Zahtjev Ministarstvu Financija za ukidanjem nepotrebnih obrazaca

Poštovani Ministre,

javljam se u svoje ime i i u ime mojih kolegica i kolega knjigovođa i vlasnika knjigovodstvenih servisa.

Naime, unatrag dvije godine Porezna uvodi obrasce (OPZ-STAT-1, SNU i PD-IPO) kojima su nam nametnute obaveze više ne kao servis našim klijentima već kao servis Poreznoj upravi.
Nekoliko godina knjigovodstveni servisi izvješćuju Poreznu upravu preko e-porezne o svim mogućim obračunima ( plaće, PDV, dohodak, dobit itd...), pa čak moramo i povezivati kamate koje Porezna obračunava na zakašnjele uplate preko SNU obrasca iako je to samo po sebi logično .


Konkretan problem je nastao uvođenjem PD-IPO obrasca koji ni vrhunski programeri ne znaju kako da obuhvate sve tražene podatke već moramo obrađivati „pješice“ - dobili smo odgovor iz Pupilla d.o.o. da nisu u mogućnosti odraditi obrazac pošto se ne može automatski popuniti. Klijenti su nezadovoljni jer smatraju da su traženi podaci zadiranje u privatnost. Da li knjigovođe moraju znati do četvrtog koljena tko je s kim povezan? Da li moramo voditi rodoslovno drvo da bi došli do podataka za koje nismo sigurni da li će nekom koristiti. Cijelu 2016. godinu nitko od savjetodavnih službi nije dao jasan naputak oko popunjavanja istog, već jako šturo iz savjetničkih kuća (RRIF i ostali) krajem godine.


Čini nam se da zbog nekih koji ne poštuju propise Hrvatske, ispaštaju mali poduzetnici, a mi zajedno sa njima. Takve poslove nemoguće je odraditi u regularnom radnom vremenu, a o naplati odrađenog posla nema ni govora. Klijenti nas doživljavaju kao servis Porezne uprave i kao još jedan dodatan namet, a i sami znate kakva je poduzetnička klima. Slažem se da kontrola treba postojati, ali zašto većina koja poštuje Zakone mora ispaštati zbog drugih? Svaki dan neka nova afera, a o nama koji punimo državni proračun niti se ne zna! Ako Porezna već želi kontrolirati sumnjive i sporne transakcije ili što već, neka po nalogu traže izvješća za pojedince među masu onih koji posluju normalno i žele i dalje tako poslovati!

Poštovani Ministre, i sami ste rekli (emisija Nedjeljom u 2) da ćete razmotriti i provjeriti „šumu glupih obrazaca“, a kad ono svaki dan nešto novo.

Na žalost javno istupanje knjigovođa (knjigovodstvenih servisa) je vrlo teško jer svako se boji na neki način povećala Porezne uprave bez obzira na čisto poslovanje, jer u moru propisa uvijek se nađe „dlaka u jajetu“ kao osnova za mogući prijestup bio on namjeran ili ne, ali više puta zbog lošeg upućivanja ili nedostatka vremena i prekratkih rokova. Vrlo su rijetki porezni službenici koji žele pomoći ili su upućeni u problematiku, a često i oni sami od nas traže dodatna pojašnjenja jer ni oni ne znaju o čemu se radi. Na upućena pitanja preko weba Porezne (obrazac za upite) odgovori stižu prekasno ili uopće ne stignu.

Mnogi se bore za svoja prava, pa evo i mi knjigovođe tražimo malo više sunca u našim životima!

U nadi da ćete bar pročitati ovo pismo, srdačno Vas pozdravljamo !

_______________________________________________________________________________________________

UPDATE - 22.03.2017.

U suradnji s Ministarstvom gospodarstva radimo na rješavanju problema koji nas muče - ukidanje obrasca PD-IPO, izmjene obrazaca SNU, JOPPD, PDV/ZP/PDV-S i OPZ-STAT1.

Od srca zahvaljujemo Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta što su saslušali naše probleme iz prakse i voljni su pomoći u rješavanju istih !

Ukoliko želite sudjelovati možete se priključiti FB grupi:

https://www.facebook.com/groups/186364315177782/

 

Hvala !

 

 


Dani knjigovodstvo    Kontaktirajte pokretača peticije