Omogućimo učenicima stručnjake koji su im potrebni, a na koje imaju zakonsko pravo

Potpisom ove peticije podržavate nas u namjeri da na dobrobit učenika u svakoj osnovnoj školi osiguramo primjenu zakona i normi propisanih državnim pedagoškim standardom, koje se odnose na broj i profil stručnih suradnika. 

Znanstvenim elaboratom građanske inicijative ‘’Psihološko proljeće’’, koja okuplja 30-ak stručnjaka u području psihologije, prava i drugih struka, utvrđen je broj i profil stručnih suradnika zaposlenih u osnovnom školstvu: knjižničara zapošljava 97.7%, pedagoga 90.6%, stručnjaka E-R profila 50.6%, a psihologa 43.3% osnovnih škola u RH. Do tih smo podataka došli analizom godišnjih planova i programa, koje svaka škola po zakonu mora objaviti na svojoj mrežnoj stranici. Obradili smo svih 880 škola, koje provode redovite osnovnoškolske programe, i otkrili manjak stručnih suradnika u odnosu na norme propisane državnim pedagoškim standardom, o čemu smo predstavkom izvijestili prosvjetnu inspekciju. Informacije koje smo prikupili ukazuju na to da su psiholozi, a potom i stručnjaci edukacijsko-rehabilitacijskog profila (logopedi, edukacijski rehabilitatori i socijalni pedagozi), podzastupljeni u osnovnoškolskom sustavu. Čak 326 škola zapošljava nedovoljan broj ili neadekvatan profil stručnih suradnika.

Naši nalazi, međutim, još uvijek nisu provjereni, jer prosvjetna se inspekcija proglasila nenadležnom i, koliko nam je poznato, nije provela inspekcijski nadzor po našoj predstavci. Ministarstvo znanosti i obrazovanja prvo je konstatiralo kako ne raspolaže podacima o broju psihologa (i stručnih suradnika drugih profila) kojima je u prosincu 2019. godine isplaćena plaća za rad u osnovnoj školi, ali potom za Dnevnik HRT-a tvrdi da manjka na razini sustava nema. Više o svemu tome možete pročitati u ovom članku, namijenjenom udrugama i neprofitnim organizacijama ili pogledati u prilogu emitiranom 7. ožujka 2020. godine na Dnevniku HRT-a.

Možete izraziti i svoje mišljenje komentarom na poveznicu.

Unaprijed Vam hvala!

doc. dr. sc. Domagoj Švegar

"Psihološko proljeće", koordinator inicijative

Potpišite ovu peticiju

Potpisivanjem prihvaćam da će Domagoj Švegar moći vidjeti sve informacije koje navedem u ovom obrascu.

Nećemo prikazivati vašu e-mail adresu javno online.

Nećemo prikazivati vašu e-mail adresu javno online.


Dajem privolu za obradu informacija koje dostavim u ovom obrascu za sljedeće svrhe:
Plaćeno oglašavanje

Oglasit ćemo ovu peticiju kod 3000 ljudi.

Saznajte više...