Peticija protiv uništavanja obrazovnog sustava

Ova peticija NIJE usmjerena protiv studenata stručnih studija!

Izuzev časnih iznimki, kao sto su npr. TVZ i Zdravstveno veleučilište, velik broj (ponajviše privatnih) visokih učilišta ima upitnu kvalitetu te ne obrazuje kandidate konkurentne na tržištu rada. To pokazuje i analiza HZZ-a (LINK). Pod krinkom nediskriminacije studenata izjednačavamo manji dio jednakovrijednih stručnih i sveučilišnih studija dok istovremeno to radimo i za one stručne studije lošije kvalitete koji na ovaj način postaju legalni prodavači diploma. Našoj djeci još jednom, po tko zna koji put šaljemo poruku da se trud, rad, zalaganje i izvrsnost u Hrvatskoj NE isplate, a prolazi jedino novac i rješavanje problema linijom manjeg otpora.

Za izgradnju kvalitetnijeg sustava visokog obrazovanja potrebno je naći cjelovito rješenje problema, a ne HKO-u pristupati parcijalno i pogodujući privatnim interesima. Ako će svi studiji biti jednaki, onda i uvjeti za upis i studiranje na svim studijima moraju biti jednaki. Potrebno je provesti inicijalnu akreditaciju svih visokih učilišta pod jednakim uvjetima te vidjeti koji stručni studiji svojom kvalitetom odskaču te se mogu svrstati u rang sa sveučilišnim i na taj način pravedno rangirati sve visokoškolske institucije u Hrvatskoj i hrvatskim studentima jasno i transparentno dati do znanja koji studij upisuju i što na njemu mogu očekivati, od znanja do zapošljavanja po završetku studija.

 

Privatna visoka učilišta i ministar znanosti i obrazovanja guraju na istu razinu studente sveučilišnog i stručnog visokog obrazovanja.  Agencija za znanost i visoko obrazovanje, sva sveučilišta u RH, Nacionalno vijeće za znanost, Ustavni sud i Hrvatski studentski zbor se protive izjednačavanju stručnih i sveučilišnih studija!  

 

1. Potpisom ove peticije spriječi izjednačavanje diploma. Neka diploma studenta s FER-a ne bude ekvivalent diplomi studenta s Algebre.

2. Potpisom ove peticije spriječi preskakanje razina! Motivacijski razgovor s dekanom i plaćanje enormne količine novca ne smije biti uvjet za upis visoke škole učenika sa završenom trogodišnjom školom!

3. Potpisom ove diplome spriječi kupovinu diploma koje su isto vrijede kao mukotrupno zarađene sveučilišne diplome!

4. ČINJENICA:  300 ECTS bodova na FER-u ili PBF-u nisu isti, ali su stečeni kroz struku i istraživanje, dok je 300 ECTS bodova na visokoj školi i veleučilištu stečeno ISKLJUČIVO kroz stručni rad!

*FUN FACT: Student prve godine Medicinskog fakulteta ima više predavanja, vježbi i seminara iz kolegija "Anatomija" nego student VERN-a nastave u prve tri godine studija.   

 

Potpiši peticiju! Reci glasno NE propasti obrazovanja.

Stop privatizaciji visokog obrazovanja!