„SPALIONICA OTPADA U KONJŠČINI? NE, HVALA!“

Krizni eko stožer Konjščina KESK nastavlja sa skupljanjem potpisa stanovnika Konjscine 15.4.-15.5.2019.  protiv nastavka aktivnosti vezanih uz izgradnju toplane na komunalni otpad u Poduzetničkoj zoni Jertovec. Prikupljanjem potpisa želimo čuti mišljenje naših građana te će rezultati javnog mišljenja biti predstavljeni donositeljima odluke i medijima. Odluke o temama koje se tiču kvalitete života i budućnosti stanovnika Konjščine ne mogu i ne smiju donositi pojedinci!

Dodatno prikupljanje potpisa biti će organizirano u periodu od 15.travnja do 15.svibnja 2019. osobno i putem društvenih mreža te će ga provoditi članovi KESK-a. 

Svi dobiveni podaci koristiti će se isključivo u svrhu predstavljanja javnog mišljenja građana i građanki Općine Konjščine Općinskom načelniku i Općinskom vijeću Općine Konjščina, te ministru Tomislavu Ćoriću uz poštivanje Zakona o zaštiti osobnih podataka.

Dana 22.listopada 2018. održana je 17. sjednica Općinskog vijeća Općine Konjščina na kojoj su se donosile odluke vezane uz budućnost Konjščine i okolice. Općinske vijećnike stavilo se pred gotov čin te nisu bili u mogućnosti konzultirati se s građanima budući da im je na samoj sjednici uručen materijal vezan uz točku donošenja odluke o izgradnji „spalionice otpada“ odnosno kako se u materijalima navodi „energane-toplane“. Općinsko vijeće nakon provedene rasprave donijelo je odluku o prihvaćanju pisma namjere Trgovačkog društva HIS d.o.o., Donja Višnjica za poslovnu suradnju u razvoju poduzetničke zone Jertovec u cilju izgradnje toplane-energane na komunalni otpad i biomasu. Premda su oporbeni vijećnici iskazali zabrinutost za kvalitetu života, blizine takvog skladišta otpada mještanima i predlagali načelniku da provede javnu raspravu s obzirom na osjetljivost teme, odluka je ipak donesena glasovima vladajuće većine. Napominjemo da smo svjesni osjetljivosti teme zbrinjavanja otpada i njegove daljnje prerade, ali da se prezentiranjem samo pozitivnih strana izgradnje takvog postrojenja (energija, nekoliko novih radnih mjesta, reciklaža) zanemaruju negativne posljedice zbog blizine naselja Jertovec, Sušobreg, Konjščina, ali i blizinu škola i vrtića. S obzirom na Odluku o donošenju Plana gospodarenja otpadom Republike Hrvatske za razdoblje 2017. - 2022. godine reciklažno dvorište je najveća razina značaja lokalne samouprave, dok je izgradnja  toplana i spalionica u državnoj nadležnosti. Svi projekti u gospodarenju otpadom moraju imati Studiju izvedivosti uzimajući u obzir tehničku izvedivost te financijsku, ekonomsku i ekološku održivost, ali općinska vlast je spremana prodati zemljište s cilje izgradnje takvog postrojenja i bez studije izvedivosti. Smatramo da planiranje takve izgradnje u Konjščini ne poštuje pravne i prostorne okvire u održivom gospodarenju otpadom. Nadalje, mišljenja smo da Konjščina ne posjeduje stručne kapacitete za održavanje takvog objekta, te ne postoji nikakav podatak o dugoročnom utjecaju jednog takvog postrojenja na okoliš i ljudsko zdravlje s obzirom da pretpostavljamo da će se komunalni otpad dovoziti iz drugih dijelova Hrvatske i tu stvarati odlagalište za potrebe spalionice. S obzirom da je očuvanje prirode i čovjekova okoliša jedna od najvažnijih ustavnih vrednota, pozivamo Vas da iznošenjem svog mišljenja djelujete na očuvanje zdravlja sadašnjih i budućih generacija naše općine jer vjerujemo da Vam nije svejedno kakva je kvaliteta života u Vašem mjestu!

 

Ne dopustite da drugi odlučuju umjesto Vas!

Pratite naše aktivnosti putem društvenih mreža i ostalih medija!!!


Krizni eko stožer Konjščina KESK    Kontaktirajte pokretača peticije

Potpišite ovu peticiju

By signing, I authorize Krizni eko stožer Konjščina KESK to hand over the information I provide on this form to those who have power on this issue.


ILIPlaćeno oglašavanje

Oglasit ćemo ovu peticiju kod 3000 ljudi.

Saznajte više...