Pas nije stvar nego živo biće

 Poštovani,  

Obraćam Vam se s prijedlogom inicijative za izmjenu postojećeg zakonodavstva radi povećanja i poboljšanja zaštite životinja te priznavanja njihova statusa različitog od stvari, budući da su životinje nedvojbeno osjećajna živa bića, odnosno definitivno nisu predmeti.              

1) Prijedlog dopune Zakona o vlasništvu i drugim stvarnim pravima  

            Sukladno odredbama ZV-a  životinje nemaju nikakav poseban status, već su one obuhvaćene u definiciji „ stvari koje služe ljudima za uporabu.“            

Iako životinje imaju zaštitu, sukladno Zakonu o zaštiti životinja, ni taj Zakon ne sadrži definiciju koja bi životinjama priznavala status različit od stvari.

 Moderna zakonodavstva priznaju nedvojbene znanstvene spoznaje da su životinje osjećajna živa bića, npr. Austrija i Njemačka.

To ne bi bitno izmijenilo status životinja kao predmet prava vlasništva, no predstavljalo bi  prepoznavanje životinja kao bića te bi na taj način nastala podloga za izmjene drugih propisa, radi priznavanja prava vlasnicima životinja u nekim slučajevima (npr. naknada štete) te kažnjavanje odgovornih u slučaju ozljede ili usmrćenja životinje.

 2) Prijedlog izmjena Zakona o obveznim odnosima              

            Obzirom na postojeći status životinja kao stvari, u slučaju ozljede ili usmrćenja životinje primijenjuje se isti tretman kao da se radi o oštećenju ili uništenju bilo kakvog (korištenog) predmeta.            

Poznato je da se ljudi vezuju za životinje, posebno za svoje kućne ljubimce, te oni za njih imaju značajno veću vrijednost od tržišne, budući da pojedine životinje mogu imati i potpuno beznačajnu tržišnu vrijednost.            

Zato predlažem da se u slučaju ozljede ili usmrćenja životinje vlasniku prizna pravo na naknadu nastalih veterinarskih troškova, pravo na tzv. afekcijsku cijenu životinje (možda je tržišna cijena beznačajna) te pravo na naknadu neimovinske štete zbog povrede prava osobnosti ako je životinja živjela u kućanstvu s vlasnikom.            

3) Prijedlog dopune Kaznenog zakona  

           KZ kažnjava ubijanje ili mučenje životinja, ali ne spominje jedan od čestih slučajeva zbog kojih dolazi do bezrazložnog usmrćivanja drugih životinja – nemar vlasnika opasnih životinja koje opetovano ubijaju druge životinje.

Ima slučajeva da  pas zbog višestrukih napada mora biti eutaniziran, a vlasnik nabavi drugog psa i opet se događa isto. Strada pas, a ne neodgovorni vlasnik.            

Predlažem da se strogo kažnjava vlasnik/posjednik životinje koji ne provodi mjere u odnosu na držanje i kretanje životinje pa njegova životinja usmrti ili teško ozlijedi drugu.

 

Vjerujem da bi predloženim izmjenama potakla ljude da se odgovornije ponašaju prema svojim životinjama kao i životinjama drugih.  

Nadam se da i vi mislite isto. 

Kristina Cencelj           

Potpišite ovu peticiju

By signing, I authorize KRISTINA CENCELJ to hand over the information I provide on this form to those who have power on this issue.


ILI

We will not display your email address publicly online.

We will not display your email address publicly online.Plaćeno oglašavanje

Oglasit ćemo ovu peticiju kod 3000 ljudi.

Saznajte više...