Riješimo prometni kolaps u Trnavi

Građanska inicijativa „Riješimo prometni kolaps u Trnavi” prikuplja

PETICIJU

sa zahtjevima za rješavanjem i ublažavanjem nepodnošljive prometne situacije na području Mjesnog odbora Trnava, koji se upućuju na Vladu Republike Hrvatske, Ministarstvo pomorstva prometa i infrastrukture, Grad Zagreb i HŽ Infrastrukturu d.o.o.

Dugogodišnjom nepodnošljivom prometnom situacijom, koja privremeno dodatno eskalira radi izgradnje kolektora u Resničkom Gaju I. i II., odnosno na Čulinečkoj cesti, svakodnevno trpe tisuće stanovnika Trnave, ali i tisuće vozača u dnevnom tranzitu, koji su prisiljeni u Trnavi čekati na prijelaz pruge i više od 45 minuta.

Stanovnici Trnave koji dolaze s juga, stoje u koloni da bi ušli u vlastito dvorište, ili u sporednu ulicu svakodnevno više od pola sata. Djeca čekaju u školskim autobusima i kasne u školu. Vozači u kolonama zatvaraju pristup sporednim ulicama i iz smjera sjevera pa se stvaraju čepovi i u tom smjeru. Na Križanju Osječke, Branimirove i I. Trnave učestale su prometne nesreće.

Radi svega navedenog, kvaliteta života stanovnika Trnave, kao i vozača koji koriste pružni prijelaz u Trnavi, niz godina je narušena.

Cijena takve situacije povećava se uvećanom potrošnjom goriva automobila koji stoje i čekaju na prijelaz pruge, povećanim zagađivanjem zraka i ispuštanjem stakleničkih plinova.

Vrijednost nekretnina stanovnika Trnave, radi prometnog kolapsa, mnogo je manja nego što bi bila da je prometna situacija prosječno povoljna.

Trnava je naselje sa 8500 stanovnika, a najlošije je prometno povezano.

Mi stanovnici naselja Trnava, mi vozači koji svakodnevno čekamo na pružnom prijelazu Trnava, spremni smo na sve metode borbe i građanskog neposluha, koliko god bude trebalo, dok se neprihvatljiva prometna situacija napokon ne riješi. U tom cilju ističemo sljedeće

Zahtjeve:

 1. Kao trajno i potpuno rješenje prometnog kolapsa u Trnavi, tražimo da se na razini Vlade RH i Grada Zagreba odmah pristupi dogovaranju i odlučivanju o najoptimalnijem načinu deniveliranja pruge i ceste na području od Maksimira do Sesveta, ili izgradnji podvožnjaka, odnosno nadvožnjaka na području sadašnjeg pružnog prijelaza Trnava.

Smatramo kako je optimalni rok za donošenje odluke, 6 mjeseci. Nakon toga tražimo provođenje ubrzanih aktivnosti na realizaciji odluke.

 1. Kao žurne mjere rasterećenja pružnog prijelaza u Trnavi, trajno preopterećenog nakon izgradnje ulice Siniše Glavaševića i povećanjem broja stanovnika naselja Trnava i okolnih naselja, tražimo:

  1. da se pristupi izgradnji kružnog toka na križanju ceste u Resničkom gaju, kako bi se lijevi skretači iz Trnave mogli uključiti u smjeru podvožnjaka u Čulincu i tako rasteretiti pružni prijelaz u Trnavi,

  2. da se izgradi spojna cesta od vrtića i ambulante u Trnavi, preko Resničkih putova, do Čulinca, čime bi se dio vozila također usmjerio prema podvožnjaku u Čulincu,

  3. da se produži Rožatska ulica uz samu prugu i tako spoje naselja Trnava i Čulinec, također sa svrhom bolje prohodnosti zakrčenih cestovnih komunikacija.

  4. da HŽ Infrastruktura d.o.o. implementira tehničko rješenje kojim će se upravljanje brkljom na pružnom prijelazu Trnava poboljšati, tako da se brklja može podizati i spuštati za svaki pojedinačni vlak. Nemogućnost optimalnog upravljanja brkljom, jedan je od razloga čekanja na prijelaz pruge i više 45 minuta, jer se, u vrijeme najveće frekvencije vlakova i automobila, brklja ne podiže dok ne prođu 3-4 vlaka.

 2. Da se pristupi izgradnji kružnog toka na križanju ulica Siniše Glavaševića, Ulice Vukomerec i Vukomerečke ceste, kako bi se ubrzao protok vozila iz smjera Vukomerca.


Ivan Forgač - Građanska inicijativa Riješimo prometni kolaps u Trnavi    Kontaktirajte pokretača peticije