Sufinanciranje obrta za čuvanje djece/obrta za usluge dadilje, na području grada Splita

Ovom peticijom tražimo sufinanciranje obrta za čuvanje djece/obrta za usluge dadilje od strane Grada Splita.

Na području grada Splita djeluju dva obrta koja obavljaju djelatnost dadilje (NKD 88.91). To su obrti ,,Petar Pan", vlasnice lvane Budimir Curać i Martine lvakić, te obrt za usluge dadilje ,,Čudesni dvorac", vlasnice Leane Radić.

Obrti, iako nisu ustanove kao dječji vrtići, imaju istu zadaću - brigu o djeci dok roditelji rade te nude usluge njege, odgoja, naobrazbe, zdravstvene zaštite i skrbi o djeci rane i predškolske dobi. Djelatnost dadilje je u nadležnosti Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, a vođenje Registra dadilja i nadzor su odgovornost Centra za socijalnu skrb (Podružnica Obiteljski centar).

Svake godine roditelji se suočavaju sa istim problemom, nedostatkom vrtića, posebno onih koji nude jaslički program. Iako ispunjavaju sve uvijete više od 300 djece ostane neupisano. Grad se trudi riješiti taj problem, tako je i započeo sa sufinanciranjem privatnih vrtića, ali to nije dovoljno jer i oni su se vrlo brzo popunili. Nakon nekoliko pokušaja i sastanaka obrti za čuvanje djece nisu došli do konkretnog odgovora da će se uvrstiti u sufinanciranje. Stoga se nadamo da će nadležni nakon ove peticije prepoznati potrebu građana za sufinanciranje obrta za čuvanje djece.

Nažalost, mnogi roditelji si ne mogu priuštiti ovakav vid skrbi po punoj cijeni, a nisu uspjeli upisati svoje dijete u vrtiće, te nemaju drugog rješenja za skrb svog djeteta dok rade.

Trenutno u Republici Hrvatskoj aktivno djeluje 125 obrta dadilja. Prepoznavši potrebe roditelja i svojih građana većina gradova i općina sufinancira ovu djelatnost, tj roditelje, prema istim kriterijima koji postoje za gradske i privatne vrtiće. Neki od njih su Grad Zagreb, Varaždin, Koprivnica, Jastrebarsko, Vrbovec, Velika Gorica, Matulji, Draganji, Đakovo i dr.

U okolici Splita Grad Kaštela, Solin, Podstrana također sufinanciraju djelatnost za usluge dadilje.

Sukladno Konvenciji o pravima djeteta, čiji je potpisnik i Hrvatska, svaki roditelj ima pravo birati vid skrbi za svoje predškolsko dijete koje najbolje odgovara njegovim i djetetovim potrebama.

S obzirom na to da roditelji koji biraju obrt za čuvanje djece – biraju legalan vid skrbi o djeci, te plaćaju porez i prirez Gradu kao i ostali roditelji, oni s pravom očekuju da ih se tretira jednako kao i roditelje čija djeca pohađaju vrtiće i da ih se ne diskriminira po pitanju izbora legalne skrbi o djeci. Napominjemo da se sufinanciranjem pomaže roditeljima.

Želimo da Grad Split prepozna potrebu i pravo na sufinanciranje  obrta za čuvanje djece (obrt za usluge dadilje) te da ih uvrsti u svoj plan i program, sufinanciranjem iz sredstva proračuna grada Splita za 2021. godinu i tako izjednači roditelje i djecu koji koriste obrte dadilja s ostalim roditeljima koji rade i koriste druge organizirane i legalne vidove skrbi za djecu rane i predškolske dobi.

IMG-20201005-WA0000.jpg

 


Dajana Sardelić Vuletin, predstavnica roditelja djece polaznika Obrta Čudesni dvorac, Split    Kontaktirajte pokretača peticije

Potpišite ovu peticiju

By signing, I authorize Dajana Sardelić Vuletin, predstavnica roditelja djece polaznika Obrta Čudesni dvorac, Split to hand over the information I provide on this form to those who have power on this issue.

We will not display your email address publicly online.

We will not display your email address publicly online.Plaćeno oglašavanje

Oglasit ćemo ovu peticiju kod 3000 ljudi.

Saznajte više...