ZA organizirani topli obrok u srednjim školama

Srednjoškolce Zakon ne prepoznaje. Zar djeca po završetku osnovne škole u dobi od 14 ili 15 godina prestaju biti djeca? Radi se o 146 tisuća srednjoškolaca.
Potpišite peticiju i omogućite svakom djetetu u RH normalno djetinjstvo.

Članak 68. ZAKONA O ODGOJU I OBRAZOVANJU U OSNOVNOJ I SREDNJOJ ŠKOLI kaže kako su osnovne škole dužne organizirati prehranu učenika dok borave u školi u skladu s propisanim normativima koje donosi ministarstvo nadležno za zdravstvo. Temeljem toga roditeljima koji nisu u mogućnosti platiti obrok djetetu u osnovnoj školi obrok se plaća većinom zahvaljujući novcu iz europskog fonda za borbu protiv siromaštva djece u onim školama u kojima je prehrana organizirana. Želimo istaknuti kako je topli obrok u školi većini siromašne djece često jedini topli obrok u danu.

Prema istraživanjima Ekonomskog instituta u Zagrebu 200 do 300 tisuća djece u našoj zemlji živi u siromaštvu, većina njih u ekstremnom siromaštvu. Neki od njih priznali su istraživačima da na spavanje znaju ići gladni, kad ne oni, onda njihovi roditelji. Istraživanje pokazuje kako svako treće siromašno dijete nema vlastiti krevet. Nemaju igračke. Roditelj im ne može kupiti kaput ili jaknu, ni platiti maturalno putovanje. Nemaju kompjuter, internet ni mobitel. Ne slave rođendane. Tri četvrtine njih za praznike ne ide nikamo. Četvrtini siromašnih obitelji s djecom isključena je struja jer nisu mogli plaćati račune.

SLIKA_PETICIJA.jpg


Humanitarna udruga Portal Dobrote    Kontaktirajte pokretača peticije

Potpišite ovu peticiju

Potpisivanjem prihvaćam da će Humanitarna udruga Portal Dobrote moći vidjeti sve informacije koje navedem u ovom obrascu.

Nećemo prikazivati vašu e-mail adresu javno online.

Nećemo prikazivati vašu e-mail adresu javno online.


Dajem privolu za obradu informacija koje dostavim u ovom obrascu za sljedeće svrhe:
Plaćeno oglašavanje

Oglasit ćemo ovu peticiju kod 3000 ljudi.

Saznajte više...