PETICIJA ZA ZAUSTAVLJANJE NELEGALNE GRADNJE NA BJELAŠNICI I IGMANU

Na području planina Bjelašnica i Igman posljednjih 20 godina u toku je nekontrolisana gradnja i urbicid većih razmjera. Od 2004. godine se pristupilo masovnoj izgradnji stambenih objekata – apartmana te nedopustivoj sjeći šume i krčenju šumskog zemljišta. Na ovim olimpijskim planinama devastirano je preko 8.000,000 m2 šume i šumskih livada. Prostor Igmana i Bjelašnice ima posebnu važnost za očuvanje pitke vode i čistog zraka u Kantonu Sarajevo. Prostornim planom Bosne i Hercegovine 1981.-2000. koji još uvijek važeći prostorni plan FBiH, Igman I Bjelašnica zajedno sa Visočicom I Treskavicom su predviđeni kao zona nacionalnog parka prirode.

Problem gradnje proizilazi iz minimalno tri razloga:

- Nezakonite izmjene i dopune prostornog plana Kantona Sarajevo iz 2017. godine koji nije u skladu sa važećim prostornim planom višeg nivoa, Federalnim prostornim planom iz 1981. godine koji je još obavezujući;

- Gradnja nije u skladu sa Odlukom o zaštiti izvorišta pitke vode iz 1987.g. (koja je još uvijek na snazi);

- Nezakonito izdavanje građevinskih dozvola za gradnju stambenih kompleksa od strane Opštine Trnovo bez prethodno izdanih okolinskih dozvola i procjene uticaja na okoliš

Ukoliko se ovakva gradnja na Bjelašnici i Igmanu ne zaustavi sa pravom strahujemo da će grad Sarajevo ostati bez pitke vode i čistog zraka zbog čega od Vlade Kantona Sarajevo i Skupštine Kantona Sarajevo ZAHTIJEVAMO da u što skorijem periodu donesu zakonske odredbe koje će zaustaviti nelegalnu gradnju na ovom području.

Potpišite peticiju ukoliko ste i vi protiv nelegalne gradnje na Bjelašnici i Igmanu!


NGG Hoćemo pitku vodu i čist zrak    Kontaktirajte pokretača peticije

Potpišite ovu peticiju

By signing, I authorize NGG Hoćemo pitku vodu i čist zrak to hand over the information I provide on this form to those who have power on this issue.


ILI
Plaćeno oglašavanje

Oglasit ćemo ovu peticiju kod 3000 ljudi.

Saznajte više...