STOP nepotrebnoj sanaciji kamenog pješačkog Pločastog mosta na Cetini

plocasti_most_cetina1.jpg

Niti kilometar i pol nizvodno od najvećeg izvora rijeke Cetine kod crkve sv. Spasa, nalazimo na nevjerojatan prizor tzv. Pločasti most – nizak i jednostavan kameni most sagrađen od gotovo pravilnih ploča (ukupno 33) – donjih uglavljenih u korito rijeke i gornjih položenih na ove prve preko kojih se prelazilo s jedne strane rijeke na drugu. S obzirom na to da su ploče vrlo pravilno obrađene, a na najmanje dvije se još uvijek vide reljefni križevi, Riječ je o srednjovjekovnim nadgrobnim pločama (stećcima) koje od 14. do kraja 15. i početka 16. stoljeća nalazimo na gotovo čitavom prostoru dalmatinske unutrašnjosti (ali i znatno šire). „Pločasti most“ već desetljećima nije u upotrebi jer je uz njega iza 2. svjetskog rata sagrađen novi betonski most kojim i danas prolaze ljudi i vozila. Most je tako postao dio krajolika – gotovo skulptura na rijeci s Dinarom kao pozadinom. I tako sve do prije nekoliko dana kada se Općina Civljane odlučila na njegovo „uređenje“. Ploče starog mosta se bagerom vade iz korita i zamjenjuju se novima – navodno boljima. Navodno će središnji dio mosta (4 ploče) ostati originalan.

Što će se dogoditi s pločama izvučenim iz rijeke? Zašto uništavamo postojeći spomenik da bismo sagradili njegovu izuzetno lošu i potpuno nepotrebnu kopiju. Da li je u sklopu projektne dokumentacije napravljena valorizacija ovog mosta?

Uništavanjem ovog jedinstvenog mosta od stećaka (koji se našao i u dokumentaciji koja se prilagala UNESCO-u tijekom upisa stećaka na Listu svjetske baštine) uništava se dio povijesti ovog prostora. Kada most više nije bio u upotrebi postao je nezaobilazni dio krajolika čijoj su  se jednostavnoj ljepoti divili svi koji su ga barem jednom vidjeli. Nažalost, mi smo doživjeli da se tim pločama i tome mostu smisao i potreba oduzmu zauvijek i da oni više ne služe nikome i ničemu.

Radovi na „Pločastom mostu“ se trebaju zaustaviti jer je riječ o stvaranju  potpuno nepotrebne kopije postojećeg spomenika, izgubit ćemo nevjerojatan i jedinstven prizor u krajoliku koji je sastavni dio naše baštine, nestat će dokument naše prošlosti.

Pozivamo Vas da potpišete peticiju protiv devastacije „Pločastog mosta“ na Cetini. 


Ivana Ožanić Roguljić    Kontaktirajte pokretača peticije

Potpišite ovu peticiju

Potpisivanjem prihvaćam da će Ivana Ožanić Roguljić moći vidjeti sve informacije koje navedem u ovom obrascu.

Nećemo prikazivati vašu e-mail adresu javno online.

Nećemo prikazivati vašu e-mail adresu javno online.


Dajem privolu za obradu informacija koje dostavim u ovom obrascu za sljedeće svrhe:
Plaćeno oglašavanje

Oglasit ćemo ovu peticiju kod 3000 ljudi.

Saznajte više...