Za promjenu samoborskog gradskog i međugradskog prijevoznika

Poštovani,
 
povodom poskupljenja karata za 30% od 1. 4. 2022. od strane prijevoznika Samoborček EU grupa d.o.o. tražimo hitno sankcioniranje te odluke.
To je još jedan veliki udar na standard građana pogođenih općom krizom, obrazložen povećanjem cijene goriva. Samoborček EU grupa d.o.o. poskupljuje cijene karata i pokaza za 30% dok je povećanje cijena goriva 10%, a i Vlada je donjela mjere za njihovo reguliranje i smanjenje. Predviđanja su, a to već i vidimo, da će se cijene goriva smanjivati, a povećanje cijena karata neće slijediti taj trend. Samoborček EU grupa nije tražila ni usuglašavanje s Gradom Samoborom i njegovo odobrenje povećanja cijena, što su zakonski dužni učiniti, nego je korisnike svojih usluga dovela pred gotov čin. Stoga povećanje ne smatramo opravdanim. Smatramo da loše poslovanje tvrtke Samoborček d.o.o. i njezine gubitke nisu dužni i ne smiju finacirati građani. 
Tražimo i oduzimanje prava obavljanja gradskog prijevoza u Samoboru i međugradskog sa Zagrebom prijevozniku Samoborček EU grupa d.o.o. zbog niza nepridržavanja uvjeta dobivanja koncesije i dozvola. 
Neki od razloga zbog kojih tražimo oduzimanje koncesija i dozvola:
 
1- iz godine u godinu i prije pandemije Samoborček je ukidao i smanjivao linije u gradskom i međugradskom prometu. To možemo lako dokazati, prema potrebi, usporedbom voznog reda tijekom godina, da sada ne navodimo svaku ukinutu liniju posebno. U pandemijskim godinama vožnje su još drastičnije smanjene i kulminiraju trenutno sa samo 6, 7 vožnji prema Zagrebu dnevno tijekom vikenda! 
2- linije sa Zagrebom nisu usklađene s lokalnim linijama i građani gube ogromne količine vremena čekajući na presjedanja.
3- prijevoznik se ne pridržava voznog reda, česta su kašnjenja i izostanak vožnji bez ikakave najave. Putnici često ostaju na stanici jer je vožnja preskočena. 
4- velik broj autobusa je u lošem stanju: bez amortizera, čestih kvarova tijekom vožnje, bez grijanja zimi ili klima uređaja ljeti (a ujedno i bez mogućnosti otvaranja prozora), na stanicama su vidljive velike količine ulja koje curi iz autobusa. 
5. - ne postoji direktna noćna linija Samobor-Zagreb
 
Samobor je oduvijek poslovno, obrazovno, medicinski i turistički bio povezan sa Zagrebom i ovakvo stanje je za stanovnike Samobora, ali i Zagreba te sve posjetitelje i putnike gradskog i međugradskog prijevoza, nedopustivo. Djeca, bolesni i zaposleni ovise o kvalitetnoj povezanosti sa Zagrebom i bez nje ne mogu obavljati svoje osnovne potrebe. Zbog svega navedenog tražimo od Ministarstva prometa i veza da omogući drugim prijevoznicima dobivanje koncesije za lokalni prijevoz i dozvola za linije prema Zagrebu te da poduzme potrebne korake kako bi se situacija ispravila i zaustavilo uništavanje kvalitete javnog gradskog prijevoza u Samoboru.
 
Hvala!

Potpišite ovu peticiju

Potpisivanjem prihvaćam da će Davor Pavelić moći vidjeti sve informacije koje navedem u ovom obrascu.

Nećemo prikazivati vašu e-mail adresu javno online.

Nećemo prikazivati vašu e-mail adresu javno online.


Dajem privolu za obradu informacija koje dostavim u ovom obrascu za sljedeće svrhe:
Plaćeno oglašavanje

Oglasit ćemo ovu peticiju kod 3000 ljudi.

Saznajte više...