Peticija protiv govora mržnje i fašističke ikonografije u Mostaru

Marko Perković Thompson je pjevač koji se u svojim popularnim kompozicijama, ikonografiji nastupa i medijskim izjavama identificira sa ustaškim pokretom i afirmira taj kvislinški nacistički pokret iz Drugog svjetskog rata, kao i sve povampirene inačice te nacističke, rasističke i radikalno nacionalističke ideologije, koje su motivirale neke od pripadnika hrvatskih oružanih i paravojnih formacija u balkanskim ratovima devedesetih. Kao takvog, propagandistu fašistoidnih ideja etničke mržnje i militantne osvetoljubivosti, proglasili su ga nepoželjnim u svojim sredinama vlasti Austrije i Njemačke, od 2009. do 2012. mu je zbog ideologije koju propagira bio zabranjen ulazak u Švicarsku i zemlje Schengen zone; protiv njegovih nastupa protestirali su predstavnici sarajevske i zagrebačke Židovske općine, kao i građani Sarajeva, Pule i Poreča, koji su uspjeli zabraniti koncerte Thompsona u tim gradovima.

Marko Perković Thompson najavio je svoj koncert u Mostaru, 15. 9. 2013. u 20 sati, na stadionu pod Bijelim Brijegom. Mostar je multinacionalni grad, koji je u ratu devedesetih stradao i propatio, između ostalog od onih koji su ratovali pod oznakama Nezavisne države Hrvatske i identificirali se s njenom fašističkom ideologijom. Građani Mostara bošnjačke i srpske nacionalnosti bili su žrtve te ideologije u užasnom granatiranju grada, progonu civila, izgonu iz vlastitih domova, zatvaranju u koncentracione logore, ubojstvima i torturama. Naročito je cinično da Perković planira nastupiti na stadionu pod Bijelim Brijegom, na kome je na hiljade uhapšenih civila bošnjačke nacionalnosti bilo zarobljeno 1993. i držano do prebacivanja u koncentracione logore. To je, također, stadion Fudbalskog kluba „Velež“, koji je u političkim igrama podijeljenog grada trajno protjeran sa svog stadiona, jer je označen kao bošnjački klub.

Apelujemo na građane i medijske kuće Hercegovine i Mostara da pokažu građansku hrabrost i bojkotuju najavljeni koncert Marka Perkovića Thompsona, a gradske vlasti da još jednom promisle s kakvim posljedicama se Mostar i njegovi građani mogu suočiti nakon propagandnih „kulturnih” manifestacija za koje smatramo da svojom simbolikom predstavljaju ratoborne radikalno nacionalističke, pa i fašističke ideologije. Smatramo da u multinacionalnom Mostaru, u kome mnoge ratne rane nisu zaliječene i društvo se polako oporavlja u pravcu građanskog suživota i demokracije, huškačima, kao što je Perković, nema mjesta.

Apelom za bojkota koncerta Thompsona u Mostaru, te potpisivanjem online peticije, želimo započeti kontunuiranu akciju sprječavanja širenja govora mržnje u Mostaru i BiH i ponovno pokrenuti javnu i političku diskusiju o donošenju zakonske zabrane isticanja nacističke ikonografije.

Lista organizacija potpisnica: Akcija građana, Antifašistička akcija BiH, Centar - grad Tuzla, Centar za političke studije, Front slobode - Tuzla, Gariwo, Inicijativa mladih za ljudska prava - YIHR, Jer me se tiče, Lijevi BiH, OKC Abrašević, SABNOR BiH, SABNOR Mostar, Sarajevski otovoreni centar, Zašto ne?.


Inicijativa protiv govora mrznje    Kontaktirajte pokretača peticije