Učitelj Krsto

Poštovani,

Dana 22.08.2023. godine nam se obratio učitelj Krsto Jović na Whatsapp grupu, sa porukom da se oprašta od nas, zbog izmjene u organizaciji rada. Istog dana, kao predstavnik roditelja dosadašnjeg 1. A razreda osnovne škole Žuti brijeg, kontaktirao sam ravnatelja škole, gospodina Veljka Kordića i zatražio sastanak. Ponudio mi je termin odmah idući dan, ali kako sam bio na godišnjem, na moru zamolio sam ga da se čujemo telefonom. Objasnio mi je telefonski da je u ovoj školskoj godini upisan manji broj djece, te je naš učitelj proglašen tehnološkim viškom. Na Vašu (ravnateljevu) zamolbu da se odobre 4 razreda, rečeno mi je da ste dobili odbijenicu. U srijedu sam se vratio u Zagreb i u međuvremenu smo mi roditelji slali mailove na ravnatelja, kako bi izrazili svoje nezadovoljstvo na iskaz o tehnološkom višku, a zadovoljstvu na način rada učitelja Krste. Vidio sam da se počelo javljati sve više roditelja koji su rekli svojoj djeci da im učitelj Krsto više neće biti učitelj i kako im djeca već sada neutješno plaču. Na kraju smo zaključili da trebamo potražiti način da vratimo našeg učitelja, svojoj djeci. Polali smo dopis na Ministarstvo znanosti i obrazovanja i na Gradski ured za obrazovanje, sport i mlade, te direktno na pročelnika. Otišao sam i osobno do ministarstva, gdje me je primila gospođa Kristina Begonja, pošto su mi na porti rekli da gospođe Nevenke Pašalić nema u uredu do ponedjeljka, zbog korištenja godišnjeg odmora. Izvjestio sam ju o našem slučaju usmeno, te joj dao i isprintani dopis i zamolio da pokuša urgirati na nadređene zbog hitnosti, jer uskoro počinje nova školska godina. Već idućeg dana, javio se gospodin Igor Rukljač, načelnik sektora za rani, predškolski i osnovnoškolski odgoj i obrazovanje, te nas ponovno uputio na ravnatelja školske ustanove. Sadržaj odgovora imate u nastavku ovog maila.

Do trenutka pisanja ovog maila, iz Grada nismo dobili odgovor.

U vrlo kratkom vremenu, angažirali smo se međusobno i složili novi dopis, koji dostavljamo u privitku.

Naših 22 djece iz njemačkog razreda, koji su stari cca sedam ili osam godina i 44 roditelja te iste djece nije zadovoljno sa činjenicom, da je učitelj koji je po svim ostalim osnovnim školama u republici Hrvatskoj od prvog do četvrtog razreda sa "svojom" djecom, u našem slučaju maknut iz svog razreda. Mislim da smo svi svjesni koliki stres izaziva takva promjena kod tog uzrasta, a to niti jedan roditelj ne želi svom djetetu. Saznali smo da ćemo dobiti novog učitelja Josipa Vujinovića iz dosadašnjeg 1. D razreda. Ne znam osobno nikoga od roditelja iz 1. D, niti učitelja, ali uzmimo da i oni imaju dvadesetak djece u razredu. Zar ćemo i njima uskratiti tu privilegiju da imaju istog učitelja sve 4 godine? Vjerujem da su i roditelji iz 1. D razreda jednako razočarani. Prema tome, dva razreda su ostala bez svog matičnog učitelja.

 

Svi znamo da prema standardu škole upisuju od 14 do 28 djece. Ove godine je ponovno oformljen njemački razred sa 16 učenika i dva razreda engleskog jezika sa po 25 djece.

Želim se zahvaliti ravnatelju na dosadašnjoj izvrsnoj komunikaciji i informiranju o ovom slučaju.

 

Moje pitanje je otvoreno i bez okolišanja.

Da li je moguće napraviti iznimku u našem slučaju, dok nije kasno, da se oformi još jedan razred? Imali bi 16 učenika njemačkog, te tri engleskog - sa dva puta po 17 djece i jedan sa 16 djece. I dalje zadovoljavamo propisane standarde. Na taj način bi i njima napravili uslugu. Ta djeca bi također imala kvalitetnije uvjete, jer znamo da se sa manjim razredima može kvalitetnije provoditi kurikulum.

Uzmite u obzir i da učitelj Krsto ima već ima jedno dijete i da mu je supruga trudna i treba roditi u 12. mjesecu ove godine.

 

Lijepo Vas molimo, da kao ravnatelj, pošto ste Vi u nadležnosti, žurno uputite novi zahtjev za 4 razreda, umjesto trenutno odbrenih 3, prema Gradu Zagrebu i Ministarstvu.

Vi učinite prvi korak, našu potporu imate, a imati ćete još i veću ako bude potrebe. Možemo i zajedno ići kucati na vrata institucija.

Apeliram i na Grad i Ministrastvo da svojim činom pokažu da žele da mladi ostaju u Hrvatskoj, jer osnovna škola Žuti brijeg već godinama ima mnogobrojnije prve razrede. I to uvijek četiri skupine, a ovo bi bila prva godina da imamo samo tri. Trenutno se radi o jednoj osobi, ali kada ova generacija dođe do petog razreda, onda će i profesori biti ugroženi.

Ravnatelj je 29.08. mailom pristao ponoviti upit prema Gradu za otvaranje dodatnog razreda.

Ima nas koji još uvijek vjerujemo u bolje sutra.

 

Hvala svima koji su odvojili vrijeme i pročitali ovaj tekst.

 

 

Matija Kadojić - predstavnik roditelja 2. A


Matija Kadojić, predstavnik roditelja 2. A    Kontaktirajte pokretača peticije

Potpišite ovu peticiju

By signing, I authorize Matija Kadojić, predstavnik roditelja 2. A to hand over the information I provide on this form to those who have power on this issue.

We will not display your email address publicly online.

We will not display your email address publicly online.Plaćeno oglašavanje

Oglasit ćemo ovu peticiju kod 3000 ljudi.

Saznajte više...