Vlada RH mora dati ostavku radi svog nemara (efektivno odmah)

Prema gruboj procjeni, u požarima koji su već 27 sati aktivni na potezu od Omiša do Splita progutano je 4500 hektara guste borove šume, makije, trave, niskog raslinja i maslinika, a vatrogasci su tijekom ponedjeljka zaprimili više od 5000 poziva uznemirenih građana, doznaje se u Županijskom vatrogasno-operativnom centru Split.

Situacija s požarom u Splitu više nije alarmantna kakva je bila sinoć jer je grad obranjen još u 23 sata u ponedjeljak, no još uvijek gori u Srinjinama i Žrnovnici, a najgore je tijekom noći bilo u Podstrani i Strožancu kojima je vjetar "prebacio" nove plamene jezike u kojima je izgorjelo nekoliko kuća.

Vatrogasci su zbog siline vatre u Podstrani i Strožancu do 3.30 sati gasili isključivo obiteljske kuće i gospodarske objekte, dok se u Žrnovnici situacija tijekom noći malo smirila. Stanovnici noć provode na cesti u borbi s vatrom, a izuzetno je dobro došla pomoć 28 vatrogasaca iz Karlovca sa sedam vozila. Trenutno gase vatru kod škole u Podstrani.

U Županijskom vatrogasno-operativnom centru Split doznaje se da je izgorjelo nekoliko kuća i da će broj izgorjelih objekata biti velik, ali vjeruju da neće biti smrtno nastradalih osoba.

- Od 3.30 sati stanje na požarištu malo se smirilo jer nam se smilovao vjetar - kažu u Centru.

Ističu kako su im puno pomogle kolege vatrogasci koji su stigli u pomoć iz Primorsko-goranske, Koprivničko-križevačke, Krapinsko-zagorske, Dubrovačko-neretvanske županije i Zagreba, a tu su i hrvatski vojnici.

- Ne znamo kako će se sve dalje odvijati. Za sada je stanje nešto bolje, ali s vjetrom se nikada ne zna. Ovo je kataklizma, u svojih 36 godina staža nikada nisam imao gori požar. Čini se kako ćemo ga gasiti danima - izjavio je Hini dežurni vatrogasac.

Nešto poslije ponoći put Splita se iz ostatka Hrvatske uputilo 250 vatrogasaca s 50 vozila, a konvoj od 30 vozila krenuo je iz Zagreba. To bi uvelike trebalo pomoći da umorni i hrabri dalmatinski vatrogasci, koji se bore s vatrom već tri dana u kontinuitetu, konačno malo predahnu. Borba za Dalmaciju se nastavlja.

 

Plenković je na konferenciji za novinare nakon sastanka najprije zahvalio svim vatrogascima, pripadnicima hrvatske vojske, hrvatskoj policiji, državnoj upravi za zaštitu i spašavanje, ali i građanima i članovima Torcide koji su pomogli u gašenju požara koji je sada, nakon tridesetak sati, u najvećoj mjeri lokaliziran. Kazao je kako u gašenju trenutačno sudjeluje 159 vatrogasnih vozila, 700 vatrogasaca i pripadnika hrvatske vojske, a nove jedinice stižu iz središnje Hrvatske i Dubrovačko-neretvanske županije. Naglašava kako solidarnost uz kvalitetnu organizaciju na razini cijele Hrvatske funkcionira. Iz situacije će, kaže, ''izvući pouke i unaprijediti mehanizme nadležnih službi''.  – Kada radimo sve planove vodimo računa o ljetnim mjesecima. Hrvatska je mediteranska zemlja, nismo jedini koji smo pogođeni požarima – dodao je.

OVO JE SRAMOTA! Dižite se protiv ovog kriminala!Dajte šansu nekome tko bi radio dobar posao.NIKAKVE STRANKE DOSADASNJE!!!