelovanje državne vlasti. Iz uzajamnosti članka 89. i 94. Ustava nedvojbeno proizilazi zaključak da Predsjednik, ne samo da može, već bi mu to bila i dužnost, odbiti proglašenje zakona koji smatra neustavnim.

Ustavna obveza predsjednika Republike da ''brine o poštivanju Ustava'' ne može ga lišiti obveze  razmotriti bi li takvim činom - proglašenjem neustavnog zakona, upravo on postupio suprotno ustavnoj brizi o poštivanju Ustava i omogućio primjenu neustavnog zakona, u slučaju kada se od njega očekuje djelovanje koje bi omogućilo provesti u djelo određene obveze proizasle iz donesena zakona. To vrijedi i za sada važeći tekst članka 89. Ustava. Iz navedenoga slijedi  zaključak da bi predsjednik Republike povrijedio Ustav u obavljanju svoje dužnosti proglašenjem zakona iz članka 89. Ustava kada bi proglasio zakon za koji zna da je neustavan te bi za tu povredu, jer je počinjena u obavljanju njegove dužnosti, bio odgovoran prema članku 105. Ustava.

Pozivamo Vas, predsjedniče Milanoviću, počnite djelovati u okviru svojih ovlasti i obveza i NE potpisujte proglašenje ovih novih Izmjena i dopuna Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, koje će vladajući HDZ danas, 15.12.2021.,  donjeti u Saboru, te za taj, ali i za sve već prije, s Vaše strane potpisane i proglašene zakone (kao  Zakon o sustavu Civilne zaštite kojim su Stožeru CZ RH dane ovlasti za koje ste javno izjavili kako su neustavne), zatražite ponovnu ocjenu ustavnosti od Ustavnog suda zbog izmijenjenih okolnosti, posebno u trajnosti i proširenju donesenih mjera, a time i sve većih uskrata ljudskih prava.  

Pozivamo Vas predsjedniče Milanoviću, da djelom u okviru svojih ustavnih ovlasti i obveza potvrdite sve što se posljednjih mjeseci javno izgovorili o Covid putovnicama, Stožeru i neustavnim odlukama i Zakonima!

S poštovanjem,

Građani RH Inicijative i Udruge

15. prosinca, 2021.

naslovnica_crnić.JPGSmerdel-kod_crnića.JPG105kod_crnića.JPG


Vladimira Mascarelli JavnoJeDobro    Kontaktirajte pokretača peticije

Potpišite ovu peticiju

By signing, I authorize Vladimira Mascarelli JavnoJeDobro to hand over the information I provide on this form to those who have power on this issue.


ILIPlaćeno oglašavanje

Oglasit ćemo ovu peticiju kod 3000 ljudi.

Saznajte više...