Podrška Pučkoj Pravobraniteljici Lori Vidović

IZJAVA PODRŠKE PUČKOJ PRAVOBRANITELJICI LORI VIDOVIĆ

Ovim putem izražavamo podršku djelovanju gđe Lore Vidović, Pučke pravobraniteljice RH, opunomoćenici Hrvatskog sabora za zaštitu ljudskih prava. 

Podrška je to samoj instituciji ali i njenom konkretnom djelovanju. Pravobraniteljica je jedna od rijetkih ako ne i jedina državna institucija koja konstantno i predano svojim djelovanjem štiti Ustav Republike Hrvatske, vladavinu prava i ljudska prava u Republici Hrvatskoj. Zbog toga nas brine da se pojedine državne institucije oglušuju ili otvoreno omalovažavaju rad Pučke pravobraniteljice.

Ignoriranje se posebno ističe prema radu Pučke pravobraniteljice u osudi rehabilitiranja i promoviranja totalitarnog ustaškog režima  te u zaštiti vladavine prava i ljudskih prava izbjeglica/ migranata.

Pitamo se radi li se o napadu na ustavni poredak RH ako se cijeli niz institucija oglušuje o prozivke osobe i institucije čiji je mandat prije svega paziti da su svi građani jednakopravni i zaštićeni.

MUP, DORH, Hrvatski Sabor samo su neki od prozvanih koji svojim odsustvom primjerenih reakcija ili neutemeljenom kritikom omalovažavaju institut Pučke Pravobraniteljice.

Posebno smo zabrinuti što relativiziranje ustaštva, dnevna upotreba ustaških simbola te uopće svaka reminiscencija tog možda najmračnijeg perioda Hrvatske ulazi u naše živote na mala vrata a oni koji to prepoznaju se ignoriraju, omalovažavaju i vrijeđaju.lora_vidovic.jpg Brine nas i ponašanje policije, institucije kojoj smo kao građani kroz društveni dogovor dali ovlasti korištenja sile, koja uporno ignorira rad Pučke pravobraniteljice i direktno opstruira njene istrage gotovo smješnim metodama i argumentima. Oni koji imaju povjerenje građana za zakonsko korištenje sile, moraju dodatno biti odgovorni i transparentni prema građanima koji su im to povjerenje dali i prema institucijama koje rade njihov nadzor.

Jasno poručujemo da je svaki napad i uvreda Pučkoj Pravobraniteljici Lori Vidović ovih dana, napad i na svakog od nas te sužavanje prostora slobode. U državi u kojoj se državna institucija šikanira zbog prepoznavanja i osude ustaštva te pozivanja na vlastite zakone, upitna je sloboda svakog građanina. 

Rad Pučke Pravobraniteljice i njenog tima međunarodno je priznat i nagrađivan, njena su izvješća cijenjena, temeljita i opsežna. 

Pozivamo sve  institucije, Vladu RH, Sabor da ozbiljno čuju zamjerke i kritike upućene njima iz Ureda Pravobraniteljice jer im je to obaveza, dužnost i glavna zadaća – poštivanje ustavnog poretka Republike Hrvatske i čuvanje slobode građana. 


Goran Božičević, Miramida Centar    Kontaktirajte pokretača peticije

Potpišite ovu peticiju

By signing, I authorize Goran Božičević, Miramida Centar to hand over the information I provide on this form to those who have power on this issue.


ILI

Primit ćete e-mail s poveznicom kako biste potvrdili svoj potpis. Kako bi bili sigurni da primate naše e-mailove, molimo dodajte info@peticijeonline.com u svoj adresar ili popis sigurnih pošiljatelja.

Molimo uzmite u obzir da ne možete potvrditi svoj potpis odgovarajući na ovu poruku.
Plaćeno oglašavanje

Oglasit ćemo ovu peticiju kod 3000 ljudi.

Saznajte više...