ZAKON O PLAĆAMA: OCJENA ILI UCJENA

Zakon o plaćama u državnoj službi i javnim službama uskoro ide na Vladu, drugo čitanje i izglasavanje u Hrvatskom saboru.

ZAHTIJEVAMO ZAKON O PLAĆAMA U KOJEM OCJENJIVANJE NEĆE BITI U SLUŽBI PODJELE I ZASTRAŠIVANJA RADNIKA, KOJIM SE IZVRSNOST NEĆE ADMINISTRATIVNO I BIROKRATSKI OGRANIČAVATI TE SINDIKATE SLABJETI!

Protivimo se:

  • Ocjenjivanju radnika isključivo od strane ravnatelja; Zakonom o plaćama predviđa se da će službenike i namještenike ocjenjivati ravnatelji ustanova. To nije dobro rješenje. Službenike trebaju ocjenjivati korisnici usluga, a ponajprije suradnici i kolege, uzimajući u obzir sva napredovanja za koje radnici moraju ispunjavati uvjete. Želimo struku i znanje, a ne ucjenu politike ili ravnatelja!   
  • Rigoroznom ograničavanju broja ocijenjenih najboljim ocjenama; Ograničava se broj ocijenjenih najboljom ocjenom na najviše 5% službenika, a drugom najvišom ocjenom na najviše 15%. Administrativno ograničavanje nije pravi put za motiviranje i promoviranje kvalitetnog rada službenika! Treba promovirati veći broj dobro ocijenjenih službenika, a ne udovoljavati rigidnim ograničenjima i stvaranju podjela!
  • Otkazivanju ugovora o radu radnicima s ocjenom „ne zadovoljava“ u jednoj godini; Radnika ocijenjenog ocjenom „ne zadovoljava“ kažnjava se neodgodivim otkazom. U uvjetima duboko politizirane uprave i loših upravljačkih rješenja ovo će biti najlakši način za nagrađivanje poslušnika, a ne stručnjaka, odanih, a ne odgovornih!    
  • Slabljenju važnosti sindikata i ograničavanju prava o kojima se kolektivno pregovara; Zakon o plaćama određuje da se o dodacima plaćama koji su uređeni Zakonom ne može kolektivno pregovarati. O čemu će, onda, sindikati pregovarati? Samo o osnovici? Čemu onda Temeljni i granski kolektivni ugovori? Koja će ubuduće biti uloga sindikata?
  • Donošenju Zakona bez uvida u koeficijente radnih mjesta Zakonom o plaćama ne utvrđuju se iznosi koeficijenata složenosti poslova radnog mjesta. Donosi se Zakon, a ne znamo koliko će nam plaće iznositi. Kada ćemo, ako ne sada, saznati koliko vrijedimo našoj Vladi i Hrvatskom Saboru. Želimo se moći usporediti po raznim radnim mjestima. Želimo moći izraziti naše mišljenje i prosvjedovati prije nego bude kasno!

Akademski sindikat, Carinski sindikat Hrvatske i Školski sindikat Preporod    Kontaktirajte pokretača peticije

Potpišite ovu peticiju

By signing, I authorize Akademski sindikat, Carinski sindikat Hrvatske i Školski sindikat Preporod to hand over the information I provide on this form to those who have power on this issue.

We will not display your email address publicly online.

We will not display your email address publicly online.Plaćeno oglašavanje

Oglasit ćemo ovu peticiju kod 3000 ljudi.

Saznajte više...