VAS GLAS ZA REGISTRACIJU IZVORNOSTI DALMATINSKOG MASLINOVOG ULJA

MASLINARI I ULJARI, TEŽACI I INTELEKTUALCI – PRIDRUŽITE NAM SE!

DAJTE GLAS ZA DALMATINSKO MASLINOVO ULJE!

DIGNITE GLAS PROTIV PROTUZAKONITOG PONAŠANJA MINISTARSTVA POLJOPRIVREDE!

TREBAMO I VAŠ GLAS…

Ovom peticijom prikupljamo potpise da Ministarstvo poljoprivrede natjeramo da radi po zakonima Republike Hrvatske. Ovom peticijom dižemo glas protiv pogodovanja „velikima“ i onemogućavanja razvoja „malih“ proizvođača.

Zašto je i Vama važna zaštita izvornosti Dalmatinskog maslinova ulja?

Zaštita izvornosti je svuda, pa i u EU, najviša zaštita nekog proizvoda i maslinaru i uljaru koji ima maslinovo ulje s tom oznakom osigurava posebno vrednovanje na tržištu.

Onog trenutka kad ministarstvo poljoprivrede odobri oznaku izvornosti Dalmatinskog maslinova ulja ona postaje JAVNO DOBRO i njome se može koristiti svaki dalmatinski maslinar i uljar koji će se pridržavati propisanih normi.

Zaštita izvornosti Dalmatinskog maslinovog ulja propisuje što Dalmatinsko maslinovo ulje jest i osigurava da se niti jedno drugo ulje ne može tako zvati. Ukratko: Dalmatinsko maslinovo ulje sa oznakom izvornosti može biti samo i jedino ulje od maslina ubranih u dalmatinskim maslinicima, prerađeno u dalmatinskim uljarama i punjeno isključivo u Dalmaciji. Dakle, niti jedno ulje od uvezenih maslina ili prerađeno i punjeno van Dalmacije ne smije nositi prestižnu oznaku izvornog dalmatinskog ulja. Ovim štitimo i svoj proizvod i potrošače.

Iako je Ministarstvo poljoprivrede još 2006. godine i samo, prepoznajući važnost ovog projekta, sudjelovalo u njegovom financiranju, danas ga onemogućava. Zbog čijih interesa?!

Uvažavajući  Zvijezdin prigovor, koji je stigao nakon što je istekao zakonski rok, Ministarstvo od listopada 2011. odgađa izdavanje oznake izvornosti Dalmatinskog maslinova ulja i nelegalno se ponaša uzrokujući veliku štetu Dalmaciji.

Peticijom tražimo od Ministarstva Poljoprivrede da se počne ponašati po zakonima Republike Hrvatske i konačno okonča postupak dobivanja oznake izvornosti Dalmatinskog maslinovog ulja.

Sudjelujte u ovoj borbi , dajte i Vi svoj potpis!

Ovom peticijom Dalmacija glasno poručuje : „U svići još uja ima“ !

Dajte nam da živimo od svog rada, ponosni na zemlju u kojoj živimo!

Zajednica uljara i maslinara Hrvatske