Peticija protiv ukidanja izbornih predmeta na državnoj maturi

Hvala vam svima! U posljednjih nekoliko sati skupili smo preko 1000 potpisa na peticiji. Minsitrica je opovrgnula jučerašnju odluku i rekla kako se svi predmeti pišu na državnoj maturi, tako da s ponosom možemo reći da smo zajedničkim snagama uspjeli u zajedničkom cilju. Peticiju neću brisati (samo ću ju zatvoriti) i ostavit ću je kao podsjetnik na to da kad god se javi neki zajednički problem, trebamo zajedničkim snagama nastojiti riješiti ga.

 

Poštovani,

 

motiviran velikim brojem komentara maturanata iz različitih područja Hrvatske koji su nezadovoljni odlukom o ukidanju izbornih predmeta na državnoj maturi, te kako sam i sam maturant, pišem ovo u ime svih nezadovoljnih maturanata ove kaotične školske godine koji su iznimno ogorčeni ukidanjem izbornih predmeta na ovogodišnjoj državnoj maturi. Kako izborni predmeti donose ogroman broj bodova pri upisu na fakultete i, budući da se većina maturanata već uvelike spremila za polaganje izbornih predmeta (velik broj maturanata već je imao pripreme za polaganje izbornih predmeta koje su platili i sada im to propada), smatramo da, bez obzira na cjelokupnu situaciju, ukidanje izbornih predmeta na državnoj maturi nije legitiman potez i da nama maturantima, koji bismo u cijeloj ovoj priči oko mature trebali biti najbitniji, donosi puno više štete nego koristi. Također, ukidanjem izbornih predmeta sam upis na fakultete neće biti pravedan za sve (Primjerice, netko tko želi upisati neki društveni predmet, npr. logopediju, za koju mu izborni predmet psihologija nosi 300 bodova i toj osobi slabije ide neki od obaveznih predmeta i uvjeren je da bi mu izborni predmet donio pozamašnu količinu bodova, sada će ostati zakinut, a netko drugi kome bolje leže hrvatski ili engleski od psihologije, puno će bolje proći. Također, netko tko upisuje medicinu, a bolje mu idu jezici od kemije, biologije i fizike, bit će u prednosti pred onim kome idu bolje kemija, biologija i fizika. A zar nisu upravo ti predmeti najključniji za upis na medicinu?) Dakle, načelo jednakosti nikako neće biti zadovoljeno.

 

ŠTO MI TRAŽIMO?

Tražimo pisanje izbornih predmeta na državnoj maturi jer smatramo da je ukidanje istih ogromna nepravda i bezobrazluk od strane nadležnih i da nam donosi puno više štete nego koristi. Shvaćamo da je epidemiološka situacija takva kakva je, ali ukidanje izbornih predmeta definitivno je loš potez bez obzira na situaciju.

 

Pozivam Vas da nas podržite i da potpišete ovu peticiju kako bismo svi zajedno došli do svog cilja, pisali izborne predmete na državnoj maturi za koje smo se spremali i koji nam donose velik broj bodova pri upisu na fakultet, kako ne bismo ni u kojem slučaju bili zakinuti, i kako bismo, na kraju dana, uspješno upisali željeni studij.