Peticija za uvođenje zabrane građevinskih radova tijekom ljetne sezone u gradu Rijeci

RIJEKA NIJE TURISTIČKI GRAD ?


Broj noćenja u privatnom smještaju 2022. : 304 211(53,39%)


Broj noćenja u privatnom smještaju siječanj-26.svibanj 2023 : 72 590 (45,87%)


Broj iznajmljivača u obiteljskom smještaju, grad Rijeka : 1168

 

Prema statistici HTZ-a izdvojili smo samo neke podatke koji i te kakao potkrijepljuju činjenicu da Rijeka JE turistički grad. Spominjemo samo noćenja u privatnom tj. obiteljskom smještaju i to komercijalno.


Npr. za ožujak 2022. god, Rijeka je u "TOP 10" destinacija u Hrvatskoj, ispred Poreča, Opatije i Medulina sa svojih 1048 noćenja prema turističkom prometu u obiteljskom smještaju (mjereno noćenjima).


Za travanj 2022. god, Rijeka je u "TOP 10" destinacija u Hrvatskoj prema prometu u obiteljskom smještaju (mjereno noćenjima) s 13 335 noćenja.


Ako pogledamo period od siječnja - travnja 2023.,vidi se da je Rijeka u "TOP 10" destinacija u Hrvatskoj prema ukupnom turističkom prometu sa svojih 122 587 noćenja.

Također je u "TOP10" destinacija u HR prema ukupnom turističkom prometu domaćih i stranih gostiju sa 104 472 noćenja.


Prema turističkom prometu u obiteljskom smještaju (mjerno noćenjima) u razdoblju od siječnja -travnja 2023., Rijeka je na četvrtom mjestu "TOP 10" destinacija HR , ispred Zadra, Pule, Rovinja, Poreča, Umaga i Opatije s 48 546 noćenja.


U "TOP 10" je i za ožujak 2023. i to na trećem mjestu sa 3 063 noćenja (ispred Dubrovnika, Zadra, Pule,Umaga, Opatije, Poreča i Rovinja), za travanj 2023. u "TOP 10" sa 16 709 noćenja (ispred Umaga i Opatije).


Ovo su podatci o pred sezoni, pa nije li to dovoljan pokazatelj da Rijeka JE turistički grad?


Iza ovih noćenja stoji nečiji rad, napor te konstantna ulaganja za svaku sezonu da bi održali nivo i privukli što bolje goste.

Mnogima je prihod od iznajmljivanja i jedini.Također su brojni i umirovljenici koji si na taj način omogućuju normalan život što od mirovina svakako nebi mogli.

Već sada svi imamo rezerviranu sezonu. Kakva slika će se prikazati tim gostima?


Stoga smo mišljenja da je vrijeme da Rijeka dobije pravo na odluku o obustavi građevinskih radova u vrijeme ljetne turističke sezone od lipnja do rujna.


Da, graditi se mora i treba, međutim na ovim prostorima građevinski radovi se mogu izvoditi zaista tokom cijele godine.


Mi smo konkretno ovdje na Kantridi, rezidencijalnoj i posebno popularnoj lokaciji za turiste.To nikako ne umanjuje isti problem naših kolega na ostalim lokacijama.

Zbog toga molimo i tražimo nadležne da razmotre i uvaže našu situaciju te donesu odluku o obustavi.


Udruga privatnih iznajmljivača grada Rijeke    Kontaktirajte pokretača peticije

Potpišite ovu peticiju

Potpisivanjem prihvaćam da će Udruga privatnih iznajmljivača grada Rijeke moći vidjeti sve informacije koje navedem u ovom obrascu.

Nećemo prikazivati vašu e-mail adresu javno online.

Nećemo prikazivati vašu e-mail adresu javno online.


Dajem privolu za obradu informacija koje dostavim u ovom obrascu za sljedeće svrhe:
Plaćeno oglašavanje

Oglasit ćemo ovu peticiju kod 3000 ljudi.

Saznajte više...