Uvođenje Amber uzbune u BiH

Amber uzbuna je hitna poruka koja se emitira kada policijske službe dobiju informaciju da je neko dijete nestalo, oteto ili mu prijeti neposredna opasnost.

Svjedoci smo da nam djeca žive u izazovnim vremenima, da im prijeti opasnost od osoba koje poznaju i kojim vjeruju, ali i onih potpuno nepoznatih ljudi. Posebno je to izraženo sa porastom prisutnosti djece na internetu i različitim društvenim mrežama.

Cilj Aber uzbune je trenutno, odmah kada se dobiju prve informacije o nestanku ili otmici djeteta angažirati i potaći zajednicu na pomoć u potrazi i sigurnom pronalasku otetog ili nestalog djeteta. Upozorenja se emitiraju putem radija, TV-a, putokaza i cestovne signalizacije, mobitela, ekrana na bankomatima,društvenih mreža i drugih uređaja s detaljima o djetetu i otmičaru. Svrha ovog obavještavanja je da se što većem broju ljudi skrene pažnja da je dijete nestalo, detalje o načinu nestanka i drugim važnim informacijama, te usmjeriti ljude da obrate pažnju i jave ako uoče nešto sumnjivo. Svaka validna informacija je prilika da se dijete spasi i one pomažu nadležnima i ubrzavaju proces potrage. 

Amber sistem uzbune nastao je u SAD 1996. godine kada je nesta devetogodišnja djevojčica Amber Hagerman iz Teksasa. Od tada se ovaj mehanizam razvija diljem svijeta. Srbija i Crna Gora su također pokrenuli peticije i različite inicijative kako bi se uveo Amber sistem uzbune. 

Nikada nemojmo misliti da ne moramo mi nešto uraditi, da će neko drugi sigurno javiti. Disperzija odgovornosti ubija i plaća se životom. Imajmo građanske hrabrosti i budimo odgovorni. Pomozimo zaštiti djecu. Zajedno!

Potpišite ovu peticiju

By signing, I authorize Anesa Vilić to hand over the information I provide on this form to those who have power on this issue.

We will not display your email address publicly online.

We will not display your email address publicly online.Plaćeno oglašavanje

Oglasit ćemo ovu peticiju kod 3000 ljudi.

Saznajte više...