Zakon o zaštiti životinja - Zagreb = sklonište za mačke + stacionar + kastracije mačaka

received_1385004228603988.jpeg

Poštovani g.Tomašević,

kao grupa građana, volontera upućujemo Vam peticiju u smjeru rješavanja godinama zanemarenog problema u gradu Zagrebu - neorganizirana skrb za napuštene mačke.

Zakonom o zaštiti životinja (NN 102/17, 32/19, 1.4.2019) a koji sadržava odredbe u skladu s pripadajućim aktima Europske unije, te Odlukom o uvjetima i načinu držanja kućnih ljubimaca i načinu postupanja s napuštenim i izgubljenim životinjama i divljim životinjama (Službeni glasnik Grada Zagreba 28/18), zakonska obveza jedinica lokalne samouprave je zbrinjavanje napuštenih životinja na javnim površinama i njihova adekvatna skrb. 

Dumovec kao gradsko sklonište za nezbrinute životinje i dalje nema smještajne kapacitete za mačke iako postoji Pravilnik o uvjetima kojima moraju udovoljavati skloništa za životinje iz listopada 2019. godine. Svako sklonište, a znači i Dumovec, obvezan je bio prilagoditi svoj rad novom Pravilniku u roku od 6 mjeseci (čl. 35 st.1), a do dana današnjeg ništa još nije učinjeno i rok je odavno prošao.

Informaciju koju imamo i od Vas kroz medije a vezano uz realizacija izgradnje skloništa za mačke u gradu Zagrebu do 2027.godine (ako se do tada osiguraju financijska sredstva), na žalost ne možemo prihvatiti jer 5 godina je predugi period za nužne promjene, čak i uz našu dobru volju i zanemarivanje činjenica da je grad Zagreb kao jedinica lokalne samouprave, njegove  nadležne institucije i uredi dužan provoditi Zakon o zaštiti životinja i važeće gradske Odluke, da vaš posao, posao grada ogromnim dijelom obavljaju građani, volonteri i udruge u Zagrebu, 24 sata dnevno, 365 dana godišnje, financirajući zbrinjavanje ničijih, napuštenih mačaka, a dalje ovako, sami, više ne možemo. 

Zato ovim putem molimo i očekujemo da se aktivno uključite u rješavanje problema poštujući i sve ono što vas i zakonski obvezuje:
➡️akcije besplatnih kastracija mačaka, 2x godišnje
Kastracija mačaka je jedini način da se smanji populacija napuštenih na ulici, a ujedno i uštedi novac iz Gradskog proračuna usmjeren na zbrinjavanje napuštenih životinja. Mnogi gradovi već godinama provode ciljane akcije, zadnje se priključio i grad Sabombor


➡️proširenje ugovorne suradnje s veterinarskim ambulantama - centar grada, zapad, Novi Zagreb, uz Dumovec - u programu UKV, uhvati-kastriraj-vrati
Dumovec kao lokacija je mnogim građanima, pogotovo bez vlastitog prijevoza, predaleko, a na ovaj način bi se moglo djelovati brzo i učinkovito i po Gradskim četvrtima.


➡️otvaranje stacionara za liječenje uličnih mačaka s hranilišta, od gradskih registriranih pa do staništa mačaka o kojima građani brinu
Pravovremena veterinarska skrb, liječenje mačaka do povratka na njihovo stanište nužno je potrebno za održavanje mačje populacije zdravom i kroz i zbog suživota s ljudima. 

Nadamo se što prije pozitivnom odgovoru jer ciljevi i interesi bi nam trebali biti zajednički - poštivanje zakonskih odredbi i pomoć nezbrinutim, potrebitim životinjama, mačkama na ulicama grada Zagreba.

S poštovanjem, grupa građana 🐾

Potpišite ovu peticiju

By signing, I authorize Alemka Bačić to hand over the information I provide on this form to those who have power on this issue.

We will not display your email address publicly online.

We will not display your email address publicly online.Plaćeno oglašavanje

Oglasit ćemo ovu peticiju kod 3000 ljudi.

Saznajte više...