Peticija studenata/ica diplomskog studija SCSR

Ovu molbu ulažemo s ciljem da se studentima diplomskog studija Studijskog centra socijalnog rada odobri upisivanje apsolventske godine u akademskoj godini 2013/2014. po pravilima za upis akademske godine 2012/2013. zbog nepravovremene obavijesti o promjeni pravila upisa.

Studenti su obaviješteni o novim pravilima 26. rujna 2013. a upisi su počeli 16. rujna.
Prema novim pravilima, studenti diplomskog studija koji prenose nepoložene kolegije i diplomski rad iz ljetnog semestra moraju plaćati 100-120 kuna po ECTS bodu, ovisno o svom studentskom statusu. O ovoj izmijenjenoj odluci nisu bili obaviješteni studenti, a očigledno ni djelatnici u referadi – s obzirom da su studentima davali drugačije informacije sve do utorka 24.rujna 2013., kao ni profesori. Samim time, studenti nisu bili upoznati ni na koji način sa promjenama koje se sada žele realizirati niti nisu imali dovoljno vremena da prikupe sredstva kojima bi platili participaciju o kojoj im ovisi nastavak i završetak studija.

Zbog nedovoljno vremena da studenti prikupe sredstva za plaćanje participacije, studenti će biti prisiljeni ili ne upisati apsolventsku godinu ili ju upisati kao izvanredni studenti zbog niže cijene participacije, te tako izgubiti stipendije ili morati vraćati iznose istih koji su znatni obzirom na studentski standard, pri čemu studenti nisu neposredno odgovorni za nastanak takve situacije.

Smatramo važnim naglasiti kako do jučerašnje informacije iz referade (datuma 25.9.2013.) nismo dobili nikakvu službenu obavijest ni odluku na uvid, te smo se povodili za dosadašnjim vrijedećim pravilima i usmenim informacijama dobivenima u referadi zaključno sa 24. rujna a koja je glasila; studenti koji upisuju  akademsku godinu 2013/2014. u statusu redovnog ili izvanrednog studenta diplomskog studija plaćaju upisninu, te ne plaćaju ECTS bodove koje prenose iz ljetnog semestra.

Danas istaknuta informacija na web stranici diplomskog studija socijalnog rada „Podsjećamo studente na odluku plaćanja participacije troškova studija pri upisu u 2013/14., prema kojoj su plaćanja oslobođeni oni studenti koji su u prethodnoj akademskoj godini ostavrili najmanje 55 ECTS bodova.“ je stoga kontradiktorna, jer studenti diplomskog studija nisu bili upoznati sa njom i sustavno su primali drugačije informacije o participiranju. A valja naglasiti i činjenicu da sakupljenih 55 ECTS bodova na diplomskog studiju svakako bi značili da smo diplomirali, s obzirom da samo diplomski rad donosi 15 ECTS bodova.

Nikakvu službenu ni neslužbenu informaciju o promjeni sustava participiranja nismo dobili putem informatičkog medija ni neposredno u studentskoj referadi. Ovakvim postupanjem od strane fakulteta našli smo se u iznenadnoj i nezavidnoj situaciji te će ovakva odluka velikom broju studenata uzrokovati mnoge probleme na koje nikako nisu mogli biti spremni jer su godinama studirali po potpuno drugačijim uvjetima, a za nove uvjete do kraja upisa se ne stignu pripremiti.

Iz gore navedenih razloga, studenti diplomskog studija Studijskog centra za socijalni rad mole da im se odobri upis po pravilima za upis akademske godine 2012/2013., ili da im se iziđe u susret i odobri mogućnost diplomiranja po pravilima akad.godine 2012./2013. zaključno sa rokom prijave diplomskog rada u 11. mjesecu 2013.