ZAKON O PLAĆAMA: OCJENA ILI UCJENA

Zakon o plaćama u državnoj službi i javnim službama uskoro ide na Vladu, drugo čitanje i izglasavanje u Hrvatskom saboru.

ZAHTIJEVAMO ZAKON O PLAĆAMA U KOJEM OCJENJIVANJE NEĆE BITI U SLUŽBI PODJELE I ZASTRAŠIVANJA RADNIKA, KOJIM SE IZVRSNOST NEĆE ADMINISTRATIVNO I BIROKRATSKI OGRANIČAVATI TE SINDIKATE SLABJETI!

Protivimo se:

  • Ocjenjivanju radnika isključivo od strane ravnatelja; Zakonom o plaćama predviđa se da će službenike i namještenike ocjenjivati ravnatelji ustanova. To nije dobro rješenje. Službenike trebaju ocjenjivati korisnici usluga, a ponajprije suradnici i kolege, uzimajući u obzir sva napredovanja za koje radnici moraju ispunjavati uvjete. Želimo struku i znanje, a ne ucjenu politike ili ravnatelja!   
  • Rigoroznom ograničavanju broja ocijenjenih najboljim ocjenama; Ograničava se broj ocijenjenih najboljom ocjenom na najviše 5% službenika, a drugom najvišom ocjenom na najviše 15%. Administrativno ograničavanje nije pravi put za motiviranje i promoviranje kvalitetnog rada službenika! Treba promovirati veći broj dobro ocijenjenih službenika, a ne udovoljavati rigidnim ograničenjima i stvaranju podjela!
  • Otkazivanju ugovora o radu radnicima s ocjenom „ne zadovoljava“ u jednoj godini; Radnika ocijenjenog ocjenom „ne zadovoljava“ kažnjava se neodgodivim otkazom. U uvjetima duboko politizirane uprave i loših upravljačkih rješenja ovo će biti najlakši način za nagrađivanje poslušnika, a ne stručnjaka, odanih, a ne odgovornih!    
  • Slabljenju važnosti sindikata i ograničavanju prava o kojima se kolektivno pregovara; Zakon o plaćama određuje da se o dodacima plaćama koji su uređeni Zakonom ne može kolektivno pregovarati. O čemu će, onda, sindikati pregovarati? Samo o osnovici? Čemu onda Temeljni i granski kolektivni ugovori? Koja će ubuduće biti uloga sindikata?
  • Donošenju Zakona bez uvida u koeficijente radnih mjesta Zakonom o plaćama ne utvrđuju se iznosi koeficijenata složenosti poslova radnog mjesta. Donosi se Zakon, a ne znamo koliko će nam plaće iznositi. Kada ćemo, ako ne sada, saznati koliko vrijedimo našoj Vladi i Hrvatskom Saboru. Želimo se moći usporediti po raznim radnim mjestima. Želimo moći izraziti naše mišljenje i prosvjedovati prije nego bude kasno!

Akademski sindikat, Carinski sindikat Hrvatske i Školski sindikat Preporod    Kontaktirajte pokretača peticije

Potpišite ovu peticiju

Potpisivanjem prihvaćam da će Akademski sindikat, Carinski sindikat Hrvatske i Školski sindikat Preporod moći vidjeti sve informacije koje navedem u ovom obrascu.

Nećemo prikazivati vašu e-mail adresu javno online.

Nećemo prikazivati vašu e-mail adresu javno online.


Dajem privolu za obradu informacija koje dostavim u ovom obrascu za sljedeće svrhe:
Plaćeno oglašavanje

Oglasit ćemo ovu peticiju kod 3000 ljudi.

Saznajte više...