PETICIJA GRAĐANA ZA SMANJENJE CIJENE PRIKUPLJANJA OTPADA U NEKUĆANSTVIMA NA PODRUČJU GRADA VISA

U lipnju 2022. godine donesena je Odluka o načinu pružanja javne usluge prikupljanja miješanog komunalnog otpada i biorazgradivog komunalnog otpada na području grada Visa kojom je povećana cijena minimalne javne usluge za nekućanstva na 105 kuna bez PDV-a, dok je za kućanstva cijena 35 kuna bez PDV-a. Nekućanstva su svi iznajmljivači, restorani, obrtnici i ostali gospodarski subjekti. Dakle, cijena za nekućanstva je 3 puta veća.

Također, ova cijena se naplaćuje cijelu godinu iako znamo da, na primjer, pod nekućanstva spadaju i mali iznajmljivači s jednim apartmanom koji se iznajmljuje 3 – 4 mjeseca u godini, a sve ostale mjesece ne proizvodi smeće ili barem ne količinu koja bi opravdala ovoliku cijenu odvoza. Osim toga, poznato je da u samom gradu Visu sezona traje 5 mjeseci, dok u selima i uvalama to nije slučaj već je taj period 3-4 mjeseca, što se lako može provjeriti u Turističkoj zajednici Grada Visa. U selima i uvalama građanima kontejneri ili nisu osigurani ili se smeće mora nositi i 2 – 3 kilometra do prvog kontejnera.

Da stvar bude gora, ovom odlukom izjednačeni su iznajmljivači koji imaju jedan apartman s iznajmljivačima koji imaju 10 apartmana, odnosno jedan i drugi plaćaju fiksnu cijenu od 105 kuna plus PDV plus količina otpada.

Smatramo da je ova naplata nepravedna i pretjerana te tražimo sljedeće:

  • Smanjenje fiksnog dijela cijene za nekućanstva

  • Uvođenje dvije tarife: ljetne i zimske

  • Uvođenje više kategorija nekućanstava (restorani, obrtnici, iznajmljivači – prema broju kreveta i sl.)

  • Uvođenje dvije kategorije cijena, za grad Vis i za naselja

Drugi gradovi i općine neznatno su podigli cijene te uveli dvije različite tarife (šest mjeseci, naime, turizma nema).

Nekućanstva su podijeljena na različite kategorije ovisno o količini proizvedenog otpada (restorani, škole, vrtići, kuće za odmor). I kuće za odmor su svakako podijeljene u više kategorija (broj kreveta, udaljenost od odlagališta smeća, kuća za odmor ili za iznajmljivanje, količina proizvedenog otpada…) – sve bi to trebalo uvažiti kod postavljanja novih cijena.

Grad Vis je jednostavno svim nekućanstvima utrostručio cijenu dok svoj posao ne obavlja korektno niti u skladu s propisanim EU direktivama. Već godinu dana se naplaćuju kontejneri koje kućanstva još nisu primila. Krše se i uredbe EU o reciklaži i razvrstavanju otpada. Na otoku Visu se, bez obzira na postavljene kontejnere namijenjene razvrstavanju otpada, još uvijek sav otpad odlaže na isto mjesto. Za održivi turizam i za cijeli otok to je velik minus.


Građani i privatni iznajmljivači grada Visa    Kontaktirajte pokretača peticije

Potpišite ovu peticiju

By signing, I accept that Građani i privatni iznajmljivači grada Visa will be able to see all the information I provide on this form.


I give consent to process the information I provide on this form for the following purposes:
Plaćeno oglašavanje

Oglasit ćemo ovu peticiju kod 3000 ljudi.

Saznajte više...