Vratimo vrijeme za odmor djece van nastavnog sata

Rukovodstvo Osnovne škole Josip Pupačić u Omišu je odlučilo samoinicijativno 3. nastavni sat skratiti ne na 40 min kako je to MZO odobrilo, već na 20 minuta, kako bi djeca mogla marendati ne odižući se od svoje klupe.

Slažu li se učitelji s tim da se 20 minuta njihovog sata troši na marendu?

Slažu li se djeca i roditelji da se 20 min vremena za usvajanje gradiva troši na marendu?

 Možda 20 minuta ne zvuči puno, ali na kraju godine to je 87,5 izgubljenih nastavnih sati. To su puna 4 tjedna razredne nastave odnosno 3 tjedna predmetne nastave koje je škola odlučila protuzakonito uskratiti djeci i učiteljima.

Također je odlučeno kako su neke preporuke manje važne od drugih pa se preporuke HZJZ o „Nužnost odmora tijekom boravka u školi pod kojima učenici izlaze iz učionice“ ne poštuju i ne provode, iako škola ima sve uvjete da ih provede. Kakva poruka o poštivanju mjera se šalje učenicima, roditeljima i učiteljima? Zašto bi se djeca držala preporuka o održavanju razmaka i nošenju maski kada se vrh škole odbija držati jednako važnih preporuka da učenici izađu na otvoreno tijekom odmora?

U nastavku teksta nalazi se pismo upućeno MZO-u.

 

.

.

.

                                                                             

Poštovani,

javljam Vam se u ime roditelja čija djeca pohađaju Osnovnu školu Josip Pupačić u Omišu.

Na stranicama škole piše kako je MZO odobrilo skračivanje nastavnog sata na 40 minuta, međutim škola je uz to ukinula sve odmore tj. mali odmori više ne postoje, a vrijeme velikog odmora je ubačeno unutar vremena 2. blok sata u predmetnoj nastavi, dok je u razrednoj nastavi ubačeno u vrijeme 3. nastavnog sata. Dakle da pojasnim, nastava u slučaju kada djeca imaju 4 sata u jutarnjoj smjeni traje od 8:00 do 10:40, tj 4x40 min i 20 min odmora se oduzima učiteljici od nastave (zadnja tablica u priloženom dokumentu „Protokol za učenike razredne nastave“, dok za djecu koja imaju 6 sati nastava traje od 8:00 do 12:00 tj. 6x40 min i vrijeme za odmor ulazi u 2. blok sat (zadnja tablica u priloženom dokumentu „Protokol za učenike predmetne nastave“) te tako djeca ostaju uskraćena za 20 min nastave svaki dan.

Da rezimiramo, Osnovna škola u Omišu svakodnevno koristi 20 minuta nastave za marendu djece u klupama. Ako uzmemo da ova nastavna godina ima minimalno 175 nastavnih dana to je 3500 minuta, podijeljeno sa 40, koliko traje skraćeni sat ove školske godine, dolazimo do brojke 87,5.  Dakle, pokraj svih poteškoća koje ih očekuju ove godine, oni će dodatno biti uskraćeni za 87,5 nastavnih sati.

Tko će djeci nadoknaditi to znanje?

Kako će iduću godinu nastaviti po redovnom programu kada će ovu godinu imati enormne zaostatke?

Hoćemo li dobiti novce od ministarstva da djeci platimo instrukcije kako bi nadoknadili ove sate?

Hoće li omiška škola produžiti nastavu 3 tjedna za učenike predmetne, odnosno 4 tjedna za učenike razredne nastave kako bi popunili svoju satnicu izgubljenu ubacivanjem odmora unutar nastave?

 

Ako se ova nepravda ispravi i škola ponovno uvede vrijeme za odmor doći ćemo do drugog problema, a to je da se škola ne pridržava preporuka HZJZ-a donešenih 7.9.2020. u kojima se navodi sljedeće:

„Nužnost odmora tijekom boravka u školi pod kojima učenici izlaze iz učionice

Nužno je tijekom boravka učenika u školi organizirati odmore pod kojima učenici mogu izaći iz učionice.

Posebno se preporučuje da učenici izađu na otvoreno tijekom odmora kada god to vremenske prilike dozvoljavaju.

Odmori izvan učionice nužni su zbog očuvanja tjelesnog i mentalnog zdravlja i dobrobiti učenika te zbog boljeg održavanja i usmjeravaju pažnje tijekom nastave.

Nadalje, mogućnost izlaska učenika iz učionica tijekom odmora nužna je kako bi se mogle provjetriti učionice.“

Škola u Omišu radi po modelu B čime se omogućilo da djeca imaju dovoljno mjesta u školskom dvorištu za boravak tijekom odmora. Velika škola ima 3 ulaza pa uz mjere odlazaka na odmor u različito vrijeme ne mora dolaziti do susretanja djece po hodnicima. Također se obje zgrade, uz to što imaju svaka svoje dvorište, nalaze u neposrednoj blizini velike pješčane plaže kao i velike zelene površine koje se mogu koristiti za boravak djece na otvorenom ako se smatra da je dvorište iz nekog razloga premalo.

Uz sve te uvjete ne vidim potrebu da se djecu prisiljava na sjedenje u klupi cijeli nastavni dan, bez mogućnosti podizanja iz klupe, a kamoli izlaska iz učionice, osim u slučaju potrebe korištenja WC-a. Smatram da je to krajnje nehumano ophođenje sa djecom viših, a pogotovo nižih razreda.

Također smatram da se ignoriranjem preporuka, a kada postoje sve mogućnosti da se one i provedu, iskazuje krajnje nepoštivanje prema HZJZ od strane voditelja škole te se dovodi u pitanje postoji li potreba za pridržavanjem drugih preporuka koje nose jednaku težinu (nošenje maski, održavanje razmaka...).

 

Srdačan pozdrav

Potpišite ovu peticiju

By signing, I authorize Tina Barbarić to hand over the information I provide on this form to those who have power on this issue.


ILI

Primit ćete e-mail s poveznicom kako biste potvrdili svoj potpis. Kako bi bili sigurni da primate naše e-mailove, molimo dodajte info@peticijeonline.com u svoj adresar ili popis sigurnih pošiljatelja.

Molimo uzmite u obzir da ne možete potvrditi svoj potpis odgovarajući na ovu poruku.
Plaćeno oglašavanje

Oglasit ćemo ovu peticiju kod 3000 ljudi.

Saznajte više...