Zakon o zaštiti životinja - Zagreb = sklonište za mačke + stacionar + kastracije mačaka

received_1385004228603988.jpeg

Poštovani g.Tomašević,

kao grupa građana, volontera upućujemo Vam peticiju u smjeru rješavanja godinama zanemarenog problema u gradu Zagrebu - neorganizirana skrb za napuštene mačke.

Zakonom o zaštiti životinja (NN 102/17, 32/19, 1.4.2019) a koji sadržava odredbe u skladu s pripadajućim aktima Europske unije, te Odlukom o uvjetima i načinu držanja kućnih ljubimaca i načinu postupanja s napuštenim i izgubljenim životinjama i divljim životinjama (Službeni glasnik Grada Zagreba 28/18), zakonska obveza jedinica lokalne samouprave je zbrinjavanje napuštenih životinja na javnim površinama i njihova adekvatna skrb. 

Dumovec kao gradsko sklonište za nezbrinute životinje i dalje nema smještajne kapacitete za mačke iako postoji Pravilnik o uvjetima kojima moraju udovoljavati skloništa za životinje iz listopada 2019. godine. Svako sklonište, a znači i Dumovec, obvezan je bio prilagoditi svoj rad novom Pravilniku u roku od 6 mjeseci (čl. 35 st.1), a do dana današnjeg ništa još nije učinjeno i rok je odavno prošao.

Informaciju koju imamo i od Vas kroz medije a vezano uz realizacija izgradnje skloništa za mačke u gradu Zagrebu do 2027.godine (ako se do tada osiguraju financijska sredstva), na žalost ne možemo prihvatiti jer 5 godina je predugi period za nužne promjene, čak i uz našu dobru volju i zanemarivanje činjenica da je grad Zagreb kao jedinica lokalne samouprave, njegove  nadležne institucije i uredi dužan provoditi Zakon o zaštiti životinja i važeće gradske Odluke, da vaš posao, posao grada ogromnim dijelom obavljaju građani, volonteri i udruge u Zagrebu, 24 sata dnevno, 365 dana godišnje, financirajući zbrinjavanje ničijih, napuštenih mačaka, a dalje ovako, sami, više ne možemo. 

Zato ovim putem molimo i očekujemo da se aktivno uključite u rješavanje problema poštujući i sve ono što vas i zakonski obvezuje:
➡️akcije besplatnih kastracija mačaka, 2x godišnje
Kastracija mačaka je jedini način da se smanji populacija napuštenih na ulici, a ujedno i uštedi novac iz Gradskog proračuna usmjeren na zbrinjavanje napuštenih životinja. Mnogi gradovi već godinama provode ciljane akcije, zadnje se priključio i grad Sabombor


➡️proširenje ugovorne suradnje s veterinarskim ambulantama - centar grada, zapad, Novi Zagreb, uz Dumovec - u programu UKV, uhvati-kastriraj-vrati
Dumovec kao lokacija je mnogim građanima, pogotovo bez vlastitog prijevoza, predaleko, a na ovaj način bi se moglo djelovati brzo i učinkovito i po Gradskim četvrtima.


➡️otvaranje stacionara za liječenje uličnih mačaka s hranilišta, od gradskih registriranih pa do staništa mačaka o kojima građani brinu
Pravovremena veterinarska skrb, liječenje mačaka do povratka na njihovo stanište nužno je potrebno za održavanje mačje populacije zdravom i kroz i zbog suživota s ljudima. 

Nadamo se što prije pozitivnom odgovoru jer ciljevi i interesi bi nam trebali biti zajednički - poštivanje zakonskih odredbi i pomoć nezbrinutim, potrebitim životinjama, mačkama na ulicama grada Zagreba.

S poštovanjem, grupa građana 🐾

Potpišite ovu peticiju

By signing, I authorize Alemka Bačić to hand over the information I provide on this form to those who have power on this issue.


ILIPlaćeno oglašavanje

Oglasit ćemo ovu peticiju kod 3000 ljudi.

Saznajte više...