PETICIJA ZA ZAUSTAVLJANJE NELEGALNE GRADNJE NA BJELAŠNICI I IGMANU

Na području planina Bjelašnica i Igman posljednjih 20 godina u toku je nekontrolisana gradnja i urbicid većih razmjera. Od 2004. godine se pristupilo masovnoj izgradnji stambenih objekata – apartmana te nedopustivoj sjeći šume i krčenju šumskog zemljišta. Na ovim olimpijskim planinama devastirano je preko 8.000,000 m2 šume i šumskih livada. Prostor Igmana i Bjelašnice ima posebnu važnost za očuvanje pitke vode i čistog zraka u Kantonu Sarajevo. Prostornim planom Bosne i Hercegovine 1981.-2000. koji još uvijek važeći prostorni plan FBiH, Igman I Bjelašnica zajedno sa Visočicom I Treskavicom su predviđeni kao zona nacionalnog parka prirode.

Problem gradnje proizilazi iz minimalno tri razloga:

- Nezakonite izmjene i dopune prostornog plana Kantona Sarajevo iz 2017. godine koji nije u skladu sa važećim prostornim planom višeg nivoa, Federalnim prostornim planom iz 1981. godine koji je još obavezujući;

- Gradnja nije u skladu sa Odlukom o zaštiti izvorišta pitke vode iz 1987.g. (koja je još uvijek na snazi);

- Nezakonito izdavanje građevinskih dozvola za gradnju stambenih kompleksa od strane Opštine Trnovo bez prethodno izdanih okolinskih dozvola i procjene uticaja na okoliš

Ukoliko se ovakva gradnja na Bjelašnici i Igmanu ne zaustavi sa pravom strahujemo da će grad Sarajevo ostati bez pitke vode i čistog zraka zbog čega od Vlade Kantona Sarajevo i Skupštine Kantona Sarajevo ZAHTIJEVAMO da u što skorijem periodu donesu zakonske odredbe koje će zaustaviti nelegalnu gradnju na ovom području.

Potpišite peticiju ukoliko ste i vi protiv nelegalne gradnje na Bjelašnici i Igmanu!


NGG Hoćemo pitku vodu i čist zrak    Kontaktirajte pokretača peticije

Potpišite ovu peticiju

By signing, I authorize NGG Hoćemo pitku vodu i čist zrak to hand over the information I provide on this form to those who have power on this issue.

We will not display your email address publicly online.

We will not display your email address publicly online.
Plaćeno oglašavanje

Oglasit ćemo ovu peticiju kod 3000 ljudi.

Saznajte više...