Spriječimo štetnu promjenu GUP-a Zagreb

bazna-stanica.jpg

Nažalost, upravo je u proceduru upućen prijedlog KONAČNE Odluke o izmjenama GUP-a Zagreb, koji sadrži jednu UŽASNU promjenu:

U čl.44 mijenja se stavak koji glasi:
"Antenski prihvat mora biti NAJMANJE 12 METARA VIŠI od svih građevina u krugu 100m."
u
"Antenski prihvat mora biti VIŠI od svih postojećih građevina u krugu 100m."
(može biti viši i samo 1 cm, ne treba više biti barem 12 m iznad..)

U praksi to znači:

  • legalizaciju svih krovnih prihvata postavljenih protivno GUP-u (odnosno onih koji nisu 12 m iznad svih zgrada u krugu 100 m)
  • mogućnost "spuštanja" infrastrukture najmanje 12 metara, dakle još bliže stanovima
  • mogućnost postavljanja antena na zgrade niže od okolnih ( postolje za stup je cca 4 m, ako je sam stup 10 m, to bi značilo da može doći na zgradu 3 kata nižu od susjedne).

Mislimo da ne moramo objašnjavati što će to značiti kad HAKOM uskoro odobri komercijalnu upotrebu 5G (umjesto dosadašnjih 2,4 GHz, imat ćemo 3,8 GHz i 26 GHz). Samo za primjer, u regiji Bruxelles je zaustavljeno uvođenje 5G (ministrica zažtite okoliša je izjavila "građani Bruxellesa nisu pokusni kunići čije zdravlje mogu prodati za profit"), a isto su napravili kantoni Geneva, Vaud i još neki u Švicarskoj.

Predložena izmjena GUP-a Zagreb nikako ne bi smjela biti prihvaćena u Gradskoj Skupštini jer predstavlja nasilje nad Zagrebom i zdravljem njegovih građana.

O ovom prijedlogu nije bila provedena javna rasprava.

Postojeći kriteriji u GUP su uneseni 2016 g., nakon što su građani u javnoj raspravi 2014 g. dali nekoliko tisuća primjedaba kojima su tražili reguliranje načina postavljanja baznih stanica.

Ovom peticijom tražimo da se NE PRIHVATI prijedlog izmjene GUP-a Zagreb koji će biti početkom srpnja u Gradskoj skupštini zbog spornog članka 44.


Hrvatska udruga za zaštitu od elektromagnetnog zračenja    Kontaktirajte pokretača peticije

Potpišite ovu peticiju

By signing, I authorize Hrvatska udruga za zaštitu od elektromagnetnog zračenja to hand over the information I provide on this form to those who have power on this issue.


ILI

Primit ćete e-mail s poveznicom kako biste potvrdili svoj potpis. Kako bi bili sigurni da primate naše e-mailove, molimo dodajte info@peticijeonline.com u svoj adresar ili popis sigurnih pošiljatelja.

Molimo uzmite u obzir da ne možete potvrditi svoj potpis odgovarajući na ovu poruku.
Plaćeno oglašavanje

Oglasit ćemo ovu peticiju kod 3000 ljudi.

Saznajte više...