Peticija o smanjenju PDV-a na električne automobile

Aerozagađenje predstavlja ogroman problem našeg podneblja. Bosna i Hercegovina zauzima treće mjesto u svijetu po smrtnosti uzrokovane zagađenjem zraka, dok je Tuzla drugi grad u Evropi po aerozagađenju. Stanje je kritično. Mjere još kritičnije. Povećava se broj oboljelih od raznih akutnih i hroničnih bolesti; respiratornih, kardiovaskularnih bolesti, karcinoma... usljed sveprisutnijih ugljikovodika, prizemnog ozona, ugljen monoksida, azotnih dioksida, sumpornih dioksida i lebdećih čestica u zraku koji udišemo. Štetni gasovi nas truju na sve strane; od industrija, automobila do privatnih ložišta. Jedno od alternativnih rješenja, koje bi uveliko doprinijelo rješenju problema, jeste korištenje električnih automobila.

Električni automobili imaju nekoliko mogućih prednosti u odnosu na konvencionalne automobile s unutrašnjim  sagorijevanjem, koje uključuju značajno smanjenje onečišćenja zraka u gradovima, jer oni ne ispuštaju onečišćenja iz svojih izvora energije tokom rada, smanjene emisije stakleničkih gasova, ovisno o gorivu i tehnologiji koja se koristi za proizvodnju električne energije za punjenje akumulatora,  manju ovisnost o nafti, što je u razvijenim zemljama i zemljama u razvoju uzrok zabrinutosti zbog njihove izloženosti naglim promjenama cijene i poremećaja u opskrbi. Naravno, postoje i određeni nedostaci ovih vozila. Uopšteno su mnogo skuplja od onih sa unutrašnjim sagorijevanjem. Cijena električnog automobila se na prvi pogled čini velika, ali nakon pređenih kilometara i godina korištenja debelo ste u plusu.

Međutim, ako bi se smanjio PDV na ova vozila, zasigurno bi bilo mnogo korisnika istih. Smanjio bi se i uvoz nafte, koji zahtijeva veliki trošak sredstava i novca, a izgrađivale stanice za punjenje električnih automobila koje koriste energiju iz naših centrala. Korištenjem ovih automobila, svaki savjestan građanin bi doprinio smanjenju štetnih gasova u našoj okolini. Udisali bismo čišći, sigurniji zrak. Zrak pogodan za sve ljude, posebno djecu, starije, oboljele od raznih bolesti, koji su izloženi najvećem riziku. Mi moramo djelovati. Moramo načiniti korak naprijed. Potpisivanjem „Peticije o smanjenju PDV-a na električne automobile“  podižemo ekološku svijest. Pomozi svojoj zajednici, pomoći ćeš i sam sebi.zagadenje_zraka_01.jpg


Učenici Srednje medicinske škole Tuzla - IIIb    Kontaktirajte pokretača peticije

Potpišite ovu peticiju

By signing, I authorize Učenici Srednje medicinske škole Tuzla - IIIb to hand over the information I provide on this form to those who have power on this issue.


ILI

Primit ćete e-mail s poveznicom kako biste potvrdili svoj potpis. Kako bi bili sigurni da primate naše e-mailove, molimo dodajte info@peticijeonline.com u svoj adresar ili popis sigurnih pošiljatelja.

Molimo uzmite u obzir da ne možete potvrditi svoj potpis odgovarajući na ovu poruku.
Plaćeno oglašavanje

Oglasit ćemo ovu peticiju kod 3000 ljudi.

Saznajte više...