PODRŽIMO PROFESORA VEDRANA ZUBIĆA ZA ŠESTOAPRILSKU NAGRADU GRADA SARAJEVA!

Vedran Zubić, profesor geografije ili kako ga svi zovu “omiljeni profa” cijeli radni vijek proveo je u obrazovanju i za obrazovanje, a već 23 godine radi u Gimnaziji Dobrinja. Širim narodnim masama postao je poznat po „Domaćoj zadaći“ gdje je u periodu pandemije snimio preko 200 lekcija iz geografije. Od inovacija u obrazovanju se ističe njegov ZEZ (zabava, edukacija, znanost), gdje u obliku monodrame, na malo drugačiji način „drži“ predavanja, zatim kviz „Sveznalica“ koji već nekoliko godina pravi za osnovce u Sarajevu te Youtube kanal „Vedra geografija“ zbog kojeg je prije nekoliko godina dobio nagradu za najinovativnijeg profesora u BiH, što je samo jedna u nizu Vedranovih priznanja. Osim rada u učionici, poznat je po brojnim medijskim gostovanjima u kojima objašnjava prirodne i društvene pojave te širi svijest o značaju znanosti, a i mnogim pojavama u drustvu. 

Pod velom skromnosti nesebično daruje svoje vrijeme i znanje djeci , a i građanima Sarajeva , jer voli Sarajevo, voli ovu zemlju i ljude koji žive u njoj.

Profesor Vedran je znao kako da djeci olaksa vrijeme pandemije i da im izmami osmjehe na lica , da obraduje maturante koji zbog pandemije nisu imali matursko veče...

On je taj koji je našao vremena da organizira predavanja kako bi se maturanti osnovnih škola upoznati sa izazovima sa kojima će se susresti sa upisom u srednju školu, o uticaju digitalnih medija i uređaja koji oni imaju na okolinu, o patriotizmu , o Palestincima, nastanku Izraela, modernoj politici, ekonomiji rata, antisemitizmu.... Kada smo svjedoci prirodnih nepogoda poput zemljotresa profesor je tu da građanima objasni i da im ublaži strahove, i o svemu onome sto je i aktuelno i bitno kako bi djeca odrasla u drustveno odgovorne osobe. Njegova predavanja promiviraju najveće ljudske vrijednosti i demokratske prinicipe. Profesor ukazuje i na negativne pojave u drustvu , a posebno među djecom i mladima, ukazuje na njihove uzroke i daje konretne smjernice za otklanjanje takvih pojava. Nemoguce je nabrojati teme o kojima profesor drzi predavanja počev od predavanja o astronomiji i nebeskim tijelima ...ljubavi prema domovini....

 Profesor Vedran je nesebično dijelo svoja iskustva koja je stekao kroz godine učenja i predavanja djeci , i kako je sam isticao da je “ nešto najvrijednije što nosi sa sobom upravo prijateljski odnos i razumijevanje koje kroz godine gradi sa mladima.”

Zubić je profesor koji je svojim originalnim pristupom učenicima doprinio da se mnogi zainteresuju za školske aktivnosti, a posebno geografiju i lijepe društvene navike. 

Nije slučajno da su Vedrana Zubića, profesora geografije, učenici  2017. godine proglasili najboljim profesorom

I svijet je prepoznao da u ovom Gradu, u ovoj zemlji zivi i radi profesor koji zaslužuje da bude nagrađen prestižnom nagradom kao jednom od najboljih profesora na svijetu koja mu je uručena u novembru 2022.godine u Indiji. I cijeli svijet zna da je taj profesor iz Sarajeva, glavnog grada Federacije BiH i Bosne i Hercegovine.

Taj profesor je rođen u Sarajevu i kroz svoje nesebično zalaganje i inovativnost i te kako doprinosi kreiranju što boljeg obrazovno-odgojnog okruzenja, koje je temelj svakog drustva , našeg Sarajeva, a i šire.

Tesko je u par recenica opisati profesora Vedrana. Neko je jednom negdje naspisao : “Teško je u pratnji Vedrana Zubića proći sarajevskom Dobrinjom i ne zastati nebrojeno puta, dok se pozdravlja sa djecom i njihovim roditeljima, komšijama, penzionerima, tinejdžerima... Nisu to samo kratki pozdravi, on zaista zastaje da sluša.” 

Njegova osnovna poruka je : “ Volite i osjećajte ljude, ljudi su sve što imamo.”

Vrijednosti koje promovira profesor Vedran i koje vrijednosti i sam zivi su oda društvu kakvo bi i naše moglo i trebalo biti.

 Upravo zbog toga, od velike je važnosti u vremenu općeg nepovjerenja i beznađa istaknuti ovakve pojedince i zahvaliti im se što uprkos svemu i iznad svega vole ljude i vjeruju u bolje sutra i nesebično svoje znanje i vrijeme daje u kreiranju tog boljeg sutra i to ne samo u obrazovnom sistemu.

Dodjela Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva profesoru Vedranu Sarajevo je prilka da se Grad zahvali profesoru, jer je zaslužio. 

Svijet je prepoznao njegove vrijednosti i zahvalio mu se nagradom. I Sarajevo to zna. 

Potpišite ovu peticiju

Potpisivanjem prihvaćam da će Elma Mujadžić moći vidjeti sve informacije koje navedem u ovom obrascu.

Nećemo prikazivati vašu e-mail adresu javno online.

Nećemo prikazivati vašu e-mail adresu javno online.


Dajem privolu za obradu informacija koje dostavim u ovom obrascu za sljedeće svrhe:
Plaćeno oglašavanje

Oglasit ćemo ovu peticiju kod 3000 ljudi.

Saznajte više...