Peticija za zabranu uvođenja kamera za nadzor brzine

cc9b98755faa1967cf4d4eed369a1d47_KBaBrpd.jpg
Dok se u Hrvatskoj uvode kamere na svakom koraku. Slovenija iste zabranila da se i postavljaju. Mislite li da se snimanjem krši pravo na zaštitu osobnih podataka? 
Policija može točno vidjeti vozilo i registarsku tablicu i nakon toga tražiti od vlasnika podatke o vozaču.Mi mislimo da se krši time pravo osobnih podataka. Ako Vi mislite da se krši pravo osobnih podataka potpišite peticiju. Zabranimo daljnje postavljanje kamera za nadzor brzine.

Slovenski Ustavni sud nedavno je odlučio da policija te države neće smjeti snimati registarske tablice vozača koji počine prekršaj. Naime, time se krši pravo na zaštitu osobnih podataka. Istovremeno, u Hrvatskoj će ih se postaviti najmanje 150.
Sud u Sloveniji poništio je dio Zakona o policijskim ovlastima, koji je omogućavao postavljanje posebnih kamera za nadzor i identifikaciju registarskih tablica na vozilima.
Cijeli slučaj pokrenuo je pučki pravobranitelj nakon niza negativnih reakcija javnosti na nakanu policije da snima registarske tablice vozila. Vlasti su pak tvrdile da policija neće snimati lica vozača te da će kamere biti korištene isključivo u policijskim vozilima, a ne postavljene uz prometnice.

Slovenska policija već je nabavila kamere i ostalu opremu, ali trenutno je nepoznato što će se s istom dogoditi.

Hrvatska policija također se dala u nabavku slične opreme s namjerom da se u ovoj i slijedećoj godini takva oprema postavi na 150 lokacija, gdje se najčešće događaju prekoračenja brzine

Zasad je nepoznato koliko će hrvatske porezne obveznike koštati sofisticirana oprema te hoće li ona biti postavljena i korištena u skladu sa zakonima koji definiraju zaštitu privatnih podataka.

Kako ističe Poslovni dnevnik, hrvatska pučka pravobraniteljica trenutno se bavi „kršenjem prava migranata od strane hrvatske policije,“ a o možebitnom kršenju prava hrvatskih građana uvođenjem dodatnih nadzornih kamera zasad se nije oglasila. Ipak, neslužbeno se ističe da Ured pravobraniteljice zasad nije primio ničiju pritužbu na nove mjere.

U oči svakako bode i činjenica da na ulicama hrvatskih gradova postoji niz nadzornih kamera koje se također mogu svrstati u ovu priču. Kroz niz proteklih godina one su se uglavnom pokazale poprilično beskorisnim kad su u pitanju primjerice kaznena djela na ulici.

Potpišite ovu peticiju

Potpisivanjem prihvaćam da će iboy moći vidjeti sve informacije koje navedem u ovom obrascu.

Nećemo prikazivati vašu e-mail adresu javno online.

Nećemo prikazivati vašu e-mail adresu javno online.


Dajem privolu za obradu informacija koje dostavim u ovom obrascu za sljedeće svrhe:
Plaćeno oglašavanje

Oglasit ćemo ovu peticiju kod 3000 ljudi.

Saznajte više...