Spasimo Prokoško jezero!

Prokoško jezero jedno je od najljepših u BiH. Prijeti mu nestanak zbog masovne bespravne gradnje koje ne bi smjelo biti u spomeniku prirode. Lokalne vlasti najavljuju legalizaciju ilegalno izgrađenih objekata zbog kojih se ovaj spomenik prirode doslovno isušuje i pretvara u baru.

Prokoško jezero 2005. godine proglašeno je spomenikom prirode. Zabranjena je bilo kakva gradnja objekata oko lokaliteta jezera. Unatoč tome, pojedinci su izgradili više od 350 objekata, kanalizacija se izlijeva u jezero, mještani sa izvora preusmjeravaju vodu u svoje bašte umjesto u jezero čime se ono isušuje. Stručnjaci su ustanovili da je u toku proces pretvaranja jezera u močvaru odnosno baru. Lokalno stanovništvo je u jezero ubacilo pastrmku koja je pojela endemične podvrste alpskog tritona (Triturus alpestris ssp. reiseri). Rajzerov triton je endemična podvrsta koju je bilo moguće pronaći samo na užem području Prokoškog jezera u Bosni i Hercegovini.

Jedino rješenje je porušiti bespravno izgrađene objekte i vratiti ovaj spomenik prirode u svoje prvobitno stanje i upravo to tražimo ovom peticijom.

Od Općinskog vijeća i rukovodstva Općine Fojnica tražimo da u što skorijem roku, a u skladu sa svojim nadležnostima uvaži ovu inicijativu. Tražimo da stavite Prokoško jezero i Fojničke ljepote ispred svih ličnih i drugih interesa.

Potpišite ovu peticiju

Potpisivanjem prihvaćam da će Selma Lušija moći vidjeti sve informacije koje navedem u ovom obrascu.

Nećemo prikazivati vašu e-mail adresu javno online.

Nećemo prikazivati vašu e-mail adresu javno online.


Dajem privolu za obradu informacija koje dostavim u ovom obrascu za sljedeće svrhe:
Plaćeno oglašavanje

Oglasit ćemo ovu peticiju kod 3000 ljudi.

Saznajte više...