VRBANI - SPRIJEČIMO DALJNJI PROMETNI KOLAPS, PODKAPACITIRANOST INFRASTRUKTURE I GUBITAK ZELENIH POVRŠINA

Sjeverno od ulice Vrbani u planu je izgradnja 4 nove stambene zgrade, visine 7 katova, s ukupno 245 stanova. U posljednjih desetak godina u krugu od 500 metara od spomenute lokacije izgrađeno je 5 stambenih zgrada na Vrbanima (s oko 400 stanova), gotovo sve bez proširenja prometnica i količine javnih parkirnih mjesta.

nove_zgrade.jpg

Iako je riječ o parcelama sa stambenom namjenom, sasvim je jasno kako će 4 nove zgrade uzrokovati dodatno opterećenje na promet u mirovanju, ali i ostale svakodnevne probleme s kojima se nose stanovnici Vrbana (prometni čepovi na ulazu i izlazu iz kvarta, često pucanje toplovoda, pretrpani vrtići i škole, nepostojeći dom zdravlja, učestalo smanjenje zelenih površina, itd.).

Već temeljem broja stanova jasno je kako ćemo se, unatoč podzemnim garažama u spomenutim novogradnjama, susresti sa stotinjak novih automobila bez osiguranog parkirališnog prostora, u razdoblju kad već i sami predvečer kružimo po kvartu u potrazi za parkirnim mjestom.

Proširenjem profila ulice Vrbani, što je najavljeno u sklopu prilagodbe novim zgradama, smanjit će se i dio zelenih površina (nasuprot brojeva 16-20), koje su ionako gotovo nestale izgradnjom vrtića, kao i livade uz Cenkovečku i Lopatinečku ulicu (kojoj je namjena Z1 - javni park). Iz najave spomenutog proširenja ul. Vrbani nije jasno hoće li ta rekonstrukcija dodatno smanjiti broj parkirnih mjesta, koja su trenutačno položena s obje strane ul. Vrbani, ili će se smanjiti širina pločnika, na štetu pješaka?

Nadalje, novogradnja dovodi nove obitelji, djecu, ljubimce – kojima treba omogućiti pristup odgojno obrazovnim ustanovama (školu i vrtić dovoljnog kapaciteta) kao i preporučeni postotak zelenila po stanovniku.

Zahtijevamo stoga:

1) Hitnu provedbu detaljne prometne studije, pokretnog prometa i prometa u mirovanju te tehničke regulacije prometa na području cijelog Mjesnog odbora Vrbani, ne samo zbog planiranih novogradnji nego i čestih pritužbi stanovnika koji ukazuju na postojeće prometne čepove i loša prometna rješenja. U izradu prometnog elaborata treba uključiti i iskustva i mišljenja građana, korisnika prometnica u naselju. Izrada elaborata neće biti potpuna bez analize dopisa i pritužbi građana koji su pristigli na adrese Mjesnog odbora i Vijeća gradske četvrti. 

2) Temeljem izrađene prometne studije, rješavanje utvrđenih problema pokretnog prometa i prometa u mirovanju.

3) Planiranje nove stambene izgradnje u skladu s postojećom infrastrukurom (prometna mreža, kapacitet odgojno-obrazovnih ustanova, zdravstvenih ustanova, zelenih površina itd.) jer postojeća infrastruktura Vrbana ne može podnijeti četiri sedmerokatnice i 245 novih stanova. 

 

Hvala što svojim potpisom podržavate naše zahtjeve!

Ne zaboravite svoj potpis dodatno potvrditi mailom koji će stići na vašu adresu!

 

Potpisom ove peticije dajete privolu predstavnicima inicijative Zeleni Vrbani za obradu Vaših osobnih podataka (ime i prezime, mjesto prebivališta, e-mail adresa) u svrhu traženja gore navedenih zahtjeva. Organizator prikupljanja potpisa će po završetku akcije prikupljanja potpisne listove predati Uredu gradonačelnika, Gradskom uredu za prostorno uređenje, izgradnju grada, graditeljstvo komunalne poslove i promet, Uredu za strategijsko planiranje i razvoj Grada, Gradskoj skupštini, VGČ Trešnjevka jug te MO Vrbani.

 

Potpišite ovu peticiju

By signing, I authorize Zeleni Vrbani to hand over the information I provide on this form to those who have power on this issue.


ILI

We will not display your email address publicly online.

We will not display your email address publicly online.Plaćeno oglašavanje

Oglasit ćemo ovu peticiju kod 3000 ljudi.

Saznajte više...