Spasimo Prokoško jezero!

Prokoško jezero jedno je od najljepših u BiH. Prijeti mu nestanak zbog masovne bespravne gradnje koje ne bi smjelo biti u spomeniku prirode. Lokalne vlasti najavljuju legalizaciju ilegalno izgrađenih objekata zbog kojih se ovaj spomenik prirode doslovno isušuje i pretvara u baru.

Prokoško jezero 2005. godine proglašeno je spomenikom prirode. Zabranjena je bilo kakva gradnja objekata oko lokaliteta jezera. Unatoč tome, pojedinci su izgradili više od 350 objekata, kanalizacija se izlijeva u jezero, mještani sa izvora preusmjeravaju vodu u svoje bašte umjesto u jezero čime se ono isušuje. Stručnjaci su ustanovili da je u toku proces pretvaranja jezera u močvaru odnosno baru. Lokalno stanovništvo je u jezero ubacilo pastrmku koja je pojela endemične podvrste alpskog tritona (Triturus alpestris ssp. reiseri). Rajzerov triton je endemična podvrsta koju je bilo moguće pronaći samo na užem području Prokoškog jezera u Bosni i Hercegovini.

Jedino rješenje je porušiti bespravno izgrađene objekte i vratiti ovaj spomenik prirode u svoje prvobitno stanje i upravo to tražimo ovom peticijom.

Od Općinskog vijeća i rukovodstva Općine Fojnica tražimo da u što skorijem roku, a u skladu sa svojim nadležnostima uvaži ovu inicijativu. Tražimo da stavite Prokoško jezero i Fojničke ljepote ispred svih ličnih i drugih interesa.

Potpišite ovu peticiju

By signing, I authorize Selma Lušija to hand over the information I provide on this form to those who have power on this issue.

We will not display your email address publicly online.

We will not display your email address publicly online.Plaćeno oglašavanje

Oglasit ćemo ovu peticiju kod 3000 ljudi.

Saznajte više...