Peticija PROTIV primjene CD/MMS protokola kod djece/osoba s autizmom

*Napomena: potpisati mogu svi!

**Napomena: potpis je potrebno potvrditi odlaskom na mail gdje ćete dobiti mail za povrdu potpisa (ukoliko mail za potvrdu nije vidljiv, provjerite spam pretinac)

 

Poštovani,

molimo Vas da podržite ovu peticiju svojim potpisom i priključite se inicijativi kako bismo poslali jasnu poruku javnosti da ne potičemo i ne odobravamo  primjenu CD protokola (u SAD-u poznatiji kao Miracle Mineral Solution - MMS) u svrhu liječenja autizma. Potpisivanjem peticije također podržavate i dopis nadležnim institucijama da se hitno djeluje i stane na kraj ovoj ugrožavajućoj praksi.

Iako su nadležne institucije u Hrvatskoj upoznate s dugogodišnjim korištenjem CD protokola on se i dalje promovira i primjenjuje bez sankcija. Pozivamo stoga Pravobraniteljicu za djecu, Pravobraniteljicu za osobe s invaliditetom, Ministarstvo zdravstva i Državno odvjetništvo Republike Hrvatske na informiranje, adekvatno i ažurno postupanje. Zahtijevamo da iz područja svoje nadležnosti poduzmu odgovarajuće mjere sprječavanja daljnje upotrebe MMS/CD protokola.

Prema navodima Agencije za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) 2010. i 2016.godine, hrvatsku širu javnost se upozorilo o štetnim posljedicama primjene ove otopine te izvijestilo da je riječ o proizvodu koji ni u Europskoj uniji, ni u Kanadi niti u SAD-u nije odobren za uporabu kao hrana, dodatak prehrani ili lijek.Prema dostupnim informacijama, otopina MMS sadrži 28 % natrijevog klorita (NaOCl₂) i obično je pakirana s citratnom kiselinom s kojom se miješa prije uporabe. Na proizvodu je navedeno da se miješanjem natrijevog klorita i citratne kiseline stvara klor dioksid (ClO₂) kojemu se pripisuje širok spektar znanstveno neutemeljenih tvrdnji o terapijskom učinku. Navedene kemijske tvari imaju brojne industrijske namjene - koriste se kao dezinficijensi i pesticidi te kao izbjeljivači u tekstilnoj i papirnoj industriji. Primjenjuju se i za postupak drobljenja stijena i pri crpljenju plina i nafte.

U razdoblju od 2010. godine do danas na ovaj proizvod upozoravaju Svjetska zdravstvena organizacija i regulatorna tijela brojnih zemalja svijeta: američka Agencija za hranu i lijekove (Food and Drug Administration, FDA), kanadsko Ministarstvo zdravstva (Health Canada), njemački Savezni institut za lijekove i medicinske proizvode (Bundesinstitut für Arzneimittel und Medizinprodukte, BfArM), Australsko regulatorno tijelo za lijekove (Therapeutic Goods Administration, TGA) i dr.

Navedena regulatorna tijela zaprimila su prijave ozbiljnih nuspojava uzrokovanih uporabom otopine MMS među kojima su: simptomi trovanja, po život opasan nizak krvni tlak kao posljedica dehidracije, pojava methemoglobinemije (bolest kod koje je hemoglobin u oksidiranom obliku i ne može vezati kisik), pojava anurije (smanjenje proizvodnje urina) i hemolitičke anemije (smanjenje koncentracije hemoglobina u krvi), otežano disanje, abdominalna bol, goruća bol u grlu, perzistirajuće povraćanje, dijareja, mučnina. Njemačko regulatorno tijelo (BfArM) također navodi da ovisno o koncentraciji, klor dioksid može uzrokovati i iritacije, ali i opekline kože i sluznice.

Želimo naglasiti da autizam nije bolest već neurorazvojno stanje koje utječe na način kako osoba razmišlja, osjeća, uči, ponaša se i ostvaruje komunikaciju s drugima u svojoj okolini. Ono je cjeloživotno stanje i ne možemo ga liječiti. Osobe s autizmom mogu imati i druge razvojne teškoće kao što su intelektualne teškoće i teškoće učenja. U radu s djecom i osobama s autizmom, edukacijski rehabilitatori pružaju znanstveno utemeljenu podršku djetetu/osobi, njihovoj obitelji i drugim stručnjacima. Naravno da su djeci i odraslima s autizmom potrebne medicinske intervencije, kao i svima nama, no njima nije cilj liječiti autizam već zdravstvene bolesti i teškoće koje djeca/osobe mogu imati.

Zbog neutemeljenosti, neučinkovitosti i moguće štetnosti po zdravlje djeteta, edukacijski rehabilitatori oštro negiraju valjanost i osuđuju primjenu CD/MMS protokol kod djece/osoba s autizmom, kao i osobe koje ga promiču, preporučuju i prodaju

Svjesni da su podrška i pomoć roditeljima djece s teškoćama od izuzetne važnosti molimo sve kolegice i kolege ako znaju roditelje koji su koristili ili koriste CD Protokol da im proslijede e-mail adresu: iskustva.roditelja@gmail.com na koju mogu podijeliti svoja iskustva s protokolom i dobiti stručne informacije i podršku. Pri podjeli iskustva poštovati će se etički kodeks i pravo na anonimnost.

Peticiju podržavaju:

Vijeće studija Edukacijska rehabilitacija, Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet Sveučilišta u Zagrebu

Odsjek za logopediju Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta

Savez edukacijskih rehabilitatora Hrvatske - SERH

Inicijativa edukacijski rehabilitatori - ključ inkluzije

Centar Coralina

Inicijativa ASK za autizam i ostale neurodivergentnosti, samozastupanje i kulturu različitosti

Savez udruga za autizam Hrvatske - SUZAH

Građanska inicijativa “Pomozimo djeci s invaliditetom”  

when-your-child-has-autism-1.jpg

          Ilustracija: Lauren Tamaki


Studenti ERF-a u suradnji sa stručnjacima    Kontaktirajte pokretača peticije