Vratite Grebbening na greben!

Grebbening je kultna trail/treking utrka na ovim prostorima. Utrka koja svojom poviješću i važnošću u razvoju ovog sporta zaslužuje da bude u svom izvornom obliku, bez preinaka pojedinca ili zbog utjecaja komercijalizacije.

Proizašla je davnih godina iz planinarske ture "Mosorski planinarski maraton" tako što se odvijala po grebenu planine Mosor od Klisa do Omiša. Kako su se s godinama mijenjali organizatori tako se mijenjala i staza "ultra" kategorije, nažalost na gore.

Nakon što se par godina "ultra" odvijala kružno oko grada Omiša, organizaciju je preuzela Planinarsko ekološka udruga Gata, koja je nakon sličnih "lutanja" napokon vratila utrku tamo gdje joj je i mjesto - na greben. Ipak nakon prve godine gdje je utrka zaista i bila po grebenu, slijede dvije godine gdje utrka manje ili više, ali pretežito izbjegava greben te ide po planinarskim putevima daleko od najvišeg grebena i njegovih vrhova. Organizator je odlučio i ove godine utrku udaljiti sa grebena i samim tim izbjeći gotovo sva važnija obilježja ne samo planine Mosor, već i grebena po kojem utrka i nosi ime.

Organizator dodjeljuje diplome za prelazak Mosora u jednom danu, titula za prelazak planine koji ne uključuje cijeli niz najviših vrhova (osim Kozika).

Vrhovi koji nisu posjećeni ovakvom verzijom utrke su: Plišivac, Kunjevod, Ljubljan, Javorska, Vickov stup, Ljubirna i najviši vrh - Veliki Kabal. Redom sve vrhovi između kojih se proteže kultni Mosorov greben.

Udružimo se, ujedinimo i svojim glasom uvjerimo posljednog poljičkog kneza Čovića da pod utjecajem demokracije, po kojoj je Poljička republika u svijetu nadaleko poznata, omogući i novim generacijama trekera da okuse čari majke svih utrka, a ne ove novopridošle maćehe.