Peticija protiv devastacije zelenog pojasa uz potok Vrapčak

Mjesnoj samoupravi poručujemo da nam nije potrebna treća staza!

Želimo sačuvati i unaprijediti bioraznolikost ovog zelenog pojasa!

Želimo istinske zelene projekte u našim kvartovima!

U utorak, 25. travnja počeli su skupi radovi na iskopavanju potpuno nepotrebne, treće staze uz potok Vrapčak, od ulice Hrgovići do ulice B. Vukasa. Staza će devastirati jedinstven zeleni pojas između potoka i stambenih zgrada u Štrbanovoj ulici, pojas u kojem je zasađeno čak 25 vrsta stabala. Potok Vrapčak je od Hrgovića pa sve do Jarunske ceste mirna zelena oaza, dragocjena osobito ljeti zbog divne hladovine koju pruža.

Reakcije građana na Facebooku jasno upućuju da je "projekt" isplaniran bez konzultacija s korisnicima zelenog pojasa i stanarima okolnih zgrada, a nasuprot mišljenju lokalnih kvartovskih inicijativa. O projektu javnost nije adekvatno obaviještena niti je organizirana javna rasprava, što bi bio minimum kad je u pitanju zahvat koji bitno mijenja mikro-vizuru kvarta.

Povrh toga, Inicijativa za javni voćnjak je prije godinu dana Uredu za strategijsko planiranje poslali dopis u kojem Gradu nudimo besplatno krajobrazno rješenje navedene katastarske čestice, te sadnice i volontere koji će ih posaditi.

I dok druge europske metropole uklanjaju beton sa svojih trgova da bi posadili mini-urbane šume i parkove, u svrhu što efikasnije borbe protiv posljedica klimatskih promjena, ovaj skupi i nepotrebni projekt kosi se sa zelenim politikama EU-a i predstavlja primjer ekološke i estetske DEVASTACIJE!

fotka_peticija.png

Potpišite ovu peticiju

Potpisivanjem prihvaćam da će Vesna Jankovic moći vidjeti sve informacije koje navedem u ovom obrascu.

Nećemo prikazivati vašu e-mail adresu javno online.

Nećemo prikazivati vašu e-mail adresu javno online.


Dajem privolu za obradu informacija koje dostavim u ovom obrascu za sljedeće svrhe:
Plaćeno oglašavanje

Oglasit ćemo ovu peticiju kod 3000 ljudi.

Saznajte više...